Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 macrouri de 250 g fiecare, sare grunjoasa. Pentru salata: 1 salata creata, 2 rosii, 1 ardei gras, 1 lamaie, 5 linguri ulei de masline, 1 lingura zeama de lamaie, 1/2 lingurita mustar, sare, piper. Pentru marinata: 3 fire de patrunjel, 60 ml otet, 60 ml ulei de masline, 1/2 lingurita boabe de piper, 1 lingurita boabe de coriandru.
Mod de preparare:
* Curatati macrourile, spalati-le, zvantati-le si asezati-le pe o tava. Sarati-le (cu sare grunjoasa) si presarati peste ele frunze de patrunjel.
* Puneti sa fiarba, intr-o craticioara, 120 ml de apa, otetul si 60 ml de ulei de masline, impreuna cu boabele de piper si de coriandru.
* Turnati marinata fierbinte peste macrouri, inveliti tava in folie de aluminiu, lasati sa se raceasca macrourile si dati-le 2 ore la frigider.
* Intre timp, spalati si zvantati salata, curatati rosiile si ardeiul, taiati-le cubulete, amestecati-le pe toate si puneti-le deoparte, la rece.
* Taiati lamaia felii, si pe urma triunghiuri.
* Preparati sosul vinegreta: amestecati mustarul cu zeama de lamaie, incorporati uleiul de masline si gustati de sare si piper.
* In ultimul moment, asezonati salata si puneti-o pe un platou. Asezati deasupra macrourile scurse si presarati triunghiurile de lamaie.
* Serviti-le imediat, cu paine de secara unsa cu unt.
Snitele de telina
Ingrediente (pentru 4 portii): 1 radacina mare de telina (1,2 kg), sare, 3 linguri sos de tomate cu usturoi (Knorr), 100 g branza telemea (de oaie), 6 linguri pesmet, 4 linguri cascaval ras, 6 linguri faina, 2 oua, 30 g unt.
Mod de preparare:
* Se curata telina de coaja, se spala si se taie felii groase de 1,5 cm.
* Se fierb feliile "al dente" in apa cu sare (circa 8-10 minute de cand incepe sa clocoteasca), se rastoarna intr-o strecuratoare, se tin putin sub jetul de apa rece si se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta.
* Se taie in fiecare felie de telina o fanta si se umplu fantele cu sos de tomate si fasii de telemea.
* Se dau feliile de telina prin faina, ou si pesmet + cascaval si se prajesc in untul incins, pana ce se rumenesc frumos pe ambele parti.
Pulpe de pui cu ciuperci
Ingrediente (pentru 4 portii): 400 g ciuperci, 250 g ceapa (mica), 1 tulpina de praz, 4 pulpe de pui (800 g), sare, piper, 3 linguri ulei, 1 lingurita frunzulite de cimbru, 1/4 l zeama concentrata de pasare (Knorr +apa), 1/8 l vin alb, 1/2 legatura patrunjel verde (tocat).
Mod de preparare:
* Se spala ciupercile, se curata si se taie in patru. Cepele curatate se taie in doua, iar prazul spalat si curatat se taie rondele.
* Pulpele de pui spalate si zvantate se condimenteaza, se prajesc, la foc iute, in uleiul incins, se scot si se pun deoparte.
* In acelasi ulei se prajesc ciupercile si ceapa. Se adauga sare, piper si cimbru si se sting cu zeama de carne si vinul alb. Se incorporeaza pulpele de pui si se lasa sa fiarba incet, cu capac, circa 45 de minute.
* Se scot pulpele din sos si se tin calde. Se adauga la sos patrunjelul verde tocat, sare si piper dupa gust, se leaga - eventual - cu putina faina sau amidon si se serveste fierbinte impreuna cu pulpele de pui.
Dulciuri
Tarta cu lamaie si migdale
Ingrediente (pentru 6 persoane): 250 g aluat dulce de tarta (nisipos), 200 g pudra de migdale, 180 g zahar, 100 g unt moale, 2 oua intregi + 1 galbenus, 1 lamaie, 50 g coaja confiata de lamaie, 1 lingura lapte.
Mod de preparare:
* Incingeti cuptorul la 180.
* Intindeti aluatul in forma de tarta in asa fel incat sa depaseasca peretii cu 2 cm si indoiti-l spre interior, formand o bordura pe care o apasati cu degetele.
* Intepati cu o furculita aluatul (de pe fundul formei) si acoperiti-l cu hartie pentru copt si cu un strat de fasole uscata (boabe).
* Din aluatul cazut pe margini faceti bilute mici cat bobul de mazare, asezati-le pe bordura la intervale regulate si ungeti-le (inclusiv bordura) cu galbenusul batut cu o lingura de lapte.
* Dati tarta la cuptor si lasati-o sa se coaca 10 minute. Indepartati hartia si boabele de fasole si lasati-o sa se raceasca.
* Intre timp, preparati crema cu migdale: frecati untul cu zaharul pana ce devine spumos, incorporati ouale, unul cate unul, apoi coaja rasa de lamaie, zeama, jumatatea din coaja confiata taiata cubulete si, la urma de tot, pudra de migdale.
* Turnati crema peste aluatul copt, ornati tarta cu fasiute de coaja confiata de lamaie, dati-o din nou la cuptor si lasati-o sa se coaca 30 de minute.
* Serviti-o calduta sau rece.