Feluri cu praz
Pana la aparitia pe piata a legumelor proaspete si zemoase mai avem de asteptat. De morcovii si telina de peste iarna ne-am cam saturat, la fel si de varza. Alternativa in aceasta perioada de "tranzitie" ne-o ofera prazul, cu tulpinile sale crocante si verzi. Gatiti, deci, cu praz!
Salata de praz cu oua
Ingrediente (pentru 3 portii): 500 g praz, 3 oua. Pentru sosul vinegreta: 2,5 linguri ulei de masline, 1 lingura otet aromat, 1 lingurita mustar (nu prea fin), 1 varf de cutit zahar, sare, piper proaspat macinat.
Mod de preparare: Se curata prazul si se indeparteaza partile de culoare verde inchis. Se spala, se taie rondele groase de 1/2 cm, se fierbe 4 minute din momentul in care incepe apa sa clocoteasca si se lasa sa se scurga. Se fierb ouale circa 6 minute (sa fie moi), se tin sub jetul de apa rece si se curata de coaja. Pentru vinegreta: se amesteca toate ingredientele si se toarna peste rondelele de praz (caldute). Se pune salata in farfurii adanci, iar deasupra se aseaza ouale fierte intregi.
Salata de praz si cartofi
Ingrediente (pentru 4 portii): 500 g cartofi mai marunti, sare, 300 g praz, 2 cepe, 100 g sunca de Praga cu grasime cu tot, 1 legatura marar, 150 g iaurt, 150 ml lapte, piper proaspat macinat.
Mod de preparare: Se spala cartofii si se fierb 15 minute in apa cu sare. Se curata prazul, se indeparteaza partile de culoare verde inchis si se taie fasii late de 2 cm. Ceapa curatata se taie marunt, iar sunca de Praga, cubulete. Se spala mararul, se zvanta si se toaca. Se prajesc cubuletele de sunca la foc mic, intr-o tigaie de teflon, se adauga ceapa si fasiile de praz si se lasa sa se caleasca pana ce devin sticloase. Cartofii se scurg, se lasa putin sa se raceasca si se curata de coaja. Cei mai mari se taie eventual in doua, iar ceilalti se lasa intregi. Se amesteca iaurtul cu laptele, se incorporeaza sarea si mararul tocat si se toarna peste cartofi. Se adauga amestecul de sunca + ceapa + praz, se lasa peste noapte sa se patrunda bine si, inainte de a servi salata, se mai gusta o data de sare si piper.
Salata de praz cu somon afumat
Ingrediente (pentru 4 portii): 200 g praz (fara partile verzi), 150 g somon afumat (felii), 1 lamaie, 2 linguri ulei de masline, sare, piper proaspat macinat.
Mod de preparare: Se taie feliile de somon fasii late de 2 cm. Se curata prazul, se taie in doua pe lung, se spala si se sterge cu un servet. Se taie fiecare jumatate mai intai bucati de grosimea unui deget, si pe urma fasii subtiri. Lamaia se spala in apa fierbinte, i se indeparteaza coaja cu un cutit foarte ascutit (ca sa fie cat mai subtire) si se stoarce. Jumatate din coaja se taie bastonase. Se amesteca toate ingredientele, se sareaza, se pipereaza si se lasa cel putin o ora sa se patrunda.
Macrou cu praz
Ingrediente (pentru 2 portii): 1 macrou curatat de circa 400 g (fara cap), 1 lingura otet, sare, piper proaspat macinat, 1 legatura marar, 2 fire de praz, 1 grapefruit mare (roz), 1 ceapa, 1 lingura unt, 2 linguri vermut alb (sau suc de mere), 1 varf de cutit anason pisat, grasime pentru forma.
Mod de preparare: Se spala bine pestele, se stropeste cu otet, se sareaza si se pipereaza. Mararul, spalat si zvantat, se introduce in burta pestelui. Se curata prazul si se taie fasii. Se curata grapefruitul de coaja (indepartand pielita alba) si se desface felii deasupra unui bol, pentru ca zeama sa nu se risipeasca. Ceapa curatata se toaca marunt. Se incinge untul intr-o tigaie si se pun la calit fasiile de praz si ceapa. Se adauga feliile de grapefruit, zeama si vermutul si se condimenteaza cu sare si anason pisat. Se toarna compozitia intr-o forma unsa, se aseaza deasupra pestele si se da circa 20 de minute la cuptorul incins la 200C.
Dulciuri
Mousse au chocolat
Ingrediente (pentru 6 persoane): 300 g ciocolata neagra, amara (sa contina minimum 52% cacao), 5 linguri cafea tare, 6 oua, 100 g unt moale, 30 g zahar tos.
Mod de preparare:
• Rupeti ciocolata bucatele, puneti-o intr-un castron impreuna cu cafeaua si lasati-o sa se topeasca pe baie de apa (bain-marie). Incorporati untul, amestecand cu telul pana ce compozitia devine neteda si lasati-o sa se raceasca putin.
• Spargeti ouale, separati albusurile de galbenusuri si incorporati galbenusurile, unul cate unul, in crema de ciocolata calduta. Bateti albusurile spuma, adaugand, spre sfarsit, zaharul in ploaie.
• Incorporati usor albusurile in crema, ridicand compozitia de jos in sus cu o spatula. Turnati spuma de ciocolata intr-un castron, acoperiti-o cu o folie de plastic si tineti-o la frigider intre 4 si 24 de ore.