Teatru
Sunteti in vacanta pe litoral? Foarte bine:
Va invitam la Teatrul de balet "Oleg Danovsky"!
Intr-adevar, facem cu mare placere aceasta invitatie - mai ales acum, vara, cand pe litoral se produc tot felul de turnee, cu tot felul de "susanele". Pe cat de simpatic cuvantul "susanea", pe atat de antipatica poate deveni prestatia unor companii improvizate care cutreiera scenele de vara ale tarmului marii, cu oferte si cuplete de mahala gen: "Spune-mi cu cine te iubesti ca sa-ti spun cine esti!" ori "Sufletul mi l-ai prajit, dac-ai sti cat te-am iubitaaaa!". (Desigur, nu pot intra intr-o astfel de "categorie" turneele, importante, ale unor teatre adevarate, care, spre lauda lor, tin sa innobileze serile turistilor aflati pe litoral, cu excelente spectacole aplaudate si in timpul stagiunii.)
Ei bine, pentru ca, intr-un mod inexplicabil, se stie si se scrie prea putin despre activitatea prodigioasa a Teatrului de balet "Oleg Danovsky" din Constanta, i-am luat acest scurt interviu d-nei director manager dr. Ana Maria Munteanu, care este in acelasi timp si "creator de imagine". Am vrut sa aflu unele amanunte privind spectacolele inscrise in repertoriul acestui lacas de cultura mult pretuit mai ales in strainatate.
- In urma cu putin timp, privilegiatii amatori de frumos, invitati intr-o seara de primavara la Opera Romana din Bucuresti, au avut ocazia sa vada un spectacol de exceptie, creat in teatrul condus de dvs. Este vorba despre "Missa Prophana" - in coregrafia lui Sergiu Anghel, un veritabil eveniment cultural despre care, de altfel, am si scris cu entuziasm in revista noastra. Cum reusiti astfel de performante?
- Cu mare dificultate. Vreau sa aflati si dvs. ca noi nu avem un sediu propriu. Scena Casei de cultura in care activam este neincalzita, asa incat, din noiembrie pana in aprilie, plecam mai mult prin turnee in strainatate. Noroc ca ne tot cheama marile scene europene!
- ...Unde sunteti extrem de bine primiti de fiecare data. Mi-ati aratat unele cronici de-a dreptul entuziaste aparute mai ales in presa germana si italiana.
- Avem cam 6-7 titluri de balet clasic si contemporan in repertoriu. Nu suntem prea incurajati de autoritati. Ne ajuta mult, ce-i drept, Consiliul Judetean Constanta. Pana acum compania si-a finantat, in parte, propriile proiecte, din veniturile obtinute in tara si in strainatate. In schimb, marile personalitati ale baletului romanesc au reactionat, intotdeauna, cu promptitudine, ori de cate ori a fost vorba sa montam impreuna cate un spectacol... Sa va dau cateva nume? Inca din 1999, Gigi Caciuleanu a venit la noi si a creat superbul spectacol "Mozartissimo". Si tot la noi si-a prezentat spectacolul cu "Oskolki", realizat in cadrul companiei lui de la Paris... Spectacole au creat la noi: Simona Noja - actualmente prim-balerina a Operei de la Viena, Judith Turos, prim-balerina a Teatrului Bavarez (Munchen). Lista este bogata, nu o putem prezenta aici. Dintre romani, am colaborat cu excelente rezultate cu artisti-coregrafi de talia unor Sergiu Anghel, Ioan Tugearu, Adina Cezar, Razvan Mazilu... Ma intrebati ce spectacole pentru copii avem in repertoriul nostru. Eu zic ca avem unele chiar foarte frumoase: "Pinocchio", "Cenusareasa", "Lacul lebedelor", "Craiasa zapezilor". Spectacolul"Frumoasa din padurea adormita" va fi prezentat in curand in premiera. Pentru marele public prezentam doua spectacole care au avut mare succes in strainatate: "My Marilyn" si "La douaspe trecute fix"... Asadar, veniti si dvs. sa ne vedeti! Spectacolele noastre au loc la Casa de Cultura din Constanta (atunci cand sala e libera!), la ora 19. Din fericire, avem de fiecare data sala plina! Iar aplauzele nu mai contenesc! Sunt fericita!
Silvia Kerim
Eveniment
Imaginea unui destin
O lansare, fie de carte, fie de Cd, este intotdeauna gandita ca un moment memorabil. Insa atunci cand la lansare participa peste 300 de oameni, cand totul se desfasoara intr-o ambianta selecta, cand - in premiera in viata noastra culturala - se lanseaza o carte si un Cd inrudite ca subiect, cu adevarat este un eveniment cultural. Joi, 26 iunie, multi dintre cei care au trait vremurile de glorie ale operetei si, mai cu seama, cei care l-au iubit pe cel supranumit "voievodul operetei" s-au intalnit la Palatul Cotroceni (nici ca se putea un loc mai potrivit pentru un "voievod") pentru a-l celebra pe cel plecat prea timpuriu dintre noi, tenorul Dorin Teodorescu. Invitatii acestei seri omagiale au fost Cleopatra Melidoneanu, celebra soprana alaturi de care tenorul a format un cuplu unic in istoria operetei, prof. univ. dr. Grigore Constantinescu, Doru Popovici, soprana Mioara Manea Arvunescu, tenorul Florin Butnaru, formatia instrumentala Dorin Teodorescu.
Volumul, cu o tinuta grafica ireprosabila, este intitulat simbolic "Dorin Teodorescu. Imaginea unui destin". Autorul, prof. univ. dr. Grigore Constantinescu, l-a scris cu iubirea pe care Artistul o merita din plin. Am remarcat sensibilitatea autorului si inteligenta cu care a imbinat "vocile" cartii, caci aceasta monografie are o alcatuire complexa. Imaginea unui destin este compusa dintr-o suma de imagini: amintirile celor care l-au cunoscut pe Dorin Teodorescu (peste 60 de marturii), fragmente din interviurile date de-a lungul carierei, notatiile personale ale artistului, scrisori, bilete, inregistrari ale unor emisiuni, insemnarile bunicului-preot, extrem de grijuliu cu puiul care abia pasea in viata, cronici, tot ceea ce sotia artistului a pastrat ca marturie a celor 30 de ani de muzica. Grigore Constantinescu a strans ganduri ale partenerilor de scena - si aici nu se poate sa nu fie remarcate paginile sensibile, dezvaluind un delicat suflet de poet, ale Cleopatrei Melidoneanu, ale, apoi, unor colegi din teatru, ale unor spectatori-prieteni, ale colegilor de Conservator, toate acestea numindu-le "impulsuri spre memorie". Rand pe rand, copilaria, studentia, inceputul carierei, familia, spectacolele, directoratul, indrumarea tinerilor cantareti conduc prin evocarile ingenios alaturate spre imaginea unica a unui om fermecator si a unui talent cum rar se poate afla.
Despre compact-discul care poarta acelasi titlu si care, in mod inspirat, are aceeasi coperta, se poate spune deopotriva ca intregeste volumul, dar si ca si-a inceput propriul drum catre melomani. El contine arii si duete din cele mai indragite operete: "Voievodul tiganilor", "Liliacul", "Sange vienez", "O noapte la Venetia", "Vanzatorul de pasari", "Eva", "Silvia", "Contesa Maritza", "Paganini" si "Tara surasului". Vocea tenorului Dorin Teodorescu ne este amintita si prin cateva dintre cele mai cunoscute cantonete, daca ar fi sa numesc doar "Granada, "O sole mio", "Marecchiare".
In 1998, cand in cabinetul directorial de la Opereta ii luam un interviu pentru cei 55 de ani "rotunzi" pe care ii implinea in miezul verii, la 15 iulie, ma bucuram de discutia cu un om bland si energic, in acelasi timp, puternic si vulnerabil, vesel, pierzandu-se uneori in sine, optimist si framantat de greutatile unui teatru abia iesit din agonie, pe care incerca sa il reindrepte pe orbita succesului. Pe 26 martie 1999... Cine ar fi putut sti... De ce? Nu exista raspuns, pentru ca nici intrebarea nu isi gaseste cuvintele, se opreste, nerostita, ca un nod in gat... Cartea si compact-discul invita la amintire, la cunoasterea unei vieti artistice si familiale exemplare, la retrairea bucuriei de a-l fi cunoscut si de a-l fi vazut pe scena pe cel a carui viata s-a identificat cu destinul operetei.
Claudiu Ionescu
P.S. Ii multumesc d-lui Grigore Constantinescu pentru desele referiri la interviurile din "Formula As" pe care i le-am luat tenorului Dorin Teodorescu de-a lungul timpului. Gestul domniei sale ma onoreaza.
Firul Scurt
Stela Popescu
"Cu vodca si caviar prin lume"
Imi fac bagajele pentru Atena. Suntem invitati acolo cu comedia pe care o jucam cu mare succes de vreo cinci ani, "Caviar, vodca si bye, bye", Tamara Buciuceanu, eu, Eugen Cristea si Arsinel. George Astalos a scris-o pentru teatrul radiofonic, dar regizorul Dan Puican a transformat-o, ingenios, intr-un spectacol "la vedere", cu care am colindat lumea, invitati pana acum de ambasadele noastre de la Atena, Viena, Bonn, Paris (acolo am revenit pentru a doua oara), Londra, Mnchen, Tel Aviv, Copenhaga, Malmo, New York, Washington si altele. Sunt 13 cu toate, numar norocos. Pretutindeni, la centrele culturale ale ambasadelor romanesti, ne-am bucurat de aprecieri extraordinare si nu doar din partea spectatorilor romani, ci si a celorlaltor localnici, veniti sa ne aplaude. Slava Domnului ca exista tot mai multi oameni de cultura la ambasadele noastre din lume si ei stiu sa puna in valoare arta romaneasca. Poetei Grete Tartler, distinsa noastra ambasadoare din Danemarca, ii datoram cateva dintre aceste invitatii, care ne-au bucurat mult. Ce urmeaza dupa Atena? Pentru mine, ca de obicei, marea. Dar nu in turnee pe litoral ca in alte "vacante", ci acasa, pentru odihna, la "locuinta mea de vara". Vreau sa lenevesc, sa inot si sa ma mai linistesc, dupa pierderea prietenei mele bune, Vasilica Tastaman. Am avut un an mai greu, cu spectacole si emisiuni de televiziune. La emisiunea pe care o tin de vreo cinci ani, "Pentru dvs., doamna," colaborez cu o excelenta profesionista, Florica Radulescu. Ne propunem ca de la toamna sa inauguram o rubrica de cultura: portrete de actori. Imi voi relua si activitatea la Teatrul de estrada, in noul lui sediu (temporar, pana se renoveaza cel din Calea Victoriei), adica in Sala "Rapsodia" a Centrului Cultural European. La buna revedere!
Ada Navrot
"Intre mare si paradisul cu flori"
Plec in vacanta cu sotul meu, Dani Popescu, si el actor la "Nottara", cu regretul ca n-am mai avut o stagiune atat de plina ca in alti ani. Pentru noi doi au fost mai multe reluari ale vechilor succese si o singura premiera, in care jucam din nou impreuna: "Jocul dragostei si al mortii" de Romain Rolland, care beneficiaza de o distributie stralucita, in frunte cu Alexandru Repan. Dani si cu mine ne aflam la al treilea "parteneriat scenic", cat p-aci sa vina pe lume fetita noastra in culisele teatrului!... Acum, Maria Lena are doi ani si jumatate si zdrangane cu doua degete la pian; probabil ca la 5 ani va canta cu toata mana. Asta, in caz ca o va pasiona muzica, pentru ca altminteri se enerveaza rau cand nu-i place ceva. Temperamentoasa, ca parintii ei! Stati asa, cred ca tocmai s-a manifestat, auziti zgomotul? Un moment, sa vad ce a spart, de necaz ca vorbesc prea mult la telefon. A, da, sticla unui tablou s-a facut praf. Nu-i nimic, cioburile aduc noroc. E prea cald, o inteleg, noroc ca plecam la mare si se va balaci in voie, apoi ne vom bucura de munte (la paradisul nostru cu pomi si flori, din Magura Buzaului). La intoarcere, avem perspectiva unor roluri frumoase, intr-o psihodrama in doua personaje: "Eden". Tanarul regizor Claudiu Goga a hotarat ca Dani si cu mine sa le dam viata. Se anunta foarte atragator acest al patrulea nostru parteneriat scenic!
Alice Manoiu