Politicieni, imitatori, smecheri
Mai nimeni nu mai este ce pare a fi. E valabil mai ales pentru politicieni sau functionarii din Guvern. De-atatea masti, multi nici nu mai stiu in ce comedie joaca. Cu totii au in bezna sufletului un actor preferat. Le-au placut statura, cautatura, vocea. De aceea, cand trec pragul casei si ies in lume, imbraca hainele si-si pun pomezile idolului lor, cel care aduce voturi si simpatii. Joaca in echipa, accepta roluri secundare. Cand partidul o cere, fac si pe eroul negativ. Daca joaca rolul de barbati fatali ai scenei politice, isi trag burta rotunjita de griji si isi sug obrajii, cam revarsati peste gulerul camasii. Uneori, nu-si ies din pielea de artist decat dupa ce parasesc scena politica si ajung in muzeul figurilor de ceara al presedintilor onorifici.
S-a umplut scena de vedete. Cine sa mai ia aminte la figuranti sau la public? Publicul plateste. Figurantii insa joaca si ei dupa cum canta muzica. Unii pretind ca sunt de la asociatii caritabile si te implora sa le dai un leu pentru copiii saraci. Iti arata si pozele lor. Au tolba plina de povesti impresionante. La o privire atenta, observi ca pozele sunt luate de pe Internet, iar legitimatiile masluite la copiator. Altii au mers din casa in casa si din birou in birou, pretinzand ca sunt trimisi de Guvern. Cu Bunavestire. Au icoane de partid, stiu rugaciuni si pomelnice cu nume. Sunt bine informati. A fost suficient sa arate, pe ici pe colo, un colt de legitimatie, un formular si s-au umplut de parale. Nu e de mirare ca Guvernul nu-si face probleme sa gaseasca bani pentru programele sociale pe care le tot promite. Suficient sa se caute in buzunar dupa batista, ca patronii, intelegand apropoul, incep sa scobeasca si ei dupa portofel! Pentru unii, a imita procedeele muncii de partid pare sa fie o operatiune profitabila. Oamenii recunosc metoda si se supun, din credulitate sau frica.
Romi Varga, alt figurant in varsta de 21 de ani, nu are doar tupeu, ci si un talent exploatat la maximum. Imita politicieni. O face bine si cu succes. Ii bate pe actorii de pe scena politica.
Rolul care l-a consacrat a fost cel al Nadiei Constantinescu, sotia fostului presedinte. A vrut sa vada Parisul? A dat un telefon la pasapoarte si, subtiindu-si vocea, a cerut un pasaport pentru Romi, ca e baiat bun. In 24 de ore, era pe Montmartre. Intors din turneu, a sunat la radio imitand-o pe Irina Loghin. A cerut un milion pentru un tanar sarac, dar plin de viitor. Baiatul sarac era chiar Romi. L-au prins pe cand isi ridica plicul. Viitorul lui parea compromis. L-au condamnat cu suspendare. Omul simte chemarea destinului. E un fel de haiduc. Ia de la bogati, da la saraci. Saracul de el!
E greu de stiut ce s-ar fi intamplat daca ar fi facut politica. Ar fi dat declaratii in direct, ar fi participat la talk-show-uri, unde i-ar fi imitat pe rand pe ganditorii de partid si de stat, promitand demisii sau promovari. Nici nu stim daca n-a facut-o, pentru a demonstra ca politica si economia se pot face telefonic. Insa, intr-o lume in care multi joaca roluri de imprumut, ar fi avut ceva concurenta! Poate de aceea a si fost prins. Romi nu stia ca intra intr-o jungla in care imitatorii sunt la mare pret, cu conditia sa fie inregimentati si sa raspunda comenzilor de partid. Ar fi trebuit sa intre in echipa, sa renunte la aerele de celebritate.
Oricum, tot fosta prima doamna i-a fost fatala. A incercat, folosind vocea Nadiei Constantinescu, sa obtina un ajutor pentru cel mai ajutat tanar din Romania, adica pentru el. Patroana la care a sunat a simtit ca e ceva in neregula. L-a chemat pentru un ajutor de lunga durata si l-a aruncat in duba politiei. In arest, nu si-a iesit din rol. Le canta ortacilor succesele Irinei Loghin. Politiciana si ea.
N.C. Munteanu