"Flori de tei deasupra noastra or sa cada randuri, randuri"- Miresme pentru suflet si trup - La inceputul lui iunie, dupa explozia violenta de miresme si de culori a primaverii, natura simte parca dorinta sa ne daruiasca o farama din pacea si linistea sa. Boltile albastre ale verii sunt pline mai ales de miresme. Au inflorit salcamii, musetelul aprinde stele in iarba, teii invaluie lumea cu mireasma lor suava si dulce. Taina prin care natura actioneaza asupra sufletului omenesc se lasa greu dezlegata, cert este ca mesagerii ei vegetali au un efect miraculos de linistire, de alinare si impacare. Mai ales in lumea in care traim acum, in care stresul a devenit cuvant de ordine, florile parfumate ale verii sunt o adevarata binecuvantare pentru suflet si trup, iar intre ele, la loc de frunte se afla florile de tei. Traditiile noastre populare desemneaza teiul drept pazitor si alinator al sufletului, el este un remediu universal, indicat deopotriva tinerilor si batranilor si, totodata, o nesecata sursa de inspiratie pentru poeti si artisti. Deopotriva remediu si prilej de incantare, refugiu si sursa de inspiratie, teiul are o blanda si enigmatica forta binefacatoare, care nu se lasa descoperita doar prin studiul arid al botanicii sau al formulelor biochimice. Vom incerca in cele ce urmeaza sa patrundem ceva din misterul acestui copac, care acum incepe sa infloreasca, umpland aerul cu miresmele sale dulci.
Unde gasim teiul si cum il recoltam La noi in tara exista trei feluri de tei: teiul pucios, care infloreste acum, la inceputul lui iunie, si are floarea cu niste perisori galbui, teiul cu frunza mare, care infloreste ceva mai tarziu si are, asa cum o arata si denumirea, frunzele in forma de inimi mari, si teiul argintiu, care infloreste abia in iulie, avand frunze si flori alburii. Dar indiferent de natura lor, toti teii au intrebuintari medicinale si se gasesc in asociatii dense, adevarate paduri, mai ales in Dobrogea si in sudul Munteniei, si sporadic prin toate zonele tarii, de la campie pana spre zona montana.
Culegerea florilor de tei este o operatiune destul de delicata, din cauza inaltimii mari a arborilor si a fragilitatii extreme a ramurilor, care nu o data s-au rupt, provocandu-le culegatorilor imprudenti accidente extrem de grave. De aceea recoltarea florilor de tei trebuie facuta cu o scara, asa incat sa se evite situatiile periculoase. Obligatoriu, culesul se face pe timp frumos, la minimum 24 de ore dupa ce a plouat, pe timp uscat florile de tei avand maximum de principii active. De pe ramuri se desprind florile cu tot cu frunzulita (bracteea) si se pun in saculeti de panza. Uscarea se face la umbra, in locuri lipsite de umiditate si bine aerisite, intr-un strat cu o grosime maxima de un deget. Dintr-un kilogram de flori proaspete se obtine ceva mai mult de un sfert de kilogram de planta uscata, care va fi depozitata in locuri fara umiditate si racoroase.
Cateva Retete Cu Flori De Tei
Pulberea de flori de tei Se obtine prin macinarea cu rasnita electrica de cafea a plantei uscate, urmata eventual de o cernere prin sita pentru faina alba. Se administreaza pe stomacul gol, de trei-patru ori pe zi. O lingurita rasa de pulbere se pune sub limba, unde se tine vreme de 10 minute, dupa care se inghite cu apa. Aceasta forma de administrare se foloseste mai ales pentru tratarea bolilor digestive, in special a gastritei si a crizelor biliare.
Infuzia de flori de tei Bauta fierbinte, este foarte eficienta pentru a provoca sudoratia, element foarte important in tratarea racelilor de tot felul, precum si a unor boli care apar pe fondul intoxicarii organismului. Se prepara simplu, prin oparirea unei lingurite de flori cu o cana de apa clocotita, dupa care se lasa un sfert de ora sa infuzeze si se filtreaza. Se bea indulcita sau nu cu miere, cat mai fierbinte, asa incat efectul sudorific sa fie maxim.
Maceratul la rece Are efecte mult mai puternice si mai nuantate decat infuzia de flori de tei, fiind preferat acesteia in tratarea tulburarilor de somn, a bolilor cu substrat hormonal, precum si a celor care apar pe fond nervos. Se pun de seara doua-trei lingurite de pulbere de flori de tei intr-o jumatate de litru de apa, dupa care se lasa sa macereze minimum opt ore si se filtreaza. Se administreaza acest macerat pe stomacul gol, cate un pahar inainte de fiecare masa.
Cataplasma cu flori de tei Doua-trei lingurite de pulbere de flori de tei se amesteca progresiv cu apa calduta, asa incat sa formeze o pasta umeda, care se aplica printr-un tifon pe zona bolnava, si se acopera cu un nylon, ca sa se pastreze umiditatea. Se tine aceasta cataplasma vreme de o ora, dupa care pielea se lasa sa se zvante in aer liber.
Baia cu flori de tei Doua maini de flori de tei se lasa la inmuiat intr-o oala cu 3-5 litri de apa calduta, vreme de 12 ore (de dimineata pana seara), dupa care se filtreaza. Se toarna acest preparat in cada de baie, peste apa fierbinte. De regula, baile cu flori de tei se fac seara, deoarece au un efect somnifer destul de puternic, care nu este de natura sa favorizeze activitatile zilnice.
Tratamente Cu Flori De Tei Tusea, bronsita cronicizata si recidivanta, sechelele dupa infectii respiratorii - se bea infuzie de tei fierbinte: doua-trei cani pe zi. La cateva minute dupa administrarea acestui preparat va aparea o stare placuta de caldura in tot corpul, precum si o sudoratie intensa, extrem de benefica in tratamentul acestor afectiuni. Florile de tei contin anumite substante care ajuta la refacerea epiteliilor aparatului respirator lezate de infectii si care calmeaza tusea si usureaza respiratia.
Tulburarile de menopauza (bufeuri, nervozitate, hiperexcitabilitate, palpitatii) - se foloseste maceratul de flori de tei consumat in locul apei zilnice. De altfel, in aceasta categorie de tulburari, maceratul la rece din flori de tei este o excelenta gazda pentru alte preparate din plante. O lingurita de tinctura de talpa-gastii administrata intr-un pahar de macerat la rece de tei este, de pilda, un excelent remediu contra palpitatiilor, in timp ce tinctura de sunatoare luata in acest macerat combate nervozitatea si iritabilitatea psihica.
Acneea, psoriazisul, eczemele alergice - mai ales atunci cand aceste probleme apar sau se agraveaza pe fond de stres, maceratul de flori de tei este extrem de eficient. Se urmeaza cure de lunga durata (minimum o luna), in care se ia cate un pahar de macerat la rece din flori de tei, pe stomacul gol, de trei ori pe zi. Aceste cure sunt recomandate mai ales la schimbarile de anotimp si atunci cand stresul si tensiunea psihica devin mai puternice, teiul avand un rol de protectie sufleteasca exceptional.
Somnul agitat, cosmarurile, insomnia - se ia pulbere de tei, cate o lingurita inainte de culcare. Pentru un efect mai puternic este recomandat ca din cand in cand (la trei-patru zile) sa se faca o baie cu flori de tei, care are un efect linistitor puternic.
Stari de nervozitate si insomnie la copiii mici - unul din cei mai mari fitoterapeuti contemporani, francezul Maurice Messegue, povesteste ca prima sa initiere in arta tamaduirii cu plante a primit-o la doar patru ani, cand tatal sau il imbaia cu flori de tei. Sub influenta acestei bai, starea sa de spirit se alchimiza brusc: tensiunile si supararea dispareau ca prin farmec, iar un somn binefacator il cuprindea imediat. Foarte interesant este faptul ca aceasta planta ii inducea vise atat de frumoase si intense, incat le-a tinut minte toata viata. Adesea, in aceste vise vedea "zane-flori" a caror prezenta il facea extrem de fericit. Si in medicina noastra populara aceste bai cu flori de tei, facute o data pe saptamana sau chiar mai des, erau folosite pentru a le linisti somnul celor mici.
Gastrita si ulcerul - sunt alinate si vindecate de catre pulberea de tei care, pe de o parte, reduce nivelul de stres si tensiunea psihica, iar pe de alta parte, protejeaza si cicatrizeaza peretii gastrici. Se ia o lingurita de pulbere de trei-patru ori pe zi, inainte de masa. In perioadele de criza puternica, cu dureri intense, nu se mananca nimic vreme de minimum 24 de ore si se consuma mari cantitati de macerat la rece de tei neindulcit. Pentru o mai mare eficienta, se pune la macerat impreuna cu teiul si o cantitate egala de flori de musetel.
Durerile de burta - la copii si adulti trec daca se pune pe abdomen o cataplasma cu flori de tei, peste care se adauga o sticla cu apa fierbinte, asa incat sa incalzeasca bine zona. In cazul colitei, se face si o cura interna cu macerat la rece de flori de tei: o cana de trei-patru ori pe zi.
Surmenajul psihic, starile de nervozitate si de teama fara motiv, hiperexcitabilitatea psihica si sexuala - toate aceste tulburari sunt alinate de tratamentul cu tei. Se ia sub forma de pulbere (o lingurita de patru ori pe zi) sau de macerat la rece (1 litru pe zi), in cure de minimum trei saptamani.
Retete De Frumusete Cu Flori De Tei Cearcanele se estompeaza daca se aplica pe zona ochilor o cataplasma cu flori de tei, dimineata si seara, cate un sfert de ora.
Contra ridurilor si pentru pielea iritabila se fac bai de aburi cu flori de tei. In jumatate de litru de apa clocotita se pun doua lingurite de flori, iar apoi se tine vreme de 10 minute fata deasupra vasului.
Parul creste mai bogat daca se fac frictionari zilnice, la radacina parului, cu tinctura de tei. Tinctura se obtine astfel: se umple pe jumatate un borcan cu pulbere de flori de tei, completandu-se restul cu alcool de 80; se inchide borcanul ermetic si se lasa totul la macerat opt zile; dupa trecerea timpului de macerare se filtreaza, iar preparatul obtinut se pastreaza in sticlute mici, inchise la culoare.
Tenul devine stralucitor, iar porii se inchid daca se aplica o pelicula cu miere de tei pe obraji si pe gat. Mierea se tine circa 30 de minute, dupa care se sterge cu un tampon de vata inmuiat in lapte.Ilie Tudor
Suferiti din dragoste?
Cautati teiul! Cand intalniti in cale un tei, intalniti dragostea curata. Teiul alina durerile sufletesti, imblanzeste inimile, limpezeste sentimentele. Conectati-va cat mai des la curentul sau de energie (daca se poate inaintea meselor) si veti vedea ca puterea mintii si puterea sufletului vor fi in deplina armonie: mintea si sufletul nu-si vor mai sta in cale, ci vor vibra impreuna.
Incredintati-i teiului suferinta dvs. si respectati-l sincer, iar el va va alina durerea si va va stimula intuitia, astfel incat in mod spontan va veti comporta corect. El rupe inchistarea provocata de durerea din sufletul dvs. si va veti recastiga forta si stralucirea.