Ingrediente (pentru 8 persoane): 500 g aluat fraged, 400 ml lapte smantanit (degresat), 3 oua, 1 varf de cutit nucsoara, 3 dovlecei, 200 g cartofi, 4 cepe verzi, 1 legatura cimbru proaspat, 1 lingura seminte de susan, sare, piper macinat.
Mod de preparare:
* Intindeti aluatul cat mai subtire si imbracati cu el 8 forme mici de tarta (antiadezive). Separat, bateti intr-un castron ouale cu laptele, nucsoara, sarea si piperul.
* Taiati dovleceii rondele, opariti-i cu apa clocotita si lasati-i sa se scurga. Curatati cartofii, fierbeti-i si taiati-i felii subtiri.
* Puneti in fiecare forma cate-un strat de dovlecei si unul de cartofi (alternativ) si turnati deasupra cate 3 linguri din amestecul de oua + lapte.
* Presarati apoi ceapa taiata rondele si cimbrul tocat marunt si dati tartele 30 de minute la cuptorul incins in prealabil la 210. Cand sunt coapte tartele, presarati peste ele semintele de susan.
Paine umpluta (provensala)
Ingrediente (pentru 8 persoane): 1 paine mare rotunda (de casa), 2 cepe, 2 ardei grasi rosii, 3 dovlecei, 4 linguri ulei de floarea-soarelui, 2 vinete, 3 rosii, 200 g branza de oaie, 4 felii de sunca sau jambon, 1 crenguta de cimbru proaspat, 2 catei de usturoi, 10 frunze de busuioc, sare, piper macinat.
Mod de preparare:
* Curatati ceapa si ardeii, taiati-le cubulete si caliti-le 5 minute in uleiul incins. Spalati dovleceii si vinetele si taiati-le rondele subtiri. Taiati rosiile bucati, tocati cimbrul, usturoiul si jumatate din frunzele de busuioc si puneti-le pe toate in tigaie. Adaugati sare si piper si lasati-le sa fiarba incet, cu capac, circa 30 de minute. Rasturnati-le intr-o strecuratoare si lasati-le sa se scurga.
* Taiati painea in doua pe orizontala, scoateti miezul din mijloc, introduceti umplutura de legume si acoperiti-o cu branza telemea taiata felii. Presarati peste branza frunzulitele de busuioc ramase si sunca taiata fasii si asezati deasupra jumatatea superioara a painii.
* Inveliti painea umpluta cu folie de aluminiu si dati-o 10 minute la cuptorul incins la 180. Lasati-o sa se raceasca, taiati-o felii groase si serviti-o la... iarba verde.
Rulouri cu sunca
Ingrediente (pentru 8 persoane): 250 g branza de vaci, 4 cepe verzi, 1/2 lamaie, 1 legatura marar verde, 16 clatite mici (sarate, nu dulci), 16 felii (potrivite) de sunca.
* Amestecati - intr-un castron - branza de vaci cu mararul tocat marunt, ceapa taiata si zeama de lamaie si puneti-o deoparte.
* Dupa ce ati prajit clatitele, lasati-le sa se raceasca, intindeti pe fiecare un strat de branza. Asezati deasupra cate o felie de sunca si rulati clatitele ceva mai strans.
* Tineti clatitele cel putin o ora la frigider, taiati-le bucati mai mari si pastrati-le la rece intr-o cutie inchisa ermetic.
Placinta provensala
Ingrediente (pentru 6 persoane): Pentru aluat - 200 g faina, 100 g unt, 1 varf de cutit sare, 1 pahar cu apa. Pentru garnitura: 500 g dovlecei, 2 rosii, 2 cepe, 3 oua, 200 ml smantana groasa, 70 g cascaval ras, frunze de menta, ulei de masline, sare, piper, 1 pahar cu lapte.
Mod de preparare:
* Aluatul - Se pune faina intr-un castron impreuna cu sarea si untul taiat bucatele si se amesteca bine. Se adauga apa si se framanta cu mana ori cu mixerul, pana ce se obtine un aluat omogen. Se lasa sa se odihneasca 1/2 de ora, se imbraca o forma de tarta, se coace 10 minute si se lasa sa se raceasca.
* Se spala dovleceii si rosiile si se curata ceapa. Dovleceii taiati rondele subtiri si ceapa tocata marunt se calesc 15 minute in putin ulei de masline. Se sareaza, se pipereaza, se adauga rosiile taiate cubulete si menta taiata fasii (cu foarfeca) si se mai lasa pe foc inca 5 minute.
* Intr-un bol se amesteca bine ouale cu smantana, laptele si cascavalul ras. Se pun legumele calite peste aluatul copt si racit, se toarna deasupra amestecul de oua si lapte si se da tarta inca 20 de minute la cuptor.
Dulciuri
Portocale umplute cu capsuni
Ingrediente (pentru 6 persoane): 600 g capsuni, 6 portocale, 70 g zahar, 2 linguri lichior de portocale, cateva frunze de menta, gheata maruntita (facultativ).
Mod de preparare:
* Decupati capacelul fiecarei portocale si scobiti miezul cu un cutit ascutit. Taiati apoi o bucata din coaja si la baza lor, ca sa aiba stabilitate, si puneti-le in frigider.
* Maruntiti miezul de portocala, puneti-l intr-o sita sa se scurga si strecurati zeama daca mai e nevoie.
* Turnati jumatate din zeama intr-o craticioara (restul poate fi folosit la altceva), adaugati lichiorul si zaharul, puneti-le pe foc pana incep sa fiarba si lasati-le sa se raceasca.
* Treceti repede capsunile sub un jet de apa rece, rupeti-le coditele, puneti-le intr-un castron, stropiti-le cu siropul de portocala si dati-le la frigider.
* Umpleti portocalele cu capsuni, ornati-le cu frunze de menta si serviti-le imediat, eventual asezate pe un strat de gheata maruntita.