Mic dictionar de bucatarie (Ii)
Zaharul
Nu prea sanatos in exces, face parte din "relele" vietii la care nu putem renunta.
•Zaharul bucati - se obtine prin cristalizarea unui sirop pur. Prezentat pe vremea bunicilor sub forma de piramide, astazi se fabrica in bucati de diverse marimi. E cel mai pur dintre toate tipurile de zahar. Se foloseste la prepararea siropurilor si a caramelului (pentru prajituri).
•Zaharul cristalizat (tos) - se prezinta sub forma unor graunte fine, neregulate si separate intre ele. Se topeste mai greu decat zaharul bucati si se foloseste la prepararea dulceturilor, a jeleurilor si a piureurilor de fructe. Poate inlocui faina, pentru a tapeta o forma de prajituri unsa inainte cu unt. Biscuitii se tavalesc si ei prin zahar tos, la fel si fructele confiate.
•Zaharul praf (glace) - este zahar cristalizat, redus la stadiul de pudra de o mare finete. I se adauga de obicei putin amidon, pentru a-l impiedica sa se lipeasca si pentru a-si pastra aspectul fainos. Se foloseste pentru a pudra prajiturile din foitaj, sufleurile, inainte de-a le baga la cuptor sa se caramelizeze. Diluat cu putina apa, se transforma intr-o glazura supla si transparenta, buna pentru a decora prajiturile. Amestecat cu albus de ou si cateva picaturi de lamaie, se transforma in bezea si se intareste la racire.
•Zaharul candel - se obtine prin cristalizarea unui sirop de mare puritate, pe un fir de in sau de canepa. Are aspectul unor cristale mari, prismatice, dure si transparente. Consumat ca atare, pe post de bomboane, e indicat pentru indulcirea vinului fiert si a grogului, carora le da o savoare deosebita.
•Zaharul gelifiant - este un zahar imbogatit cu pectina de fructe si acid citric. Puterea lui de a gelifia scurteaza timpul de fierbere a dulceturilor si a gemurilor, prezervand savoarea naturala a fructelor. Se gaseste si la noi in comert, sub denumirea de "Gelierzucker".
•Zaharul aromatizat - cel mai adesea cu vanilie, scortisoara sau suc de portocala si lamaie, confera o nota parfumata, care sporeste savoarea dulciurilor facute din gris sau orez, cremelor, umpluturii diverselor prajituri