Televiziune
Mare sarbatoare la Romania International!
La mijlocul lunii noiembrie - mai exact in data de 14, canalul televiziunii publice destinat romanilor de pretutindeni a serbat cea de-a doua editie a festivitatii de premiere a unor personalitati care au contribuit si contribuie cu pasiune si daruire la activitatea de mai buna cunoastere in lume a tarii noastre.
Inca din 1995 - anul de infiintare a postului -, Romania International si-a castigat interesul, respectul si aprecierea telespectatorilor de acasa si din lumea romaneasca aflata dincolo de hotarele tarii. Si asta, datorita atat repertoriului abordat, cat si profesionalismului celor care l-au creat si care se straduiesc sa atinga, in munca lor, cote tot mai inalte - cat mai apropiate de cele atinse de clasicele televiziuni ce emit din marile capitale ale mapamondului.
Romania International mai are un mare merit - dupa parerea mea. Unul de prima marime. Si anume: cei ce-i dau viata nu si-au propus sa faca - si nici nu fac! - o televiziune pentru diaspora. Da, e-adevarat ca in numele sloganului "Noi te cunoastem - cunoaste-ne!", Tvr I se adreseaza romanilor de pretutindeni, numai ca nu le astampara dorul de Acasa, oferindu-le imagini cosmetizate ale tarii, nu aseaza asupra Romaniei o lumina roz-bombon, ci le arata "tarisoara noastra" asa cum este. Acum! Si cu bune, si cu rele. De la Stiri, pe care le ambitioneaza a fi de o limpezime si o obiectivitate de... cristal, pana la imaginile (reportaje, comentarii, emisiuni interactive) privind viata politica, sociala, "Romania turistica", valorile culturale romanesti... Am vorbit despre toate acestea cu prilejul conferintei de presa organizate la sediul Tvr I de catre conducerea postului. Pentru mai multe amanunte, ne-am adresat doamnei Monica Zvirjinski, directoarea postului Tvr International.
- Primul "teritoriu" cucerit de noi in perioada 1995-2002 a fost Europa - de la Oceanul Atlantic la Muntii Urali. In acest rastimp, romanii aflati intre aceste...
granite au putut urmari, in conditii bune, credem noi, programele noastre. Din anul 2002, am realizat un... salt peste Atlantic si, traversand America, am ajuns pana in Pacific! Pot sa afirm fara urma de ezitare ca transmisiile noastre au loc in conditii tehnice exceptionale, fiind vorba despre o difuzare digitala, la cel mai inalt nivel. Cei interesati recepteaza in strainatate programele noastre doar cu antene parabolice simple. Da, emitem 24 de ore din 24. Dam numai programe romanesti. Nu difuzam filme straine, nici seriale, nici programe de divertisment din alte tari. Asa ne si cer telespectatorii romani de prin toate colturile lumii. Ma intrebati de audienta. E greu de cuantificat! Oricum, daca ne ghidam dupa scrisori, telefoane, e-mail-uri, fax-uri, ea e foarte multumitoare - ca sa nu spun mai mult... Care ar fi motivele? In primul rand, eu cred ca succesul nostru este asigurat de credibilitatea noastra. Si-apoi, mai sunt si vedetele noastre.
- Ati creat, intr-adevar, cateva vedete remarcabile prin frumusete, farmec, decenta si... mai ales, profesionalism! Banuiesc ca au si fani!
- Au, intr-adevar! Lumea le scrie scrisori, sunt asaltate de e-mail-uri... Cand se mai intampla sa filmam in strainatate, romanii le recunosc pe strada si le intampina ca pe niste adevarate prietene...
- Cum le-ati ales?
- S-au ales... singure. S-au facut remarcate, in primul rand, nu prin fizicul lor - oricum, de aplaudat! -, ci prin felul cum si-au luat munca in serios! Ne-am ambitionat sa cream realizatori de emisiune, adica nu niste papusi care interpreteaza - mai bine sau mai rau - rolul de gazda a unei emisiuni, ci chiar creatori de rubrici. Rubrici cu personalitate, care sa starneasca interesul romanului (om marunt sau intelectual sau afacerist mai modest sau de mare anvergura) aflat departe de tara in care s-a nascut...
- Care ar fi emisiunile aflate "in topul preferintelor" celor de-afara?
- Din fericire, pot sa va dau un raspuns relativ exact. Si asta, pentru ca Centrul de Cercetare si Sondaje al Tvr a realizat, dupa patru luni de munca asidua, un sondaj pe patru continente. Chestionarul cu pricina a cuprins 40 de intrebari adresate romanilor identificati pe baza faxurilor, e-mail-urilor si scrisorilor de care aminteam. Ba chiar si a telefoanelor primite. Din acest sondaj, reiese ca in topul topurilor (daca ma pot exprima astfel) se afla stirile, precum si emisiunile de actualitate (politica, sport, economie, cultura). Pe locul doi vin emisiunile interactive (tot pe teme de actualitate). Locul trei il ocupa emisiunile turistice din "serialul": "Destinatia - Romania...".
- In incheiere, doua intrebari: 1. Ce pregatiti pentru sarbatorile ce bat la usa? 2. Dumneavoastra, cea care, in numele Tvr I, ati dat aceste premii, ce premiu v-ati dori?
- Dupa cum va spuneam, noi producem mai putin. Vom prelua, insa, marile spectacole Tvr, produse de cele doua canale si inchinate Craciunului si Anului Nou si vom oferi, la randul nostru, o serie de emisiuni legate de obiceiuri traditionale de Craciun si Anul Nou... As vrea sa adaug un lucru important pentru noi: premiile acestei a doua editii a sarbatorii noastre au constat nu in plicuri burdusite de bani - plicuri au fost, dar mai modeste - ci in cate un trofeu - superb obiect de arta din metal greu si cristal - infatisand o mana intinsa cu prietenie catre romanii din lumea intreaga. El reprezinta creatia sculptorului Dan Bancila. In ce ma priveste, dupa sarbatoarea de premiere (care, pentru noi, toti cei de aici, a insemnat sfarsitul unei curse istovitoare, a unei etape de munca "pe branci"), eu una mi-as dori ca, intr-o sambata mai libera, sotul meu (la fel de ocupat ca si mine), sa ma invite undeva in Prahova - adica acolo de unde e el. Si mi-as mai dori cateva, ba chiar multe, multe ore de... somn!
Silvia Kerim
P.S. Iata si cativa dintre laureatii premiilor oferite de Romania International: Rolf Ekeus, Inalt Comisar pentru Minoritati Nationale al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (Osce); Quinton Mark Quayle, ambasador extraordinar si plenipotentiar al Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord la Bucuresti; Pieter Jan Wolthers, ambasador extraordinar si plenipotentiar al Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti; Teatrul Evreiesc de Stat, pentru devotamentul si statornicia cu care promoveaza de peste un secol ideea ca arta si cultura unesc spiritele dincolo de orice apartenenta etnica, si altele.
Eveniment
O noua carte de Vladimir Tismaneanu
"Stalinism for all Seasons - A Political History of Romanian Communism" ("Stalinism pentru eternitate - o istorie politica a comunismului romanesc")
Aparuta in octombrie 2003 la prestigioasa casa editoriala "University of California Press", noua carte a profesorului american de origine romana Vladimir Tismaneanu de la University of Maryland propune o fascinanta analiza a genezei, ascensiunii, crizelor interne si prabusirii comunismului in Romania. Bazata pe documente din arhivele secrete ale Pcr si pe sute de interviuri realizate de-a lungul a peste douazeci de ani, cartea reprezinta o lectura obligatorie pentru toti cei care vor sa inteleaga natura comunismului romanesc, luptele pentru putere si efectele catastrofale ale experimentului utopic totalitar in Romania. Intemeiata pe o perspectiva comparativa, cartea lui Vladimir Tismaneanu ofera repere esentiale pentru priceperea trecutului, prezentului si viitorului Romaniei. Este vorba de o lucrare extrem de originala, menita sa plaseze comunismul romanesc in ansamblul framantatei istorii europene a secolului douazeci. Lucrarea contine numeroase biografii ale principalilor lideri comunisti (Gheorghiu-Dej, Nicolae, Elena si Nicu Ceausescu, Petre Borila, Iosif Chisinevschi, Ana Pauker, Petru Groza, Ion Gheorghe Maurer etc.). O carte ce nu poate lipsi din biblioteca oricui este interesat de destinul Romaniei si al Europei de Est si Centrale in dramaticul secol al Xx-lea. O analiza lucida a prabusirii comunismului, precum si a mostenirilor acestuia in Romania contemporana. Un minunat cadou pentru dvs., prieteni, rude si cunostinte, cu ocazia sarbatorilor de iarna.
"O deconstructie patrunzatoare si plina de intuitii a unui produs profund idiosincratic al epocii staliniste" - (Zbigniew Brzezinski, fost Consilier pentru Securitatea Nationala, autor al "The Soviet Bloc" si "The Grand Failure"). "Lucrarea definitiva asupra comunismului romanesc, profund documentata si cat se poate de accesibila la lectura", (Robert C. Tucker, profesor emerit, Princeton University, autor al cartii "Stalin in Power: Revolution from Above")."Aceasta superba opera academica se citeste ca un roman politist", - (Andrei Codrescu, comentator "National Public Radio", autor al "The Hole in the Flag").
Vladimir Tismaneanu (nascut in 1951, la Brasov) este o figura proeminenta a vietii intelectuale americane si romanesti. Profesor de stiinte politice la University of Maryland, editorul revistei trimestriale "East European Politics and Societies" si Reagan-Fascell Democracy Fellow la National Endowment for Democracy (2003-2004), el este autorul a numeroase lucrari despre comunism, post-comunism, nationalism si democratie, inclusiv "Reinventarea politicului: Europa de Est de la Stalin la Havel", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej" si "Fantasmele salvarii: democratie, nationalism si mit in Europa post-comunista". Este colaborator permanent al posturilor de radio "Europa libera", Bbc si Deutsche Welle si membru al consiliilor editoriale ale unor prestigioase reviste, inclusiv revista "22". Articolele sale au aparut in principalele publicatii americane si europene, intre care "New-York Times", "Washington Post", "Wall Street Journal" si "Times Literary Supplement". Doctor "Honoris Causa" al Universitatii de Vest din Timisoara si al Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (Bucuresti).
Bogat ilustrata cu fotografii inedite, cartea poate fi comandata la pretul de 45 dolari prin reteaua amazon.com ori achizitionata direct de la University of California Press (www.ucpress.edu sau 1-800-777-4726) ori de la librariile Borders, Barnes and Noble (barnesandnoble.com) si alte librarii specializate in carti istorice si politice.
Dan Pavel
Carte
Selectia Formula As
Matei Calinescu, "Portretul lui M", Editura Polirom (tel. 0232/21.74.40), 240 pag. Pana la plecarea din tara, in 1973, Matei Calinescu (n. 1934) publicase 11 carti, in special de teorie si critica literara, dar si poezie si proza (un eveniment in epoca a fost aparitia in 1969 a romanului-eseu "Viata si opiniile lui Zacharias Lichter", reeditat in 1995 la Polirom si iar epuizat, ceea ce a impus o noua editie; daca il gasiti in librarii, nu ezitati sa-l cumparati, va garantez ca merita). Matei Calinescu era liderul si teoreticianul generatiei 60, prieten cu Nichita Stanescu, Cezar Baltag, Leonid Dimov, Mircea Ivanescu, Grigore Hagiu, Petre Stoica, Lucian Raicu - azi cu totii nume de raftul intai -, scriitori care, dupa epoca proletcultista, au recuperat traditia interbelica a literaturii romane. Stabilit in Sua, la Bloomington, el a facut o stralucita cariera universitara, fiind recunoscut ca o autoritate mondiala in domeniul literaturii comparate si al teoriei literare. Dar reusita profesionala, in conditiile veritabilei competitii din societatea americana, a fost insotita de o drama familiala. La plecarea din tara, sotii Calinescu aveau o fetita de 8 ani, Irina. In 1977 li se naste si fiul dorit, Matthew, caruia pe la 7-8 ani i se pune diagnosticul de autism, intr-o forma numita sindromul lui Asperger. Cu sporita iubire, parintii incearca sa-l inteleaga pe acest copil neobisnuit, care nu poate comunica social, fac tot ce pot ca sa-l ajute sa progreseze, sa duca o existenta multumitoare. Dar, pe langa autism, la pubertate, suferinta lui M se complica si cu crize de epilepsie, boala ce-l va ucide fulgerator, in martie 2003, inainte de a implini 26 de ani.
"Portretul lui M" a fost scris de Matei Calinescu in cele sase saptamani simbolice de dupa incinerarea fiului sau (a carui cenusa a fost adusa la Turnu-Severin, in cripta familiei, langa bunici si strabunici), ca un mod de a se apropia de enigma existentei fiului sau, ca un exercitiu spiritual, dar si din altruism, pentru a fi de folos familiilor cu autisti. Caci, preocupat mereu de copilul lui diferit, tatal a citit mai tot ce s-a publicat despre autism si a meditat mult la conditia persoanelor cu aceasta anomalie, despre care nici specialistii nu sunt inca edificati. Cartea (scrisa in romaneste si publicata la noi, desi, daca ar fi fost scrisa in engleza si editata in Sua, ar fi avut un mult mai mare impact; insasi aceasta optiune e semnificativa) e alcatuita din amintiri, fragmente de jurnal, meditatii ce transcend cazul particular, rezumate ale unor lucrari despre autism si epilepsie, toate subsumate incercarii de a gasi un sens scurtei vieti a baiatului iubit cu disperare. Va previn ca e o lectura dureroasa, sfasietoare, dar in acelasi timp si o mare lectie de iubire si generozitate, care atinge punctul in care suntem cu totii sensibili, dragostea neconditionata a parintilor. Matei Calinescu afirma in mai multe randuri ca existenta lui M a fost pentru el un dar: bunatatea, rabdarea, compasiunea, inocenta, puritatea esentiala faceau din M o fiinta cu totul aparte, parca nepamanteana, o prezenta angelica: "Venea, oricum, din alta lume, cu un mesaj pe care nu-l puteam descifra, cu un mister pe care nu-l intelegeam decat ca pe o lumina indepartata, rara, infinit stranie in discretia ei. Constructii post-mortem? Poate. Dar asta e lectia lui, ceea ce am invatat de la el, intr-un tarziu: lumina aproape indiscernabila care-l inconjura, afectiunea pe care o atragea ca un magnet si de care se bucura, bucurand".
Luciditatea profesorului care studiaza un caz, analizandu-se necrutator si pe sine in relatia cu acesta, incursiunile filosofice si psihiatrice, meditatiile asupra limbajului si interactiunilor sociale sunt dublate mereu de sentimentele tatalui care vrea sa-si protejeze copilul ramas la varsta emotionala de 4 ani, sa-l ajute, sa-l inteleaga dincolo de barierele cuvintelor pe adolescentul si apoi tanarul M. Varsta lui mentala era apropiata de cea cronologica, ba chiar o depasea: ca toti autistii, avea inclinatii catre calculele matematice abstracte, il pasionau jocurile sportive cu reguli stricte si tot ce era repetitiv-ordonat, dar avea mari dificultati de comunicare, fiindca nu putea interpreta gesturile si privirile celorlalti, nu putea lua cuvintele decat in sensul lor propriu, din pricina carentei de imaginatie. De aceea era si incapabil de minciuna, ipocrizie, suspiciune, inselatorie. Senin si fermecator intr-un fel unic, M avea un admirabil echilibru sufletesc, in ciuda suferintelor, si tatal vrea sa creada ca era fericit.
Intr-o convorbire pe care am inregistrat-o cu Matei Calinescu si pe care o vom publica in revista noastra, mi-a spus intre altele ca, revenind in tara (de la toamna va preda la Facultatea de Litere din Bucuresti), se va implica in problemele persoanelor cu autism din Romania. Lumina blanda a bunatatii lui M se va rasfrange in continuare prin tatal lui.
Adriana Bittel