Nu e usor, dar nici greu. Important e sa vrem. Sa dorim cu adevarat sa ne identificam cu natura, sa credem in puterea ei tamaduitoare, fara spaima ca spectacolul pe care il oferim e ridicol. Terapia padurii incepe in clipa cand prejudecatile sunt lasate deoparte, cand gandurile obsesive sunt alungate, cand suntem gata sa ne imprietenim cu o floare sau un copac. Cum se face am invatat: activandu-ne simturile pe care ni le-a daruit Dumnezeu: pipaitul, mirosul, auzul... Tacand si simtind, redescoperindu-ne intimitatea pierduta, in timp ce mirosim o floare sau imbratisam un copac. Daca ne-am alege doar cu atat, si tot ar fi ceva extraordinar: redescoperirea sinelui nostru atat de instrainat, descoperirea a ceea ce este viu in el si in noi; harta pierduta a stiintei de a comunica fara nici un fel de cuvinte, ci doar prin simturi si prin emotii, prin bucuria nemarginita de a face parte din randuiala lui Dumnezeu.
Dar padurea ne daruieste cu mult mai mult. Cine traieste in preajma ei stie bine ca, prin efluviile de energie, ea influenteaza starea de spirit, alina sau da speranta, usureaza durerile sufletesti si trupesti. Fiecare copac in parte ofera asistenta afectiva si, prin ea, vindecare. Fiecare membru al padurii este un recipient urias de energie, care se transforma in ajutor. Cu o conditie: sa stim sa comunicam cu el. Daca apreciati ca va aflati in stadiul acesta, ca v-ati insusit "lectia" predata in numarul trecut al revistei, privind "indragostirea" de un copac, atunci initierea care urmeaza va va fi de folos. Sigur, nu toti copacii raspund asteptarilor noastre, nu au toti compatibilitati cu experienta umana, dar majoritatea lor ne pot oferi un ajutor decisiv.
Mesteacanul
Numara in jur de 40 de specii ce pot fi recunoscute dupa culoarea alba a scoartei, foarte fina la pipait, si dupa forma usoara si vaporoasa a frunzisului. Gratia cu care crengile se imbina intre ele confera siluetei sale o suplete delicata si blanda. Frunzele lui freamata intruna pe vant iar iarna, ramurile se misca la cea mai mica adiere. Sub finetea de matase a scoartei sale, mesteacanul ascunde, insa, un lemn dur si solid.
Cand te asezi la radacina unui mesteacan, patrunzi intr-o atmosfera blanda, ocrotitoare, care iti da sentimentul ca te eliberezi de poveri. Un indemn sa credem ca viata nu e facuta doar din lupta, ci ca poate fi adesea placuta si armonioasa.
Calitatile mesteacanului
Calitatea lui dominanta este blandetea, care ne ajuta sa depasim starile de soc.
* fizice - lovituri, arsuri, dureri violente.
* emotionale - de la neplacerea produsa de o veste proasta si pana la suferinta produsa de pierderea unui apropiat.
Blandetea mesteacanului ne ajuta, de asemenea, sa ne impacam cu noi insine si cu ceilalti, lasand sa izvorasca iubirea si bunatatea.
Eliberarea tensiunilor
Durerile de umeri, de maxilare sau de stomac sunt adesea efectul tensiunii in care traim. Blandetea mesteacanului produce o usurare a consecintelor provocate de stresul cotidian.
Reconcilierea masculin-feminin
Societatea in care traim incurajeaza, in principal, calitatile masculine de lupta si vointa, in timp ce energiile feminine sunt devalorizate. Mesteacanul ne ajuta sa reconciliem aceste doua aspecte, prezente in fiecare din noi, ajutandu-ne sa devenim creativi.
Eliminarea emotiilor
Anumite emotii, precum frica, spaima, furia, ii depasesc adesea pe cei care le cad victime si care isi pierd controlul. Mesteacanul ne ajuta sa facem pace cu noi insine si sa ne acceptam asa cum suntem.
Depasirea suferintelor femeiesti
Numeroase probleme ginecologice rezulta din experiente neplacute, precum avortul, sarcina extrauterina, menstre dureroase etc. Prezenta mesteacanului le ajuta pe femeile chinuite de urme si amintiri neplacute sa-si accepte zona in cauza de pe o noua treapta de intelegere.
Acceptarea schimbarilor
O operatie sau un accident poate sa provoace modificari corporale definitive. Mesteacanul ne ajuta sa ne acceptam noua stare fizica asa cum este.
Depasirea egocentrismului
Mesteacanul ne ajuta, de asemenea, sa ne depasim egocentrismul exacerbat, instaurand in locul ramas liber eul interior.
Este un arbore impozant, al carui trunchi drept, in forma de coloana puternica, atinge adesea o inaltime de 30-45 de metri. Creste cu mare vigoare si este foarte rezistent. Degaja o forta impregnata de seninatate, de incredere si de stabilitate. Radacinile sale - raspandite, dar nu prea adanci - par sa nu aiba nevoie sa se agate de pamant, pentru ca stabilitatea fagului rezida in propria lui forta. Fagul nu este invadat niciodata, nici de iedera, nici de vasc. Sub el nu veti vedea crescand buruieni sau tufisuri. Serenitatea si forta pe care le degaja ii dezarmeaza pe invadatori. In schimb, acest arbore creste foarte usor alaturi de alte specii, care nu-l impiedica sa arate ceea ce este. Impresia aceasta de incredere si siguranta de sine exprimate de fag se regaseste si in soiul lemnului sau, solid si dur, foarte greu de lucrat. Constient de valoarea sa, fagul ne invata sa fim la fel de puternici ca el, sa ne gasim forta interioara care sa ne ajute sa infruntam fiecare situatie critica din viata, cu siguranta si calm.
Insusirile fagului
Viata noastra cotidiana e hartuita de spaime: spaima de boala, spaima de somaj, spaima de moarte, de a-i pierde pe cei iubiti, spaima ca suntem pacaliti si mintiti. Suntem prizonierii unui cerc vicios, in care spaimele pe care le resimtim ne fac vulnerabili, ceea ce sporeste si mai mult frica. Toate acestea au un efect devastator asupra echilibrului nostru fizic si mental. Increderea in sine simbolizata de fag ne elibereaza de spaime si ne degaja spatiul interior, pentru a lasa sa infloreasca alte calitati.
Regasirea increderii in sine
Lipsa increderii in sine duce automat la indoiala de sine si de capacitatile noastre, dar si indoiala fata de sinceritatea celorlalti. Lipsa de incredere in altul este reflexul indoielilor noastre. Calitatile fagului ne vor ajuta sa ne regasim aceasta incredere si calmul mental necesar pentru a lua o decizie, pentru a ne forma o opinie, pentru a actiona fara sa ezitam.
Inlaturarea efectelor fiziologice ale fricii
Lipsa de incredere in sine, indoielile fata de noi si de ceilalti se pot exprima in plan fizic prin dureri de stomac si deranjamente intestinale. Problemele legate de gat, de faringe, de inghitit, pot fi si ele provocate de blocaje de energie, legate de teama si lipsa de incredere. In ambele cazuri, prezenta fagului aduce mari usurari.
Depasirea timiditatii
Timiditatea ne impiedica sa fim noi insine. Fagul ne ajuta sa ne vedem intr-o lumina mai buna si sa ne castigam increderea in noi.
Inlaturarea anumitor slabiciuni organice
Slabiciunea unor anumite parti ale corpului poate sa fie provocata de impresia de vulnerabilitate pe care o avem despre noi. Medicina chineza recunoaste impactul fricii asupra rinichilor. Toate simptomele de slabiciune fizica vor gasi o ameliorare in contact cu energia benefica a fagului.
Bradul
Are peste 50 de specii si este unul dintre cei mai mari copaci din Europa. Poate sa atinga 50-60 de metri. Prezinta o dezvoltare simetrica, in jurul unui trunchi vertical. Creste repede, mai ales spre inaltime, si nu are corola rotunda, ci varf. Circulatia sevei e foarte fluida, principiul care o face sa urce porneste din sol spre trunchi, care se ridica in sulita. Cresterea se desfasoara intre pamant, unde i se afla radacina, si cerul in care se dezvolta. Este o legatura magica, prin care energiile joase se intalnesc cu cele inalte.
Veritabil pod intre pamant si cer, bradul are adesea trunchiul golas. Padurile in care creste sunt intunecate, esential pentru el este sa lege cerul de pamant. Datorita fortei sale energetice, in nordul Europei, bradul a fost considerat arborele nasterii, acel moment privilegiat care leaga existenta pamanteana cu cea celesta. Calitatea energetica a bradului este expresia fluiditatii care leaga spiritualul cu materialul, spiritul cu materia.
Calitatile bradului
Calitatea dominanta a bradului este fluiditatea. El ajuta sa ne eliberam de blocajele cauzate de proasta circulatie a energiei sau fluidelor prin corpul fizic.
Faciliteaza respiratia
Plamanii nostri sunt niste saci care se umplu de aer si se golesc. Felul in care respiram evidentiaza manifestari ale unor disfunctii ascunse.
* O respiratie scurta, neregulata, tradeaza adesea un caracter stresat sau anxios.
* Respiratia doar cu partea superioara a pieptului arata o preponderenta a mentalului si dificultatea de a trai profund experienta vietii.
* O respiratie fortata este marca dorintei de control, urmare a unui egocentrism prea puternic, spaima de a lasa viata sa-si urmeze cursul firesc.
In toate cazurile, energia bradului ajuta in doua privinte: ajuta respiratia sa se elibereze si regularizeaza circulatia fluidelor in corp.
Stapanirea emotiilor
Emotiile puternice au o incidenta directa asupra respiratiei. Bradul ajuta eficient sa ne regasim respiratia profunda si diminueaza ravagiile provocate de emotiile nestapanite.
Eliberarea blocajelor
Blocajele fizice - senzatia de greutate in picioare sau dificultati intestinale - pot sa fie pricinuite de energii incetinite sau stagnante. Fluiditatea bradului ajuta la restabilirea unei circulatii regulate.
O precizare la final
Cei mai multi dintre cititorii acestor pagini (inclusiv materialul publicat nesemnat in numarul trecut al revistei) vor fi surprinsi sa afle ca autoarea lor este o persoana fara vreo legatura aparenta cu rubricile de Sanatate si Forma Maxima. Legatura, totusi, exista. In calitate de veche si mare adoratoare a naturii, inca din anii copilariei petrecuti prin padurile si muntii Brasovului, am practicat si practic intensiv prietenia cu copacii si florile, cu rezultate adeseori excelente pentru moralul si sufletul meu. Instigata de primavara, m-am gandit ca o experienta pozitiva merita sa fie impartasita acum, cand anotimpul se schimba si, odata cu el, umorile si starea noastra de spirit. In concluzie, ce n-am indraznit sa fac in numarul trecut al revistei fac acum: imi pun semnatura la capatul acestor sfaturi "de bine", pe care vi le daruiesc cu iubire, in speranta ca va vor fi si dvs. de ajutor. Sigur: ele nu substituie medicul, dar va vor oferi ceea ce nu va ofera nici un doctor din lume - fericirea nemarginita de a va redescoperi prin natura, bucuria de a vorbi cu florile si copacii, fara nici un cuvant.
(In partea "practica" a textului am folosit informatii din literatura de specialitate germana - Sven Richter, "Der Geist in den Baumen spricht" ("Spiritul copacilor vorbeste") - si din bogata presa dedicata acestui subiect.)
(In numarul viitor: Salcamul, Macesul, Pinul si Paducelul)