Copilaria lui Gheorghita
Recent, la sectia de urgenta a unui spital bucurestean a fost adus un caz disperat.
Un baietel electrocutat, cu arsuri pe doua treimi din corp si un traumatism cerebral. Era in coma profunda. Medicii si-au dat silinta si l-au readus la viata. Situatia lui este incerta. Va fi operat. Daca va supravietui, va ramane cu sechele grave pentru tot restul zilelor. Cu mare greutate - pacientul "nu colabora" - au fost stabilite identitatea copilului si imprejurarile accidentului. Il cheama Gheorghita Ciornei, are 13 ani si e din comuna ieseana Ceplenita. Accidentul a avut loc pe un camp, la Gostinu, langa Giurgiu. Acolo unde Gheorghita pazea porcii. S-a urcat pe un stalp de inalta tensiune si s-a electrocutat. A cazut la pamant, cateva ore a ramas inconstient, in frig. Si-a revenit, a mers pe jos 3 kilometri, pana la Gostinu. De aici a fost dus cu Salvarea la Bucuresti.
Spre uimirea personalului medical, nimeni nu s-a interesat de soarta lui. Parea singur pe lume. N-avea parinti? Avea, erau departe, in Moldova cea trista si saraca. La cateva ore de la internare, un individ a venit in spital sa-i ceara externarea. Asistentele au crezut ca este vorba de cineva din familie. Se inselau. "Sunt stapanul lui, am venit sa-l iau", a spus insul. Era stapanul lui Gheorghita, avea hartie la mana. Avea nevoie de el, porcii nu puteau ramane de izbeliste. Asa s-a aflat ca Gheorghita fusese vandut de parinti pentru suma de 400.000 de lei pe luna. In schimbul banilor, copilul isi ajuta "stapanul" la diverse munci agricole si, implicit, familia.
Au fost anuntate politia si autoritatile pentru protectia copilului. Singurii oameni cu adevarat interesati de ce se intampla in aceasta tara, ziaristii, in special cei de la "Adevarul", au cercetat cazul, mergand in sus si in jos pe firul tulbure al intamplarii. Au fost la Ceplenita, langa Iasi, si la Gostinu, langa Giurgiu. Era adevarat. O tragedie in forma de cosmar. Toata copilaria lui Gheorghita e un cosmar.
O familie de cosmar intr-o casa de cosmar. Parinti, frati, surori, 15 copii in total, cel mai mare are 30 de ani, iar mezinul 10, gineri, nurori, nepoti, traiesc claie peste gramada in trei camarute de chirpici si o tinda, nepardosite, cu folii de plastic in loc de ferestre. Toti, vreo 20 de persoane, traiesc cu doua milioane de lei pe luna, ajutor social, alocatia unui singur copil care mai merge la scoala, plus banii castigati de Gheorghita si de un frate al lui, dati la stapan sa ingrijeasca porcii tocmai la Gostinu. Acolo, Gheorghita, 13 ani, si fratele lui, 14 ani, alaturi de alti copii din satele sarace ale Moldovei, vreo suta in total, muncesc cam 13-14 ore pe zi la paza si ingrijirea porcilor, pentru 400 pana la 600 de mii de lei pe luna, plus casa si masa.
Oameni multi din cele doua comune si judete, primari, politisti, cadre didactice, asistenti sociali, cadre sanitare, functionari de la Protectia copilului, ar fi trebuit sa stie ce se intampla la Ceplenita si la Gostinu, sa vegheze ca Gheorghita si fratii lui sa mearga la scoala si sa aiba o copilarie. Toti stiau cate ceva, nimeni nu stia nimic. Au aflat acum, cand Gheorghita se zbate intre viata si moarte pe un pat de spital.
In jurul lui Gheorghita, scufundat in tacerea si durerea lui, se invarte acum o armata de procurori, politisti, asistenti sociali, secretari de stat, specializati in protectia copilului si a muncii. S-au primit telefoane si de la ministri. Toti ingrijorati sa nu afle Europa si baroana care sta cu ochii pe soarta copiilor din Romania. Si tocmai acum, specialistul in imbrobodirea baroanei, unul Miky Spaga, a fost trimis la munca de jos.
Daca se va face bine, Gheorghita ar putea fi invitat la Guvern, la Parlament, unde sunt oameni multi si buni care se zbat pentru binele lui. Ar putea prinde chiar si comemorarea lui Stefan cel Mare, pentru care tocmai s-a alocat o mie de miliarde de lei. Gheorghita, care la 13 ani muncea 13 ore pe zi pentru 400.000 de lei pe luna, nu stie ce inseamna o mie de miliarde. El n-a trecut niciodata de clasa intai. Dar e si el urmasul lui Stefan cel Mare. Mare si Sfant!
O armata de umbre si de suflete moarte ii vegheaza copilaria. Copilaria, saracia si nevoile si neamul!
N.C. Munteanu