Vestitoarea primaverii
Leurda
Verisoara buna cu usturoiul,
i-a luat-o inainte,
devenind o adevarata vedeta
Venirea primaverii se simte mai intai in aer, ca o adiere de vant prietenoasa si blanda. Apoi, un semn sigur este cantecul pasarilor, care de la mijlocul lui februarie incepe din nou sa fie vesel si tot mai prezent, pentru ca la inceputul lui martie - atunci cand mai este zapada afara -, trilurile de o veselie debordanta sa invadeze vazduhul de cand mijesc zorii. In fine, cerul incepe sa capete nuante tot mai deschise, in timp ce, prin contrast, pamantul care iese de sub zapezi are culoarea aceea inchisa, care vesteste ca este pregatit sa hraneasca milioanele de flori care-si vor inalta in curand capetele spre lumina. Vine primavara! Nu doar calendaristic, ci si pe campuri, prin paduri si livezi. In curand, padurile vor fi brodate cu violetul brebeneilor parfumati, cu albul vesel al pascutelor si cu verdele crud al frunzelor de leurda. Ce bogatie de culori si miresme, dar si cate medicamente si tonice aparute in farmacia naturii, prin mugurii tineri, prin florile abia mijite sau prin frunzele crude si fragede. Oferta de sanatate a primaverii a fost lansata. Sa nu pregetam sa o folosim.
Leurda
Descrierea plantei
Numele latinesc al leurdei este Allium ursinum (usturoiul ursului) si, intr-adevar, ursii o consuma ca medicament, imediat ce ies din hibernare. De altfel, se pare ca aparitia frunzelor de leurda este si semnul ca in curand animalele vor iesi din barloguri pentru a se bucura de razele soarelui de primavara.
Este o planta de talie medie-mica, cu frunze carnoase, de un verde puternic, care face niste flori mici si albe. Popular, mai este numita si usturoita, pentru ca frunzele si tulpinile sale au un gust si un miros puternic de usturoi, cu care de altfel este si ruda, din punct de vedere botanic. Leurda creste numai in padurile din Europa Centrala, iar pana in prezent nu a putut fi aclimatizata in nici o alta regiune. De asemenea, nu a putut fi cultivata, fiind o specie eminamente salbatica, prezenta in padurile de stejar, frasin sau fag. In urma unor studii efectuate in laboratoarele din Germania, a fost declarata "Planta mileniului trei", efectele sale asupra inimii si a vaselor de sange, asupra digestiei, asupra sistemului imunitar si a celui endocrin uimind pur si simplu oamenii de stiinta. In prezent, leurda este considerata mai puternica din punct de vedere terapeutic decat usturoiul, care la randul sau este unul dintre cele mai folosite si apreciate medicamente naturale din lume. Cum este posibil acest lucru? Ei bine, in comparatie cu celebrul ei var, leurda a crescut libera, neinfluentata de mana omului, pastrandu-si neatinse insusirile cu care a fost inzestrata. Asa se explica faptul ca are efecte terapeutice atat de puternice.
Recoltarea
Pentru alimentatie si preparare in stare proaspata, se recolteaza frunzele fragede, tinere, in lunile martie-aprilie. Se taie cu un cutitas, pentru a nu scoate afara planta cu tot cu radacina, care trebuie sa ramana in pamant pentru a permite regenerarea plantei. De regula, leurda creste in asociatii dense, in multe locuri, pe hectare intregi de padure, asa incat "doza" pentru cateva zile de tratament o putem recolta in mai putin de jumatate de ora. Dupa recoltare, frunzele de leurda se pastreaza in frigider, la 2-4 grade Celsius. (Uscarea frunzelor de leurda se face foarte greu, deoarece contin foarte multa apa si fermenteaza imediat ce au fost lasate mai multe zile sa stea la temperatura camerei.)
Preparate terapeutice pe baza de leurda
Salata
Intr-o cura cu leurda, se consuma o asemenea salata pe zi, dimineata, la prima masa, inainte de a incepe sa consumam alte alimente. O cura cu salata dureaza minimum 10 zile. Este foarte bine tolerata de ficat. Desi are un puternic miros si gust de usturoi, nu da respiratiei izul neplacut pe care il da usturoiul (se pare ca din cauza continutului ridicat de clorofila).
Sucul
Se poate prepara prin doua modalitati, in functie de mijloacele pe care le avem la indemana. Metoda I: Intr-un mixer electric se pune o mana de frunze de leurda taiate nu foarte marunt, dupa care se adauga trei sferturi de pahar de apa. Se mixeaza vreme de 2-3 minute, apoi se lasa sa mai stea vreme de un sfert de ora, dupa care se filtreaza prin strecuratoarea pentru ceai sau prin tifon. Se obtine aproximativ un pahar de suc cu o culoare verde intensa, care va fi baut intr-o singura doza, dimineata, pe stomacul gol. Pentru curele mai puternice de curatare a sangelui se beau 2 pahare de suc de leurda pe zi: dimineata si seara.
Metoda Ii: O mana de frunze de leurda se taie foarte fin, ca zarzavatul pentru ciorbe. Se pun intr-un vas de sticla sau ceramica si se toarna deasupra un pahar de apa calduta (dar nici intr-un caz fierbinte), se lasa sa se macereze la temperatura camerei vreme de patru ore, dupa care se filtreaza prin tifon. Se obtine ceva mai mult de un pahar de suc de leurda, doza care va fi consumata pe stomacul gol, imediat dupa preparare.
Tinctura
Frunzele proaspete de leurda se taie cat mai fin si se pun intr-un borcan de sticla cu filet, pana acesta se umple pe trei sferturi. Deasupra se adauga alcool alimentar de 70 de grade, cat sa le acopere, dupa care borcanul se inchide ermetic. Se lasa la macerat vreme de zece zile, la temperatura camerei, timp in care se agita continutul borcanului de 2-3 ori pe zi, pentru o mai buna extragere a principiilor active. Dupa trecerea acestui interval de timp, se filtreaza preparatul obtinut, tragandu-se in sticle mici, care vor fi pastrate inchise ermetic, in locuri intunecoase si racoroase.
Se administreaza cate o lingurita de tinctura, diluata in jumatate de pahar de apa, de 3-4 ori pe zi, in cure de minimum trei saptamani.
Boli care se vindeca prin tratamentul cu leurda
•Tromboflebita, trombozele in general - dintre plantele medicinale din flora europeana, leurda are printre cele mai puternice efecte fluidifiante sanguine si antiagregante plachetare. Se consuma sub forma de suc: 1-2 pahare pe zi, pe stomacul gol, in cure de minimum 20 de zile. Cand sezonul de culegere se sfarseste, se administreaza tinctura de leurda: o lingurita diluata in jumatate de pahar de apa, de patru ori pe zi, in cure de cate o luna, cu o saptamana de pauza.
•Sechele dupa accidentul vascular, prevenirea accidentului vascular - se face o cura cu salata de leurda, vreme de doua saptamani, timp in care se consuma cate o portie de salata, obtinuta dintr-o mana de frunze, in fiecare dimineata. Dupa cura de salata se continua cu tratamentul cu tinctura: o lingurita in jumatate de pahar de apa. Se administreaza de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Tratamentul cu tinctura dureaza minimum doua luni.
•Ateroscleroza, bolile cardiace asociate unor valori ridicate ale colesterolului - leurda este foarte bogata in adenozina, o substanta care, conform unor studii recente, are un rol esential in reducerea colesterolului, in impiedicarea formarii trombilor, in scaderea tensiunii arteriale. Astfel, leurda este pe termen lung adjuvantul ideal in tratarea bolilor cardiace (ischemie, aritmie, tahicardie), fiind administrata in cure de cate 2-3 luni, cu doua saptamani de pauza, sub forma de tinctura. Se ia 1 lingurita de tinctura diluata in putina apa, de patru ori pe zi, inaintea meselor principale. In timpul primaverii, este foarte utila o cura cu salata de leurda, cu o durata de minimum doua saptamani.
•Hipertensiunea arteriala - substantele active continute de leurda au efecte vasodilatatoare si ajuta la mentinerea in limite normale a presiunii sanguine. Se administreaza tinctura, cate patru lingurite pe zi, diluate in foarte putina apa (mai ales in cazul in care este contraindicat aportul suplimentar de lichide). Tratamentul se face vreme de doua luni, cu doua saptamani de pauza.
•Reumatismul, reumatismul degenerativ - se face o cura cu suc de leurda de trei saptamani, timp in care se consuma cate doua pahare de suc pe zi, dimineata, pe stomacul gol. In paralel, se tine o cura vegetariana cu multe cruditati. Sucul de leurda are puternice efecte depurative, fiind eficient si in tratarea sclerodermiei, psoriazisului, acneei si in general a bolilor de piele care apar pe fondul intoxicarii organismului.
•Oprirea procesului de imbatranire - se consuma zilnic salata de leurda, inaintea meselor principale, pe o perioada cat mai indelungata, in timpul sezonului de recoltare a frunzelor. Studii de ultima ora arata ca anumite substante active din leurda neutralizeaza radicalii liberi din sange, au efecte de relansare a activitatii endocrine, previn sclerozarea vaselor de sange si favorizeaza circulatia cerebrala.
•Inlaturarea efectelor nocive ale nicotinei si ale fumatului - atat clorofila din frunzele proaspete de leurda, cat si anumite substante similare cu cele continute de usturoi au efecte antitoxice puternice. Ele contracareaza efectele daunatoare ale nicotinei si ale gudroanelor din tigari, fiind un mijloc de protectie excelent, atat pentru fumatorii activi, cat si pentru cei pasivi. De asemenea, se pare ca pe perioada curei cu leurda, renuntarea la fumat este mai usoara. Se consuma suc de leurda, cate 2 pahare pe zi, dimineata si seara, pe o perioada de minimum doua saptamani.
•Prevenirea si tratarea guturaiului, gripei si a infectiilor respiratorii in general - studiile de laborator au aratat ca anumite principii active ale leurdei au efecte de inhibare si distrugere a virusurilor gripale, intensificand in acelasi timp activitatea celulelor sistemului imunitar. Din acest motiv, o cura cu salata sau suc de leurda este un remediu excelent pentru prevenirea racelilor care apar la tranzitia dintre anotimpul rece si cel cald.
Precautii la tratamentul cu leurda
Leurda este mult mai bine tolerata de sistemul digestiv decat usturoiul, insa la persoanele cu stomac sau colon extrem de sensibil poate provoca stari de jena sau usoare crampe. Mamele care alapteaza nu vor consuma leurda, deoarece aceasta transmite un gust neplacut laptelui.
Ilie Tudor