Intrebati-ne, va raspundem...
"Am ochii rosii, umflati, fara nici un fel de expresie"
Stau mult in fata calculatorului si imi suprasolicit ochii. Din cauza asta sunt rosii, umflati, fara nici un fel de expresie. Fiindca nu-mi pot schimba meseria, va intreb: exista vreo solutie pentru mine, fie si partiala?
Claudia Nastase - loc. Prejmer, jud. Brasov
Va propunem un mic program de ajutor pentru ochi:
• La interval de 2-3 ore, relaxati-va ochii, miscandu-i de la stanga la dreapta si de sus in jos, de 10-15 ori pe fiecare directie. Frecati-va apoi palmele pana se incalzesc si asezati-le peste ochii inchisi.
• Impotriva rosetii: inmuiati doua plicuri cu ceai negru (chinezesc sau rusesc) intr-o cana cu apa rece, stoarceti-le si aplicati-le pe pleoape vreme de 5 minute.
• Pentru ochi umflati: aplicati partea bombata a unei lingurite tinute la frigider pe pleoape. Eficiente sunt si doua felii de cartof crud. Spalatul dimineata pe ochi, cu apa calduta, in care s-au dizolvat 2-3 picaturi de miere, le este ochilor de mare ajutor.
• Pentru expresie: folositi un Kajal (creion dermatograf de culoare alba), cu care trasati o dunga pe marginea pleoapei de jos (nu sub gene!). Le confera ochilor stralucire.
"Imi ies pe fata pete maro"
De la o vreme, am observat ca imi ies pe fata niste pete maro. Intai sunt mici, apoi se maresc, fara sa aiba protuberante. Nu ma supara, dar sunt inestetice. Exista vreun antidot?
Eugenia Mares - Campia Turzii, jud. Cluj
Intr-o sticla de o jumatate de litru se pune o radacina de hrean data pe razatoare, peste care se toarna alcool de 90 de grade. Se ingroapa 14 zile in pamant (sa nu fie inghetat), apoi se scoate si se tine la loc racoros. Ungeti-va cat mai des petele de pe fata cu putin extract de hrean, aplicat pe un tampon de vata. O alta reteta: 5 grame de borax se dizolva in 20 ml apa de trandafiri sau ceai concentrat de musetel. Se freaca petele cu solutia obtinuta.
"Ce varianta de fond de ten sa aleg?"
In ultima vreme, oferta de cosmetice de pe piata a crescut. Daca la creme si rujuri ma descurc mai usor, la alegerea fondului de ten raman corigenta. Ce sa aleg? Fondul de ten lichid, cremos, compact? Exista vreo deosebire intre ele?
•Crema de zi colorata (la noi se gaseste gama Nivea, in doua nuante, deschis si inchis) da tenului umiditate si il face sa arate mai proaspat. Se recomanda pentru pielea tanara, fara probleme.
•Fondul de ten lichid e ceva mai compact si acopera mai bine micile defectiuni ale pielii. Daca aveti tenul gras, alegeti un produs pe baza de apa, daca aveti ten uscat, preferati produsele uleioase.
•Fondul de ten crema (gama Chanel) face parte din seria produselor cosmetice antivarsta. Sunt vascoase, patrund in profunzimea epidermei, dandu-i un aspect de "lifting", datorita pigmentilor de culoare.
•Fondul de ten compact este un amestec de crema si pudra, care acopera micile defectiuni ale tenului: cosuri, alunite, denivelari etc. Se recomanda mai ales persoanelor cu ten gras.
•Fondul de ten-creion se intinde pe fata cu ajutorul degetelor sau cu un burete. Acopera perfect, dar ziua este foarte vizibil.
Un sfat final: pentru ca fondul de ten sa nu semene cu o masca, nuanta lui este decisiva. Femeile cu tenul deschis sa aleaga tonuri sidefate, cele cu ten masliniu sa se orienteze spre culorile roz, iar doamnele cu ten galben-maroniu sa aleaga nuantele bej. Cand cumparati, nu testati produsul pe dosul mainii, ci pe interiorul incheieturii.
Cosmetica naturista
Vremea strugurilor
Puterea lor in probleme de frumusete e cunoscuta de mult. Uimite sa constate ca, dupa ce calcau in butoaie ciorchinii cu picioarele goale, pielea li se facea ca matasea, tarancele din Italia s-au dat cu terciul de struguri si pe obraz. Minunea n-a intarziat: tenul li s-a limpezit si s-a "copt" ca fructele parguite. Cercetarile actuale din domeniul sanatatii si frumusetii confirma retetele vechi: strugurii sunt adevarate rezerve de sanatate si frumusete. Si nu doar pulpa lor, bogata in vitamine, minerale si acizi, ci si semintele, care transformate in ulei, reprezinta o baza larga pentru industria de cosmetice. Dar sa revenim la cosmetica naturista si la retetele ei.
Piele fina pe obraz si pe decolteu
Un pumn de boabe de struguri albi se zdrobesc bine si se amesteca cu o lingura de fulgi de ovaz. Se intind pe obraz, pe gat si pe decolteu si se lasa sa actioneze 15 minute. (In timpul acesta e bine sa stati intinse.) Inainte sa va spalati, frecati-va pielea cu amestecul de fructe si cereale. Clatiti-va din abundenta cu apa calduta sau, si mai bine, cu apa plata sau de izvor. Metoda da rezultate si in cazul tenurilor cu cosuri si puncte negre.
Pentru pielea picioarelor
Repetati procedeul femeilor care calcau, in vechime, strugurii pentru vin. Zdrobiti cateva boabe si masati-va talpa, calcaiele si picioarele cu gelul parfumat si mustos. Lasati-l cat mai mult sa actioneze, apoi spalati-va.
Masca vitalizanta
Incalziti 2 lingurite de miere si amestecati-le cu un galbenus de ou si o lingura de boabe zdrobite de strugure. Intindeti compozitia pe fata bine curatata si lasati-o sa actioneze o jumatate de ora. Clatiti-va abundent.