Un medicament de exceptie, in lupta cu bolile ginecologice:
Cervugid
Un medicament romanesc realizat de un medic din Iasi sta pe rafturile farmaciilor, fara sa fie cunoscut sau recomandat. In timp ce medicamentele straine beneficiaza de importante fonduri pentru publicitate, medicamentele romanesti asteapta cuminti, in anonimat, ca cineva sa le bage in seama. Este si cazul ovulelor Cervugid, capabile sa trateze intreaga patologie inflamatorie genitala si care - atentie! - constituie un mijloc foarte eficient de prevenire a cancerului de col uterin. Ca nu-i de gluma cu cancerul o stie toata lumea. Statisticile medicale nu lasa loc de indoieli: in Romania, in fiecare zi mor trei femei din cauza cancerului de col uterin. In interesul cititoarelor noastre, i-am cerut cateva detalii realizatorului acestui medicament, d-l dr. Christache Zanoschi, conferentiar la Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi, medic obstetrician-ginecolog la maternitatea "Cuza Voda".
- D-le dr. Zanoschi, cum ati ajuns la formula acestui medicament?
- Medicamentul Cervugid este rezultatul unor activitati de observare si cercetare intinse pe aproape 25 de ani de practica medicala. Inainte de 89, am vazut drame inimaginabile: in fiecare saptamana murea cate o femeie de avort toxico-septic. Durerea si disperarea imi sunt si acum vii in minte. Din nefericire, locul acelor drame absurde a fost luat astazi de o alta condamnare la moarte sigura: neoplasmul de col uterin. Asistam la o crestere fara precedent a frecventei acestui tip de cancer si, din pacate, nu putem face mai nimic pentru femeile noastre dragi, fie ele mame, surori sau sotii. Faptul foarte important care trebuie precizat este ca in prezent se cunoaste cu certitudine cauza acestei teribile maladii. In acest context, infectiile cervico-vaginale si, in special, infectia cu virusul papilomei umane (Hpv) constituie stari precanceroase, care pot fi tratate in totalitate in faza precoce. Numeroasele recidive (in special dupa afectiunile inflamatorii cervico-vaginale), tratate cu medicamentele uzuale de care dispunem, ne-au canalizat eforturile in vederea realizarii unui produs mai eficient. Astfel, dupa numeroase si indelungate teste de laborator si observatii clinice, s-a ajuns la o formula optima de tratament. Produsul Cervugid are la baza trei principii active - Cloramfenicol, Metronidazol si Nistatin -, a caror actiune se potenteaza reciproc si acopera intreaga biocenoza vaginala. Cercetarea produsului a inceput in 1993, dar, din lipsa de fonduri, ovulele Cervugid au fost scoase pe piata abia in 2001, cand au primit si aprobarea Agentiei Nationale a Medicamentului pentru comercializare.
- In ce boli sunt recomandate ovulele Cervugid?
- Cervugid este indicat in procesele inflamatorii cervico-vaginale (vaginite, cervicite), in congestiile inflamatorii pelvine (pelviperitonite, anexite, metrite, celulite pelvine, procese inflamatorii care insotesc formatiunile tumorale benigne sau maligne). O eficienta deosebita s-a observat si in tratarea ulceratiilor vaginale de natura inflamatorie, care in peste 90% din cazuri se epitelizeaza dupa numai 2-3 cure. Ovulele Cervugid sunt indicate in pregatirea preoperatorie a diferitelor afectiuni genitale, situatie in care asigura o evolutie favorabila, fara complicatii infectioase. De asemenea, deosebit de utile s-au dovedit si pentru femeile la menopauza, care prezinta tulburari locale (arsuri, disconfort, incontinenta urinara de efort etc.).
- Practic, cu ce este mai bun medicamentul dvs. fata de alte produse medicamentoase recomandate in bolile ginecologice?
- Formula Cervugid-ului este deosebit de eficienta, avand concentratii foarte mari de substante active, care sunt eliberate imediat dupa aplicare si acopera toate cauzele care pot determina infectii cervico-vaginale si inflamatii genitale interne: germeni microbieni, micoze, protozoare, precum si un grup de agenti inframicrobieni - chlamidia, micoplasme si ricketsi.
In cazul Cervugidului, succesul tratamentului consta in faptul ca nu mai apar recidive. In plus, se realizeaza si o crestere a puterii de aparare locale, impiedicandu-se astfel infectia cu virusul papilomei umane, demonstrat si recunoscut ca agent etiologic al cancerului de col uterin. Un procent foarte mare de femei tinere de pana in 20-25 de ani au acest virus, care se transmite prin contact sexual. Virusul traieste in celulele mucoasei colului uterin si determina modificari morfologice precanceroase. Femeile la care s-au depistat aceste modificari si care au facut un tratament cu Cervugid la analize nu au mai prezentat modificari precanceroase. A fost o surpriza si pentru noi. Din cele peste 18.000-20.000 de cazuri aflate sub observatie, la nici o bolnava nu s-au mai intalnit modificarile celulare precanceroase caracteristice bolii, ceea ce inseamna un mare pas inainte pentru terapeutica medicala. Daca se va reusi implementarea Cervugidului pe scara larga in tratamentul infectiilor si proceselor inflamatorii vaginale, cu siguranta se va realiza o scadere a mortalitatii cauzate de cancerul de col uterin.
- Cat dureaza tratamentul?
- Tratamentul dureaza 12 zile si consta in introducerea in vagin a unui ovul, seara, inainte de culcare, dupa o igiena locala riguroasa. Dupa aplicarea ovulului, zona genitala se protejeaza cu un tampon, pentru a nu murdari lenjeria. In functie de gravitatea afectiunii, tratamentul se poate relua dupa o pauza de sapte zile, o data sau de doua ori, pentru a distruge si formele sporulate de germeni microbieni. Tratamentul poate fi urmat si in timpul ciclului menstrual. Cervugid se comercializeaza in cutii cu 12 ovule a 3 g fiecare. Pretul de productie al unei cutii este 110.000 lei, iar in farmacii ajunge la circa 150.000 lei.
Florentin Popa