Feluri cu branza
Pachetele de pui cu Mozzarella
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 piepti de pui, 200 g Mozzarella, 8 fire de salvie, 1 pahar cu vin alb sec, 20 g unt, sare, piper.
Mod de preparare:
• Puneti, pe rand, pieptii de pui intre 2 folii de plastic si bateti-i cu fundul unei cratite ori cu sucitorul.
• Taiati branza in 4 bucati mari si tocati marunt frunzele de salvie.
• Tavaliti bucatile de branza prin salvia tocata si asezati-le la mijlocul fileurilor de pui. Sarati, piperati, impaturiti carnea peste branza si fixati pachetelele astfel obtinute cu sfoara subtire de bucatarie.
• Incingeti cuptorul la 180. Puneti pachetelele intr-o forma termorezistenta si stropiti-le cu vin. Presarati peste ele cate-o bucatica de unt, sarati-le, piperati-le si dati-le circa 40 de minute la cuptor.
• Stropiti-le din cand in cand cu zeama din tava si serviti-le fierbinti, acoperite cu sos. Ca garnitura: sote de dovlecei sau piure de cartofi.
Tarta fina cu cascaval si pere
Ingrediente (pentru 4 persoane): 300 g cascaval nesarat, 3 pere, 200 g bacon, 1 pachet aluat de foitaj, 2 cepe mari, 30 g unt, sare, piper.
Mod de preparare:
• Caliti in unt ceapa curatata si tocata marunt. Curatati perele, indepartati partea lemnoasa si taiati-le felii. Taiati cascavalul lamele ceva mai late - baconul fasii si incingeti cuptorul la 210.
• Intindeti aluatul si imbracati cu el o forma de tarta. Puneti pe fund ceapa calita, iar peste ea asezati feliile de para si lamelele de cascaval. Presarati deasupra fasiile de bacon, sarati (usor), piperati si dati tarta 30 de minute la cuptor. Cand tarta s-a rumenit si cascavalul s-a topit, serviti-o fierbinte cu o salata de andive.
Budinca de cartofi cu cascaval afumat
Mod de preparare:
• Curatati cartofii de coaja si taiati-i rondele (nu foarte subtiri). Nu-i spalati dupa ce i-ati curatat, pentru a nu indeparta amidonul care serveste ca liant.
• Incingeti cuptorul la 210 si ungeti cu unt o forma de budinca. Taiati cascavalul bucatele.
• Asezati pe fundul formei un strat (de circa 2 cm) de felii de cartofi, sarati, piperati si acoperiti-le cu bucatele de cascaval. Continuati sa alternati straturile pana ce se epuizeaza ingredientele, intercaland si un strat de bacon.
• Dati budinca o ora la cuptor. Cand s-a rumenit frumos, scoateti-o fierbinte din tava si serviti-o imediat.
Coltunasi olandezi cu cascaval
Ingrediente (pentru 4 persoane): 250 g aluat de foitaj, 200 g cascaval Gouda (sau alt cascaval), 75 g samburi de nuca, 50 g unt, 4 galbenusuri, seminte de chimen maruntit.
Mod de preparare:
• Incingeti cuptorul la 210. Zdrobiti (mai mare) samburii de nuca si taiati cascavalul cubulete.
• Frecati bine untul pana ce devine spumos si amestecati-l cu cascavalul, nucile si 3 galbenusuri.
• Intindeti aluatul pe planseta infainata, decupati - cu un bol rasturnat - 4 cercuri si ungeti-le de jur imprejur cu ultimul galbenus batut usor cu furculita.
• Puneti compozitia la mijlocul cercurilor, pliati aluatul in doua si apasati-l pe margini cu degetele, ca sa se lipeasca bine. Ungeti cu ou suprafata coltunasilor si dati-i 20-25 de minute la cuptor, pana ce se rumenesc frumos. Presarati-i apoi cu seminte de chimen si serviti-i calduti.
Dulciuri
Tarta cu urda si lamaie verde
Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g urda, 5 lamai verzi, 6 oua, 300 g zahar pudra, 1 pachet de aluat fraged, 1 baton de vanilie.
Mod de preparare:
• Lasati urda sa se scurga bine (intr-o strecuratoare). Spargeti ouale intr-un castron si adaugati 250 g de zahar si miezul de vanilie (ras cu cutitul de pe batonul crestat pe lung).
• Spalati lamaile, stergeti-le, taiati felii doua dintre ele si puneti-le deoparte. Radeti coaja celorlaltor trei deasupra castronului, apoi stoarceti-le si turnati in castron zeama. Adaugati urda scursa si amestecati energic toate ingredientele.
• Incingeti cuptorul la 180. Asezati aluatul intr-o forma de tarta, turnati deasupra umplutura cu urda, decorati tarta cu feliile de lamaie puse deoparte, pudrati-o cu zaharul ramas si dati-o la cuptor circa o jumatate de ora. Serviti-o calduta sau rece, ca desert ori langa ceai.