Carte
Selectia Formula As
Gellu Naum, "Cartea cu Apolodor", ilustrata de Nicolae Vasilescu, prefata de Ioana Parvulescu, 75 pag.;"A doua carte cu Apolodor", ilustrata de Gellu Naum, 46 pag., Editura "Humanitas". Cand vorbesc micutilor, adultii obisnuiesc sa-si pitigaie vocea, isi iau un ton mieros, par sa fi uitat gramatica, stalcesc cuvintele si folosesc sumedenie de diminutive si interjectii. "Se prostesc", subapreciind instinctul copiilor de a sesiza falsul. Cei care se prefac nu le trezesc increderea. De aceea e mult mai greu decat s-ar crede sa scrii pentru copii, sa gasesti tonul, temele, vocabularul potrivit. In general, scriitorii pentru copii mimeaza candoarea cu dulcegarii duioase sau sunt prea didactici, gresesc doza de absurd sau raman la scheme sarace si previzibile. Toti bunicii, parintii si educatorii ii silesc pe pusti sa memoreze poezioare, cu care ii exhiba in fata musafirilor si la serbari. Cand ii vezi turuind textul invatat mecanic, grabiti sa scape de obligatia neplacuta, iti dai seama ca n-ajung la sensul cuvintelor, iar corvoada aceasta le creeaza uneori o aversiune durabila pentru poezie, nestiind ca din versificarile acelea tocmai poezia lipseste.
Nu e o intamplare ca marii poeti au scris si cele mai frumoase carti pentru copii. Arghezi, de pilda. Si Gellu Naum. Reeditarea celor doua carti ce povestesc in versuri aventurile pinguinului Apolodor e o bucurie din care mult as vrea sa va impartasiti. Caci, citindu-le copiilor, va veti indragosti si dvs. impreuna cu ei de personaje, de muzica rimelor, de pozele nastrusnice.
"Cartile cu Apolodor" au fost scrise in urma cu patru decenii, cand marele poet suprarealist, refuzand stupidele servituti propagandistice, traia din traduceri. Scriind pentru copii, el nu s-a tradat pe sine ca spirit liber, ca magician incantator, si Apolodor a avut un urias succes, fiindca umorul, aventura, candoarea, parodia, le aduceau aminte oamenilor indopati cu lozinci si minciuni de gustul libertatii. Iar muzicalitatea si ingeniozitatea versurilor rimate la fac sa se intipareasca fara nici un efort in minte, iti vine mereu sa le spui, asa cum te trezesti cantand un slagar. Am multi prieteni si cunostinte care erau parinti sau copii in anii 70 si stiu si ei pe dinafara "Cartile cu Apolodor", care au devenit intre noi un fel de limbaj conspirativ. Ne-am spus adesea, in diferite situatii: "Grasut, curat, atragator/ In fracul lui stralucitor/ Asa era Apolodor" sau "Ce mi-a facut, ce mi-a facut/ Talharul din Connecticut" sau "Savantul are par pe frunte/ Vom reveni cu amanunte" sau "Sa expunem intr-o fraza/ Ce motiv avea la baza". Nu m-as mai opri. Copiilor (stiu din experienta) le plac la nebunie aventurile pinguinului plecat de la Circul din Bucuresti sa-si caute fratii polari si vor sa le asculte mereu de la capat, devenind fani pe viata ai lui Apolodor. Nu-i puteti priva de o asemenea bucurie si va garantez ca nu va veti plictisi nici dvs. sa le cititi de nenumarate ori, caci versurile lui Gellu Naum au miraculoasa putere de a ajunge la copilul din fiecare. La acea zona de prospetime, de uimire bucuroasa, de incredere ca totul se va termina cu bine si ca fraternitatea, iubirea, prietenia, frumusetea precumpanesc in lume. "Si toti cantau, cantau in cor/ Urarile prietenesti: Ibine-ai venit, Apolodor!/ Iar el ofta incetisor: /- Ce bine e la Bucuresti!".
Adriana Bittel
Cinema
O intrebare, un raspuns
Maia Morgenstern:
- De la o vreme incoace, viata ta e plina de impliniri. In urma cu o luna si jumatate, barza ti-a mai adus in dar o fetita, iar in curand va debuta pe ecrane filmul celebrului actor si regizor Mel Gibson, in care interpretezi un rol principal. Cum ai rezistat sa filmezi in Italia, departe de casa, la scurta vreme inainte de a naste?
- Am avut noroc de o echipa internationala formidabila si de o colaborare plina de iubire si respect. Dar nimeni - decat Cel de Sus - nu te poate ocroti in conditiile furtunilor aprige din sudul Italiei, cu acel Sirocco ce batea necrutator. Si am rezistat cu o sarcina avansata, reusind sa-mi tin trupul in frau, pentru ca aveam o determinare, o motivatie foarte puternica: imi ocroteam pruncul ce avea sa vie, Isadora, fetita mea, nascuta in aprilie (fetita cea mare, Cabiria, a implinit deja patru ani). In ce-l priveste pe Tudor, baiatul meu, cand a venit sorocul, m-a dus la maternitate si a stat langa mine, ca un barbat responsabil, pana a sosit sotul meu de la pacientii si din operatiile lui. Suntem o familie unita si fericita, multumesc cerului. Iar cand filmul lui Mel Gibson (el e si autorul scenariului) - va avea premiera, ii vom admira creatia impreuna, pentru ca sunt sigura ca a iesit ceva deosebit. E un profesionist serios, temeinic pregatit, cu care am avut un schimb cultural - indraznesc sa spun - interesant si important pentru amandoi. Mel Gibson e si un om tonic, plin de umor, cu care ti-e mai mare dragul sa lucrezi. Iar rolul meu - mama lui Iisus - era prea frumos ca sa nu ma ambitioneze.
Alice Manoiu