Mancaruri delicioase
Supa de pui dreasa cu ou si smantana
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 pui spalat si curatat (circa 1,5 kg), 6 cepe, 2 morcovi, 2 tulpini de praz, 2 tulpini de telina (verde), 3 linguri smantana, 1 galbenus, 1 cubulet concentrat de pasare, sare, piper.
Mod de preparare:
• Curatati morcovii. Scurtati tulpinile de praz (indepartati partea verde) si spalati-le bine. Spalati si tulpinile de telina si puneti toate zarzavaturile intr-o oala, impreuna cu puiul.
• Adaugati cubul de concentrat de pasare si 2 l de apa, sarati (usor), piperati si puneti supa pe foc.
• Indepartati spuma cand incepe sa clocoteasca (sa fie cat mai clara) si lasati-o sa fiarba incet o jumatate de ora.
• Adaugati si cepele curatate si lasati sa fiarba inca 20 de minute.
• Scoateti din oala puiul, morcovii si prazul (tulpinile de telina se pot arunca), puneti-le intr-un castron mare sau intr-o cratita, turnati peste ele putina zeama si tineti-le la cald.
• Bateti smantana si galbenusul intr-un bol, diluati-le cu 100 ml de zeama calda, turnati-le in oala cu supa si puneti-o din nou pe foc sa se infierbante (fara sa dea in clocot).
• Serviti supa fierbinte si, separat, carnea de pui si legumele.
Tarta cu peste si andive
Ingrediente (pentru 6 persoane): 2 suluri aluat de foitaj, 500 g fileuri de salau, 6 andive, 50 g unt, 200 ml smantana, 2 oua intregi + 1 galbenus, 1/2 lamaie, 1 varf de cutit zahar, sare, piper alb.
Mod de preparare:
• Spalati andivele, stergeti-le si taiati-le fin. Incingeti untul intr-o tigaie, puneti in ea andivele si un firicel de zeama de lamaie si lasati-le sa fiarba incet, cu capac, circa 5 minute. Adaugati smantana si zaharul, sarati, piperati si lasati-le sa fiarba inca 10 minute, descoperite.
• Incingeti cuptorul la 210C.
• Intindeti o foaie de aluat, imbracati cu ea o forma rotunda de tarta (diametrul: 26 cm) si intepati aluatul cu furculita din loc in loc.
• Taiati pestele lamele si asezati-l peste aluat.
• Bateti cele 2 oua intregi intr-un bol, incorporati-le in andivele caldute si turnati andivele peste lamelele de peste.
• Intindeti si a doua foaie, acoperiti cu ea umplutura si apasati cu degetele - de jur imprejurul formei - marginile celor doua foi, in asa fel incat sa se lipeasca bine. Faceti o gaura la mijlocul tartei si introduceti in ea un sul mic de carton subtire, ca sa iasa vaporii. Ungeti tarta cu galbenusul ramas si dati-o 25 de minute la cuptor.
Salata cu piept de pasare si varza acra
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 piepti de pui (cruzi), 250 g varza murata taiata fideluta, 1 mar, 1 lamaie, 1 sfecla rosie fiarta, 1/2 legatura codite de ceapa verde, 10 + 10 g de unt, 1 lingura ulei, 2 lingurite seminte de chimen, sare, piper.
Mod de preparare:
• Stoarceti bine varza taiata intre palme. Curatati marul, taiati-l mai intai in 4, indepartati partea lemnoasa si semintele si taiati-l apoi lamele subtiri. Stropiti lamelele cu zeama de lamaie, curatati sfecla si taiati-o cubulete.
• Puneti intr-o cratita uleiul si 10 g de unt si prajiti 7-8 minute pieptii de pui, lasandu-i sa se rumeneasca pe ambele parti. Asezonati-i cu sare, piper si chimen, luati-i de pe foc, lasati-i sa se odihneasca 10 minute si taiati-i fasii. Spalati coditele de ceapa verde si taiati-le rondele fine.
• Spalati si stergeti cratita in care ati prajit carnea de pui si puneti-o pe foc cu untul ramas. Adaugati varza si lasati-o sa se caleasca putin, amestecand intruna, si puneti-o pe farfurii. Asezati peste varza carnea de pui, cubuletele de sfecla si lamelele de mar, presarati deasupra rondelele de ceapa verde si - eventual - putin piper si serviti salata imediat.
Taietei cu sunca
Ingrediente (pentru 4 portii): 150 g taietei, sare, 6 bulbi de praz, 1 catel de usturoi, 1 lingura ulei de masline, 2 linguri otet, piper macinat mai mare, 1/2 lingurita cimbru uscat, 200 ml smantana, 50 g sunca sau jambon, 2 linguri capere, 10 g unt.
Mod de preparare:
• Se fierb taieteii al dente in apa cu sare.
• Se spala bulbii de praz si se taie bucati. Se curata usturoiul.
• Se incinge uleiul intr-o tigaie de teflon si se caleste prazul circa 2 minute, amestecand intruna. Se adauga usturoiul presat, se sting cu otet si se lasa putin sa fiarba. Se sareaza, se pipereaza, se incorporeaza cimbrul si se mai fierb inca aproximativ 3 minute.
• Se taie sunca fasii late si se introduce in sosul de praz si usturoi, impreuna cu caperele si cu untul. Se condimenteaza si se amesteca cu taieteii fierti si scursi.
Dulciuri
Tartelete cu pere si nuca
Ingrediente (pentru 4 persoane): Pentru aluat - 200 g faina + inca 50 g, 100 g unt moale, 40 g zahar, 1 galbenus, coaja rasa de la 1/2 lamaie, sare. Pentru umplutura: 3 pere, 200 g samburi de nuca, 3 linguri miere, 1 plic zahar vanilat, 1 lingura rom.
Mod de preparare:Aluatul - Amestecati faina cu zaharul, sarea (1 varf de cutit) si coaja de lamaie si incorporati repede untul. Adaugati galbenusul si 2-3 linguri de apa si framantati aluatul (repede) pana ce devine neted si se desprinde de pe degete. Faceti o bila, inveliti-o intr-o folie de plastic si lasati-o sa stea o ora la frigider.
• Intre timp curatati perele si taiati-le lamele de aceeasi grosime, dupa ce ati inlaturat partea lemnoasa si semintele.
• Puneti-le pe foc intr-o cratita, impreuna cu 2 linguri de miere, zaharul vanilat si 50 ml de apa si lasati-le sa fiarba incet circa 15 minute, pana ce s-a evaporat lichidul. Zdrobiti perele cu furculita, incorporati romul si lasati-le sa se raceasca.
• Incingeti cuptorul la 180C.
• Intindeti aluatul pe planseta infainata si imbracati cu el 4 forme mici de tarta (diametrul: 8 cm). Intepati aluatul cu o furculita, ungeti-l cu mierea ramasa si dati tartele 10 minute la cuptor.
•Umpleti tartele cu pere, garnisiti-le cu samburi de nuca, dati-le din nou la cuptor si lasati-le sa se coaca inca 15 minute.
• Serviti-le caldute, eventual cu putina frisca lichida sau batuta.