Frunzele De Ridiche De Luna
(Raphanus sativus)
Sunt arareori folosite in alimentatie, pentru ca foarte putini oameni stiu ca frunzele de ridiche au efecte vitaminizante si remineralizante mult mai puternice decat radacinile rosii si apetisante. Ele contin vitaminele A, B1, B2 si vitamina C, avand in acelasi timp efecte antitoxice si depurative puternice, mai ales in cure indelungate. Iata cateva dintre bolile in care este recomandata cura cu frunze de ridiche de luna.
Avitaminoza A si B, scorbut - se consuma salata de frunze de ridichi de luna, cate doua-trei portii pe zi, inainte de mesele principale. Dupa o cura de 1-2 saptamani, anumite simptome specifice avitaminozelor de primavara, cum ar fi sangerarile gingiilor, astenia, tulburarile de ritm cardiac ori somnolenta, dispar.
Intoxicatie medicamentoasa - cura de o luna cu salata preparata din frunze si radacini proaspete de ridichi de luna este un exceptional detoxifiant pentru intreg organismul. Ea ajuta la refacerea florei intestinale normale, protejeaza stomacul, elimina o buna parte din bolile infectioase care apar atunci cand sistemul imunitar este slabit de administrarea abuziva de medicamente. Acest tratament este recomandat mai ales persoanelor care au luat vreme indelungata medicamente de sinteza cu efecte antibiotice, antiinflamatoare (mai ales corticoizi), tranchilizante.
Hiperexcitabilitate nervoasa si sexuala - se consuma salata din frunze, 3-4 portii pe zi, pe stomacul gol. Daca radacinile de ridiche au efecte stimulente nervoase si usor afrodiziace, frunzele sunt, dimpotriva, calmante usoare si anafrodiziace. Pentru un efect mai puternic, se recomanda salatele din frunze de ridiche si frunze de salata verde, asezonate cu ulei de dovleac si zeama de lamaie, fara sare.
Boli hepatice si biliare - se consuma suc de frunze de ridiche (obtinut printr-una din metodele prezentate), cate 1 pahar de 2 ori pe zi. Are efecte tonice hepatice, stimuleaza peristaltismul, fiind un remediu bland si usor pentru persoanele cu astfel de probleme. Durata minima a unei cure este de 12 zile.
Frunzele De Loboda
(Atriplex hortensis)
Le cunoastem mai ales ca ingredient pentru ciorbe, insa folosite in stare cruda, ca salata sau suc, au efecte terapeutice mult mai puternice. In medicina populara romaneasca, cele trei varietati de loboda cunoscute (cu frunze rosii, verzi si galbene) erau frecvent folosite primavara, pentru rezolvarea celor mai diverse probleme de sanatate. Iata cateva dintre indicatiile lor terapeutice:
Chisturi ovariene si mamare aparute pe fondul dezechilibrului hormonal - se face o cura de douazeci si opt de zile cu suc de frunze de loboda. Se bea o jumatate de pahar, de trei ori pe zi, pe nemancate. Tratamentul este bine sa se inceapa atunci cand luna este in descrestere.
Acnee, boli de piele in general - se consuma salate de frunze de loboda si de papadie, cate 2-3 portii pe zi. O cura dureaza minimum doua saptamani (o luna la persoanele cu boli cronice).
Adjuvant in bronsita si astm - se mesteca frunze proaspete de loboda, bine spalate in prealabil. Partile aeriene ale lobodei au efecte antiinflamatoare, emoliente si antiinfectioase asupra cailor respiratorii superioare. De asemenea, frunzele acestei plante scad febra.
Alergie - in perioadele de sensibilitate maxima, se consuma salate din frunze proaspete de loboda. Efecte mai puternice se obtin daca se adauga frunze de papadie si de macris.
Dureri abdominale, probleme digestive la femeile insarcinate - frunzele proaspete de loboda se toaca marunt, se amesteca cu miere si se aplica pe abdomen. Se acopera cu o folie de plastic, peste care se aplica o bucatica de material de lana si se tine minimum o ora.
Frunzele De Papadie
(Taraxacum officinalis)
Fara doar si poate sunt cel mai puternic detoxifiant dintre frunzele de primavara. Gustul lor, pregnant amarui, le recomanda ca un excelent drenor pentru ficat si vezica biliara, ele avand in acelasi timp efecte laxative, diuretice si depurative puternice.
Hepatita virala de tip A, B si C - sucul de frunze de papadie are efecte miraculoase in toate bolile de ficat. Se consuma cate o jumatate de pahar dimineata si seara, pe stomacul gol. Tratamentul dureaza 2-3 luni si se combina cu o alimentatie strict vegetariana, fara prajeli si alimente cu aditivi sintetici. Efecte antivirale si stimulente imunitare foarte puternice are combinatia de suc de papadie cu suc din frunze de patrunjel, in proportii egale - se beau doua pahare pe zi.
Diabet zaharat de tip Ii (inclusiv formele insulinodependente) - un grup de americani, membri ai unei asociatii a diabeticilor insulinodependenti, au realizat pe ei insisi un experiment tulburator. Vreme de mai multe luni, au consumat frunze de papadie, inainte si dupa fiecare masa, sub forma de salata sau ca atare. Dupa o luna, majoritatea lor a trebuit sa-si reduca la jumatate doza de insulina, pentru ca dupa trei luni, unii dintre ei sa renunte practic la aceasta, precum si la orice alta medicatie de sinteza. In timpul curei, ei au consumat 100-150 g de frunze crude de papadie, fara nici un fel de alt adaos. Dupa un an de la tratamentul intensiv cu papadie, in conditiile unui regim cu ratia de hidrati de carbon riguros calculata si al repetarii curei la 1-2 luni, rezultatele au ramas stabile.
Constipatie (mai ales la persoanele obligate la un trai sedentar) - se bea dimineata un pahar de suc de papadie, obtinut prin metoda descrisa in caseta acestui articol. Tratamentul se face vreme de doua saptamani la rand.
Pentru eliminarea calculilor reno-urinari - studii de ultima ora facute in Statele Unite au pus in evidenta faptul ca anumite principii active din frunzele si radacina de papadie modifica peristaltismul (contractiile muschilor netezi) cailor urinare, ceea ce permite eliminarea rapida a calculilor de dimensiuni mici. Pentru a obtine acest efect, se consuma trei pahare de suc de frunze de papadie pe zi, pe stomacul gol, preferabil la intervale scurte unul dupa celalalt. O cura dureaza cinci-sapte zile, iar la nevoie se poate relua.
Acnee (mai ales la persoanele constipate) - se face o cura cu suc, din care se beau un pahar dimineata si unul seara, pe nemancate. Cura dureaza trei saptamani si se asociaza cu un regim vegetarian, cu multe cruditati.
Frunzele De Macris
(Rumex acetosa)
Cu frunzele sale acrisoare si invioratoare, adevarat elixir pentru persoanele astenice sau cu lipsa de apetit de viata, macrisul este remediul ideal pentru a ne trezi din amorteala sfarsitului sezonului rece. Ele stimuleaza digestia, au efecte detoxifiante, neutralizeaza otravurile preluate din mediul inconjurator tot mai poluat. Se folosesc cu succes pentru tratarea urmatoarelor afectiuni:
Intoxicatii cu mercur, plumb si alte metale grele - se consuma o salata obtinuta dintr-o mana de frunze proaspete cu jumatate de ora inaintea mesei principale, de pranz. De regula, o cura dureaza paisprezece zile, iar in cazul persoanelor intoxicate cronic se reia de cinci-sase ori.
Indigestie, inapetenta - se mesteca cateva frunze proaspete de macris inainte de masa. Principiile active din macris stimuleaza productia de sucuri gastrice, amplifica usor apetitul si maresc puterea de digestie.
Senzatie de voma, migrena - se iau 1-2 linguri de suc de macris la intervale de o ora-doua. La persoanele la care aceste probleme apar pe fondul unor tulburari hepato-biliare, sucul de macris se amesteca in proportii egale cu cel de papadie si se administreaza in acelasi mod.
Alergie, eczeme alergice - se face o cura cu frunze de macris, o mana pe zi, consumate ca atare sau sub forma de salata. Se consuma pe stomacul gol, vreme de paisprezece zile, cu o pauza de patru-cinci zile, dupa care se poate relua.
Pareze ale nervilor periferici, adjuvant in hemiplegie - se bea suc de macris, un sfert de pahar dimineata si un sfert de pahar seara, inainte de culcare. Tratamentul se face in serii succesive, vreme de doua saptamani, cu o saptamana de pauza.
Important
Ratia maxima zilnica de frunze de macris este de 70-100 de grame pentru un adult, peste aceasta doza putand aparea fenomene de demineralizare, tulburari digestive, ameteli, tulburari nervoase.
Suc 1
Intr-un mixer electric se pune o mana de frunze proaspete din plantele enumerate in text, taiate nu foarte marunt, dupa care se adauga trei sferturi de pahar de apa. Se mixeaza vreme de 2-3 minute acest amestec, apoi se lasa sa mai stea vreme de un sfert de ora, dupa care se filtreaza prin strecuratoarea pentru ceai sau prin tifon. Se obtine aproximativ un pahar de suc de culoare verde intens, suc care va fi baut intr-o singura doza, dimineata, pe stomacul gol. Pentru curele mai puternice de curatare a sangelui se beau 2 pahare de suc pe zi: dimineata si seara.
Suc 2
O mana de frunze proaspete se taie foarte fin, ca zarzavatul pentru ciorbe. Se pun intr-un vas de sticla sau ceramica si se toarna deasupra un pahar de apa calduta (in nici un caz fierbinte), dupa care se lasa sa macereze la temperatura camerei vreme de patru ore si se filtreaza prin tifon. Se obtine ceva mai mult de un pahar de suc cu miros puternic, specific frunzelor din care a fost preparat, doza care va fi consumata pe stomacul gol, imediat dupa preparare.
Dozele de suc recomandate in cadrul articolului se refera la aceste doua metode de extractie, prin care sucul este deja diluat intr-o anumita proportie cu apa. In cazul obtinerii prin alte metode a sucului pur (nediluat) din frunze e necesar ca dozele zilnice sa fie reduse in mod corespunzator (cel mai adesea nu se depaseste o cantitate de 100-150 ml de suc nediluat pe zi).
Salata
Portia pentru o persoana se prepara dintr-o mana de frunze proaspete, care se spala bine cu apa calduta, se taie marunt si se pun intr-un castron. Se amesteca cu o lingurita de otet de mere, un varf de cutit de sare si o jumatate de lingurita de ulei (de floarea-soarelui sau de masline, obtinut prin presare la rece). Se consuma la maximum 30 de minute de la preparare. Intr-o cura de primavara, se consuma o asemenea salata dimineata la prima masa, inainte de a incepe sa consumam alte alimente, si o portie la pranz. O cura cu salata dureaza minimum 12 zile. Pentru tratarea unor boli cronice, cura de salata dureaza 1-2 luni.