S.O.S. Rosia Montana
"Nici un locuitor al Muntilor Apuseni nu trebuie sa se considere
la adapost de prapadul ce ameninta inima istorica a romanismului"
Campeniul lui Horea, noua capitala a luptei pentru salvarea Muntilor Apuseni
Joi, 25 septembrie, Asociatia Aurarilor "Alburnus Maior", cu sprijinul Primariei din Campeni si al organizatiei Patrir din Cluj-Napoca, a organizat o adunare in centrul istoric al capitalei motilor, sub deviza "S.O.S. Rosia Montana". In prezenta a circa 500 de persoane, personalitati care sprijina de mult timp lupta pentru salvarea Rosiei Montane, in frunte cu primarul Viorel Sicoe, au vorbit despre pericolul ce ameninta intreaga zona. Vorbitorii au dorit sa aduca la cunostinta comunitatilor vecine cu localitatea Rosia Montana ca o catastrofa ecologica, economica si cultural-istorica de mari proportii se afla in pregatire chiar sub ochii lor, cu complicitatea unora dintre autoritatile Statului. "Nici un locuitor al Muntilor Apuseni nu trebuie sa se considere la adapost de prapadul ce ameninta inima istorica a romanismului", spunea aurarul Zeno Cornea, "si nici un roman n-ar trebui sa ramana indiferent fata de atacul perfid la memoria neamului, ce se da sub masca frumos ticluita a investitiilor straine binefacatoare." Inginerul minier Eugen David, presedintele Asociatiei "Alburnus Maior", a remarcat: "Pana in prezent, asa-zisa tranzitie a adus numai saracie in Tara Motilor, ca si in intreaga Romanie, dar Proiectul "Gold Corporation" va aduce, in plus, disperare, instrainare, stergerea identitatii locale, otrava in aer si in apa, zgomot infernal de explozii, mai ceva decat in Irak, precum si anularea pentru multe decenii a oricarei sanse de dezvoltare durabila in zona". Reproducem, in cele ce urmeaza, fragmente din cuvantarile rostite la Campeni - orasul istoric al revolutiei lui Horea, devenit in prezent capitala luptei pentru salvarea Muntilor Apuseni.
Viorel Sicoe, primarul orasului Campeni
"Acest proiect nu este benefic
pentru Muntii Apuseni"
"Analizand investitia de la Rosia Montana, pe baza studiilor intreprinse de Academia Romana si de Academia de Studii Economice, am ajuns la concluzia ca proiectul minier din apropierea orasului nostru nu este benefic pentru Muntii Apuseni. Am fost la Presedintia tarii si la Guvern, pentru a-mi manifesta teama fata de acest proiect, si am explicat de ce nu pot fi de partea celor care sustin frenetic "Gold Corporation". Am informat forurile de decizie ale tarii ca vorbesc in numele celor care m-au ales, ca oamenii din Apuseni sunt ingrijorati. Este normal, legal si corect sa protestam impotriva a ceea ce reprezinta o amenintare pentru toti."
Teodor Maries, presedintele Asociatiei "21 Decembrie"
"Sefii companiei "Gold Corporation" doresc sa loveasca istoria
neamului nostru chiar in esenta ei: mostenirea romana,
certificatul european al romanilor"
"Sefii companiei "Gold Corporation" nu sunt la ei acasa, sunt niste aventurieri veniti de pe alte meleaguri, pe care nu-i intereseaza istoria neamului nostru; cu seninatate, ei doresc s-o loveasca chiar in esenta ei: mostenirea romana - certificatul european al romanilor. Sa mearga de unde au venit, daca n-au venit cu ganduri bune, deoarece n-avem istorie de vanzare. Sunt convins ca nici unul dintre dvs. nu accepta un pumn de dolari otraviti pentru a-si vinde casa si pamantul mostenite din batrani. Daca Rosia Montana va ajunge un crater selenar, ca urmare a lacomiei acestor oameni fara Dumnezeu, ii vom considera responsabili pe actualii diriguitori ai tarii, care se codesc sa ia o decizie ferma, tolerand nedreptatea care se face motilor."
Zeno Cornea, vicepresedintele Asociatiei "Alburnus Maior"
"Guvernantii trebuie sa stie ca nu vom pleca
"In faza initiala, "Gold Corporation" spune ca va investi 253 de milioane de dolari din cele 420 de milioane de dolari estimate ca suma totala necesara proiectului. Cat din aceasta investitie va intra in Romania? Aproape de zero, deoarece acesti bani se vor cheltui pe utilaje moderne, care se vor aduce din import: excavatoare, foreze, autobasculante de 150 de tone etc. Din Romania se vor lua probabil balastrul, fierul beton si cimentul. Compania va aduce din strainatate aproape totul, inclusiv combustibilii speciali. Chiar si mecanicii si inginerii de intretinere vor fi straini, asa ca mult trambitatele sute de locuri de munca oferite motilor vor ramane doar o vorba goala. Guvernantii care protejeaza proiectul de la Rosia Montana trebuie sa stie ca noi nu vom pleca din casele si de pe pamanturile noastre. Cata vreme noi vom ramane pe pozitii, dvs., in Campeni, puteti sa stati linistiti. Daca noi vom pleca, si Campeniul va urma la rand."
Victor Bercea, presedintele Societatii "Avram Iancu"
"Vanzatorii de munti si vestigii romane isi vor primi rasplata"
"Acest proiect monstruos va ingropa istoria acestor locuri si o parte din ceea ce inseamna documentele identitare ale poporului roman. Este un spatiu de romanitate si de multiculturalitate unic, fata de care avem obligatii majore, ce depasesc granitele Romaniei. Nimeni, oricat de sus s-ar fi cocotat in ierarhia politica si administrativa, n-are dreptul sa calce in picioare vointa urmasilor Craisorului Iancu, sa ignore interesul national. Avem un Dumnezeu in cer si credem ca, mai devreme sau mai tarziu, vanzatorii de munti si vestigii romane unice isi vor primi rasplata."
Francoise Heidebroek, economista din Belgia
"Proiectul este pentru Lumea a Treia, nu pentru Europa"
"Un proiect cum vor sa faca cei de la "Gold Corporation" este un proiect tipic pentru Lumea a Treia, nu pentru Europa. Cand am fost la Parlamentul European cu aceasta problema, am ramas impresionata cand mi-am dat seama ca toata lumea acolo, la Bruxelles, stie despre Rosia Montana. Printre alte metode diabolice aplicate pentru a-i amagi pe oameni, compania "Gold Corporation" practica un limbaj dublu: la Toronto, la Bursa, spune ca rentabilitatea actiunilor va fi foarte mare, deoarece nu se va plati nici o taxa Statului roman. In ziarele romanesti, vandute pentru un pumn de arginti, afirma cu totul altceva: ca va plati Statului peste 300 de milioane de dolari drept taxe. Nu stiu ce mai asteapta Guvernul roman ca sa-i dea afara din tara. Este imposibil sa demonstreze ca proiectul lor este benefic pentru Romania. Dimpotriva, acesta are toate ingredientele pentru a fi un esec economic si o catastrofa ecologica.
Alexandru Costea, directorul fabricii "Montana" din Campeni
"Mi se pare o batjocura la adresa noastra sa spui ca
salvezi Muntii Apuseni cu trei sute de locuri de munca"
"Ca director al unei firme private, sunt pentru investitii, indiferent in ce domeniu. Dar nu cu orice pret. Dupa ce citesti rapoartele oamenilor de stiinta, pur si simplu ti se face frica. Nu atat pentru cei din Rosia Montana, sa ma ierte, prin fata carora, profitandu-se de saracie, se flutura niste bani si sunt indemnati sa plece care unde poate. Dar mi-e frica pentru aceasta zona, care va fi afectata pe arii extinse. Pana la urma, noi ne aparam viata. Care dintre dvs. ar fi dispus sa-si ia traista si sa plece in lume, pentru ca asa a decis nu-stiu-cine? De ce nu ies autoritatile Statului de la Mediu in fata natiunii sa lamureasca lucrurile? Sa ne spuna ca nu exista nici un pericol! Ca putem trai linistiti. Iar in caz ca exista, sa nu mai stea pe ganduri, sa opreasca imediat acest proiect, pana nu e prea tarziu. Pe de alta parte, este de-a dreptul ridicol sa spui ca salvezi Muntii Apuseni cu trei sute de locuri de munca! Mi se pare o batjocura la adresa noastra."
Afrodita Iorgulescu, profesoara la Ase
"Nu este un proiect de dezvoltare durabila,
ci un proiect de dezastru durabil"
"Profesorii de la Ase, specialisti in economie, au studiat temeinic toate datele oferite de Companie si, intr-un raport de 22 de pagini, au ajuns la concluzia ca acest proiect nu este un proiect de dezvoltare durabila, ci un proiect de dezastru durabil! El nu rezolva problema mineritului, ci amana rezolvarea acestei probleme. Practic, acest proiect nu are nici o latura buna. Chiar daca dvs., aici, cedati, noi, la Bucuresti, nu cedam! Lucram, impreuna cu Academia Romana, la proiecte alternative, sa aratam cum se poate dezvolta zona in mod sanatos, fara "Gold Corporation". Si dvs., localnicii, ar trebui sa va mobilizati si sa luati atitudine. Ce-ar zice Iancu, Horia, popa Balint, sa va vada cu mainile incrucisate? Acest proiect nu este un dar de la Dumnezeu, sa ne plecam fruntile, gandind ca n-avem cum sa scapam de el. Inca il putem stopa, deoarece nu are acordul de mediu."
Preotul Ioan Mera din Carpinis
"Milionari din Canada vin sa ne ia ce avem mai scump,
dar tot pe sudoarea si tot pe truda noastra"
"Suntem aici sa ne aparam identitatea de urmasi ai eroilor neamului, Iancu, Balint, Horea, Closca si Crisan. Daca ar auzi, din morminte, ce se intampla in Apuseni, s-ar intoarce cu fata in jos, ca i-am tradat. Cat voi trai gura n-o inchid, indiferent ce mi se va intampla. Cat voi putea, voi striga sa ne ajute Dumnezeu sa-i indepartam de noi pe cei care nu ne vor binele. Milionarii din Canada vin sa ne ia ce avem mai scump, dar tot pe sudoarea si tot pe truda noastra. Ca preot, pozitia mea este una singura: nu avem biserici sau cimitire de vanzare si nu pot accepta sa ma oblige cineva sa scormonesc mormintele mamei si tatalui meu, sa le pun osemintele intr-o ladita si sa plec cu ele la subsuoara. M-ar blestema nu numai urmasii mei, dar m-ar blestema poate si Cerul."
Ion Longin Popescu
Fotografii de Franaoise Heidebroek, Stephanie Roth