Traian Basescu - din partea Da, Mugur Ciuvica - din partea Ap, Bogdan Niculescu Duvaz - de la Psd, Dumitru Dragomir - Prm, Monica Tatoiu - Pur si Victor Ciorbea - in numele Pntcd-ului, sunt candidatii deja nominalizati intr-o batalie electorala cu totul speciala. Se stie ca, in genere, la "locale" conteaza mai putin impactul politic al partidelor intrate in cursa, cetatenii votand in primul rand calitatile de manager probate de un candidat cunoscut. Daca omul a reusit in afaceri, daca este bun gospodar, conteaza mai mult decat optiunea lui ideologica. Toate partidele au impins, de aceea, in fata, pe listele pentru "locale", mai mult "tehnicienii", administratorii eficienti, si mai putin politicienii, demagogii, liderii doctrinari. Aceasta "regula" nu este insa valabila pentru Bucuresti. "Localele" din Capitala aduna cel mai numeros electorat, dupa cel al presedintelui tarii, pentru un candidat. Ele reprezinta cel mai puternic semnal asupra potentialului unui partid, dat intregii tari inaintea alegerilor generale. In plus, votul bucurestean indica trendul (ascendent sau descendent) al diverselor formatiuni, cu repercusiuni pentru viitorul lor. Daca in 1992 sau 1996, Bucurestiul a anuntat clar o schimbare la nivelul tarii a celor ce au preluat puterea dupa 1989, in 2000 el a dat semnalul de "schimbare a schimbarii", propulsand la sectoarele Capitalei doar primari Psd-isti. Numai Traian Basescu, reprezentant al unui segment al fostei coalitii democratice, a reusit sa se impuna la Primaria Generala, infrangand candidatul Psd-ului.
Votul din Bucuresti are, asadar, un pronuntat caracter politic. Iata de ce partidele au cautat sa desemneze pentru Capitala oameni politici constienti ca procentul lor afecteaza semnificativ formatiunile din care fac parte. Important este, in cazul Bucurestiului, nivelul procentual al fiecarui candidat, pentru ca el indica tendinta partidului pe care il reprezinta. Candidatul poate fi infrant in competitia pentru fotoliul de primar general, dar, daca impactul lui este sensibil mai mare decat pragul de 5%, aceasta inseamna ca partidul care l-a desemnat intra "in carti" pentru alegerile generale. Toti cei sase pretendenti deja nominalizati cunosc situatia si vor face, in consecinta, din "batalia pentru Bucuresti" o batalie politica dura, o batalie a declaratiilor partinice, a delimitarilor ideologice, ca o repetitie generala pentru alegerile parlamentare si prezidentiale din toamna. Atacurile intre ei vor viza deci mai degraba partidele, si mai putin programele concrete de gospodarire a orasului, care vor fi lasate in seama candidatilor la primariile de sector (desi bucurestenii asteapta propuneri valabile, realiste si de la cel care le va pastori ansamblul urbei, afectat - ca de altfel intreaga tara - de abuzurile unei administratii corupte si nepasatoare).
Ce sanse au cei sase nominalizati? Cel putin aparent, Traian Basescu aduna majoritatea optiunilor, desi sub mandatul sau Bucurestiul a ramas cu aceleasi probleme pe care nici unul dintre primarii alesi dupa 1990 nu le-a rezolvat. "Micul Paris" este tot plin de gropi, tot sufocat de gunoaie, cu aceeasi retea de canalizare dezastruoasa, cu aceleasi dificultati de aprovizionare iarna, ca si patru ani. Am scris foarte putin despre problemele grave ale orasului, dar chiar si enumerarea catorva ar fi fost suficienta sa dea un semnal pentru respingerea unui primar general care nu si-a indeplinit promisiunile. Din fericire pentru el, d-l Basescu a fost ajutat din toate puterile de... Psd. Guvernantii au decis ca fondurile Capitalei sa fie administrate de primarii de sector si, prin Consiliul General (dominat de Psd-isti), au blocat orice initiativa a celui ales in fruntea urbei. Se stie ce au facut cu banii primarii de sector, vestitul Vanghelie fiind cel mai recunoscut "specialist" in tocarea lor in actiuni publicitare sau pentru buzunarul propriu. "Miscarea" Psd-ului (care se temea ca Basescu ar fi putut chiar sa faca ceva) i-a convenit perfect primarului general. D-l Basescu a desfasurat o adevarata gherila politica urbana impotriva Psd, actiune ce i-a sporit popularitatea si a trimis mereu la situatia generala a tarii, situatie pe care Pd-ul, in alianta cu Pnl-ul, se pregateste sa o gestioneze altfel decat Psd-ul. De altfel, tocmai datorita notorietatii castigate in lupta politica impotriva guvernantilor, d-l Basescu a renuntat la tandemul (presedinte - prim-ministru) cu liderul Pnl, Th. Stolojan, optand pentru un nou mandat la Primaria Generala a Capitalei.
In parte, acestea au fost ratiunile pentru care Ap-ul l-a desemnat drept candidat pe d-l Mugur Ciuvica. Vicepresedintele Ap, un luptator politic de temut (dupa cum s-a vazut in ultimii ani, cand a tinut de nenumarate ori paginile ziarelor), are avantajul tineretii si al unei experiente administrative remarcabile. D-l Ciuvica si-a inceput campania detasandu-se atat de dezinteresul propriu-zis administrativ al d-lui Basescu (prea ocupat cu politizarea luptei lui cu primarii si consilierii guvernamentali), cat si cu populismul si coruptia administratorilor Psd-isti. El a propus, in plus, un program concret pentru siguranta cetateanului si o transparenta totala a actului administrativ, in cazul in care va castiga batalia. D-l Ciuvica vrea un Bucuresti curat si functional, demn de titlul de capitala a tarii. Popularizarea programului sau concret ar putea sa atraga multi bucuresteni care cer mai mult decat o batalie pur politica in rezolvarea situatiei orasului. Faptul ca este un "om nou" pe scena publica reprezinta inca un avantaj, deloc neglijabil, pentru reprezentantul Ap.
Formula ce nu poate fi aplicata candidatului Psd, d-l Bogdan Niculescu-Duvaz. El a fost desemnat, dupa cum au sustinut toti analistii, ca o solutie de avarie, ca si cum partidul la putere ar fi convins ca nu poate castiga in Capitala. D-lui Duvaz i se reproseaza deja traseismul partinic (de la Pd a trecut la Psd pentru a-si asigura viitorul politic), lipsa de experienta in domeniul administrativ, impactul publicitar redus (in ciuda mijloacelor imense ale Psd). El este o optiune pur propagandistica, cum este si cazul candidatei Pur, d-na Monica Tatoiu. Bucurestenii nu sunt, in genere, misogini, dar propulsarea in fruntea listei (strict feminina) a Pur a unei cunoscute participante la emisiuni de divertisment nu este in masura sa ii convinga. Antena 1 va face probabil toate eforturile sa-i creasca ratingul, dar desemnarea ei nu se datoreaza decat faptului ca "da frumos" pentru partid. Un partid care, mai mult ca sigur, se va orienta, dupa locale, spre Psd.
Nominalizarea lui "Corleone", Mitica Dragomir, de catre Prm, pare o farsa sinistra jucata de liderul C.V. Tudor bucurestenilor. Acestia se vor distra cu spusele lui "gura mare", dar, stiindu-i trecutul, vor fi mai reticenti in a-l vota. Cum va fi si cazul lui V. Ciorbea, care va avea acum prilejul sa ingroape (la un posibil scor sub 5%) definitiv Pntcd-ul.