Andrei Blumer
- Expert in politici de conservare a naturii si ecoturism -
"Romanii nu inteleg ca natura este cea mai mare bogatie pe care o au"
Andrei Blumer e tanar si e pasionat. Un pasionat de natura nascut la Ploiesti . Are o alura sportiva si are un fel anume de a rade cu gura pana la urechi. E un entuziast si un neobosit aparator a ceea ce el crede ca ar fi resursa fundamentala a acestei planete: natura. E un om al muntilor si al padurilor si, in ciuda tineretii sale, este unul dintre putinii experti in politici de conservare a naturii din Romania. A stiut de la inceput ce vrea sa faca, asa ca in tara s-a specializat in inginerie sanitara si protectia mediului. Acesta a fost numai inceputul, pentru ca dupa asta a studiat in cateva universitati europene, mereu acelasi lucru: stiinta si politica mediului. A luat parte, in calitate de expert, la multe proiecte importante, pe care diferite organizatii internationale le-au desfasurat in Romania. A colaborat cu Fondul Mondial pentru Natura (World Wide Fund for Nature Wwf), una dintre cele mai faimoase organizatii de protectia mediului din lume, si lucreaza cu Green Cross Romania. A lucrat in cadrul unor mari proiecte europene, precum Proiectul Carnivore Mari din Carpati, parte a Initiativei pentru Carnivore Mari din Europa, si in proiectul Bancii Mondiale Managementul Conservarii Biodiversitatii, in cadrul Parcului National Piatra Craiului. Intr-un cuvant, a fost implicat in importantele actiuni de conservare a naturii care s-au desfa-surat in tara noastra. Lucrarea sa de master la o universitate olandeza a avut tema "Ecoturism si arii protejate". De la protejarea pesterilor si a liliecilor din judetul Mehedinti pana la ursii si lupii din Carpati, totul il intereseaza. Crede cu adevarat ca Romania este o tara care ar putea trai din natura si din turism, numai ca guvernele succesive de dupa 1990 nu au inteles niciodata acest lucru. Este unul dintre oamenii care au o viziune de ansamblu asupra a ceea ce se petrece la noi in materie de mediu, pentru ca nu se margineste sa teoretizeze din perspectiva experientei sale universitare occidentale, ci se afla mereu pe teren, in mijlocul naturii, acolo unde, de fapt, si-a dorit dintotdeauna sa fie.
"Patrimoniul se degradeaza vazand cu ochii"
- Andrei Blumer, in toata lumea asistam la o schimbare fundamentala a atitudinii fata de mediu si fata de natura. Cum sta Romania in privinta aceasta, cam pe unde ne situam?
- Romania este un caz paradoxal pentru ca, pe de-o parte, beneficiaza de un patrimoniu natural formidabil, la care multi se uita cu invidie, dar, pe de alta parte, este o tara in care preocuparea pentru acest patrimoniu este ca si inexistenta. Consecinta acestei lipse de preocupare este faptul ca patrimoniul se degradeaza vazand cu ochii. Oamenii pur si simplu nu vad, nu inteleg faptul ca natura este cel mai pretios, cea mai mare bogatie pe care o au, ca ea este sursa primordiala care sta la baza oricarei valori. Natura este cu greu cuantificabila in bani. Este inestimabila. Si aceasta lipsa de intelegere este cu atat mai grava, cu cat ea se manifesta la toate nivelurile. Iar daca la nivelul strazii, acolo unde un om oarecare arunca gunoaiele din masina pe jos, neintelegerea este mai mult sau mai putin vizibila, la nivelul guvernului, de pilda, al celor care conduc o tara, neintelegerea devine catastrofala. Rezultatul acestei situatii este degradarea mediului, iar pierderile, cum am spus, sunt imposibil de evaluat in bani. Cum se poate calcula in bani pierderea unei paduri? Daca dispare padurea, dispar animalele si pasarile, solul se erodeaza, apele devin impure sau dispar cu totul, activitatile economice si viata oamenilor din zona respectiva se schimba. Disparitia padurii genereaza un lant de consecinte greu de urmarit si de evaluat si acelasi lucru se petrece oriunde exista nepasare fata de natura. Cum sta Romania fata de celelalte tari europene? Inca bine, pentru ca am avut de unde pierde, pentru ca tara are un potential extraordinar de mare, dar stam prost daca ne uitam la directia in care merg lucrurile. Alte tari au facut greseli in ceea ce priveste mediul, tari avansate care acum cheltuiesc sume colosale ca sa repare ceea ce s-a stricat. In tarile respective, legislatia este dura si timp de zeci de ani s-a facut o munca de educare a oamenilor in ceea ce priveste mediul. Noi nu ar trebui sa repetam greselile lor. Nu ne obliga nimeni sa stricam mai intai si apoi sa reparam. Am putea pur si simplu sa evitam aceasta situatie.
Da cineva telefon si pac, are aprobare sa-si faca o vila intr-o arie protejata"
- Vorbiti despre o educare a oamenilor in spiritul respectarii naturii. Credeti ca la noi exista o carenta in aceasta privinta?
- Fara indoiala ca da. Una foarte importanta si, poate ca tocmai de-aici ar trebui sa porneasca strategia guvernului in probleme de mediu. Ar trebui sa li se predea copiilor in scoli, ar trebui facute campanii de constientizare a populatiei, dar si a... celor care administreaza tara, a caror ultima preocupare este natura. Este o problema atat de importanta, incat ar trebui facute campanii la televizor, asa cum se face pentru diminuarea consumului de alcool sau a fumatului, pentru ca problema este de o mie de ori mai grava. Dar ce sa mai vorbim despre o strategie a guvernului, cand ea nu exista deloc, nu exista o directie, o politica articulata.? Ce sa mai vorbim despre carentele legislative si despre marea "aliniere la legislatia europeana", cand nici macar legislatia existenta deja nu se aplica? Eu stiu ce se petrece la nivel local, acolo unde, de pilda, luarea in custodie a unor arii protejate este lasata la latitudinea administratiei judetene si unde lucrurile, pur si simplu, scapa de sub control. Da cineva un telefon si pac, are aprobare sa-si faca o vila intr-o arie protejata, cu hartie de la autoritatea locala. Pur si simplu nu stiu cum se va descurca Romania in 2007, atunci cand va veni vorba despre integrarea europeana, cu capitolul de mediu care este unul important. Spun asta, pentru ca veni vorba de arii protejate. Exista un proiect european care se numeste Natura 2000, la care Romania a aderat si care se refera tocmai la ariile protejate. Ei bine, acest proiect cere adoptarea unei anumite legislatii si aplicarea ei, numai ca la noi nu s-a miscat nimic semnificativ in zona asta, desi au trecut deja vreo trei ani de-atunci. Asta indica lipsa parghiilor necesare, a resurselor si, in final, a interesului la nivel inalt. Aceasta indiferenta transforma mediul si, in special, conservarea naturii intr-o chestiune secundara, facultativa, numai ca in Europa si in lume s-a inteles deja ca problema mediului este una fundamentala si a carei rezolvare nu mai poate fi amanata. E pacat, avem ce sa aparam, Romania este inca bogata, e o oaza de natura europeana nepretuita.
- Cum ne vad europenii pe noi si tara noastra? (Nu ma refer numai la fascinatia pe care Romania o exercita ca stare de spirit asupra strainilor care se stabilesc aici pe ruptelea.) De ce nu vin mai multi turisti straini in Romania daca avem un asemenea patrimoniu turistic, de ce tari ca Bulgaria sau Ungaria castiga mai mult de pe urma naturii decat noi?
"Decat sa defrisezi o padure si sa vinzi lemnul o singura data,
mai bine vin turistii de o mie de ori sa o vada"
- Ce e de facut? Ce ar trebui facut pentru ca lucrurile sa mearga in directia corecta?
- Nu spun ca lucrurile nu se misca deloc. Cel putin la nivelul organizatiilor nonguvernamentale de protectia mediului s-au derulat si se mai deruleaza proiecte cu impact semnificativ. Nu exista politici eficiente de protejare a naturii fara o componenta sociala. Oamenii, si mai ales cei din mediul rural, au inceput sa inteleaga ca padurile si animalele pot sa le aduca mult mai multi bani decat credeau, au inceput sa inteleaga faptul ca ursii si lupii nu sunt o pacoste, ci un element de atractie, ca, decat sa defrisezi o padure si sa vinzi lemnul o singura data, mai bine vin turistii de o mie de ori sa o vada. Conservarea naturii nu inseamna sa inconjori padurea cu un gard de sarma ghimpata, ci mult mai mult, inseamna sa determini oamenii care traiesc in preajma padurii s-o protejeze, sa aiba grija de ea si de animalele ei, stiind ca au beneficii de pe urma ei. Asta inseamna dezvoltare durabila si asta promovam noi. Furturile de padure sau braconajul nu vor mai fi posibile atunci cand oamenii locului vor fi constienti ca natura aceasta este avutia lor, banul lor de fiecare zi. In ciuda pulverizarii centrelor de decizie administrativa - ma refer la faptul ca fostul Minister al Mediului s-a dus la Agricultura, iar Turismul la Transporturi -, exista si unii oameni acolo sus care au inteles ca trebuie sa se miste ceva. Lucrurile se aseaza - cu greu - pe drumul cel bun, dar se aseaza.
- Sa intelegem din ce-ati afirmat pana acum ca ecologia si ecoturismul sunt legate intre ele?
- Da. Ecoturismul sustine conservarea naturii, a animalelor salbatice si modul de viata traditional al oamenilor. Natura, agricultura traditionala si animalele domestice pur simplu capata o alta valoare. Asta este cheia. Domnului Andrei Blumer ii puteti scrie la e-mail: andrei.b@clcp.ro
Horia Turcanu