Virgil Munteanu- Guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii -"In Europa n-a mai ramas decat Delta noastra. E vital sa nu repetam greselile altora" Ceva important este pe cale sa se petreaca in Delta Dunarii. O schimbare de viziune asupra dezvoltarii pe termen lung a acestei zone unice in Europa. Dupa 12 ani de haos, in care bogatiile naturale ale Deltei au fost jefuite de catre tot felul de afaceristi carora putin le pasa de distrugerile ce ramaneau in urma lor, dupa atata timp in care fiecare a construit, a vanat, a braconat asa cum l-a taiat capul, fara lege si fara nici o regula, a venit timpul in care cineva incearca sa faca ordine. Virgil Munteanu propune pur si simplu un alt concept de conservare ecologica si de dezvoltare pe termen lung a Deltei, pornind de la premisa ca trebuie in primul rand sa pastram ceea ce avem si sa nu repetam greselile pe care le-au facut altii. Delta Dunarii este o destinatie unica in Europa, este cel mai important produs turistic al Romaniei, dar, mai mult decat atat, este o zona cu un echilibru fragil, care risca sa se distruga definitiv in absenta unor masuri dure si imediate.
"Delta este cea mai mare lucrare de reconstructie ecologica de pe glob" - Ce incercati, de fapt, sa schimbati? Cum vreti sa salvati ceea ce a mai ramas din Delta Dunarii?
- In primul rand, trebuie sa intelegeti despre ce vorbim, despre miza enorma care este in joc. Vorbim despre cea mai complexa zona naturala a Europei, despre o zona unica, asa cum nu mai exista nicaieri, de o valoare imposibil de evaluat in bani. Cele 580.000 ha ale Deltei cuprind 5200 de specii de plante si de animale. Stiti, au mai avut si altii candva zone echivalente, cum au fost Delta Padului, a Ronului, a Ebrului, numai ca acolo nu mai creste nimic acum. In Europa n-a mai ramas decat Delta noastra, e vital sa nu repetam greselile altora. Inainte de 89, Ceausescu hotarase sa faca aici agricultura si atunci a inceput un program de desecari in urma caruia 80 de mii de hectare au fost complet distruse. De-aici am inceput treaba, de la reconstructia a ceea ce s-a stricat. Am reconstruit 7200 de hectare, anul acesta o sa mai terminam inca 2600. Este cea mai mare lucrare de reconstructie ecologica de pe glob, ceea ce inseamna investitii enorme. Si asta nu e totul. Ceea ce propunem noi este o schimbare de viziune asupra dezvoltarii acestei zone, in asa fel incat sa pastram ce avem. Asta inseamna stoparea haosului, a jafului de proportii care a avut loc aici si punerea in opera a unor proiecte care sa garanteze ca Delta nu va disparea. Toate acestea sunt deja incepute, spre disperarea unora.
- Spuneti ca Occidentul, la care noi ne uitam cu speranta si admiratie, a comis uriase erori ecologice. Ce-au gresit ei si ce trebuie sa facem noi ca sa nu repetam aceleasi greseli?
- Au construit in mijlocul deltelor pe care le aveau un drum de asfalt. Acesta a fost inceputul sfarsitului. Apoi au aparut case de beton, si blocuri, si mii de turisti, pasarile au inceput sa dispara. Noi avem la aceasta ora singura Delta umeda din Europa. Suntem posesorii unui tezaur ecologic si turistic enorm si avem doua optiuni. Ori sa ne lasam invinsi de interesele de moment, care sunt uriase, pentru ca inseamna bani foarte multi pentru unii, si atunci Delta noastra va avea soarta trista a celorlaltora, ori, dimpotriva, sa construim un viitor durabil pentru Delta, impotriva tuturor presiunilor si opozitiei celor carora nu le pasa daca aceasta zona dispare sau nu.
"Fiecare a scos de aici ce a vrut si cat a putut. In 12 ani s-au acumulat miliarde" - Care sunt, concret, amenintarile carora le este supusa zona?
- In primul rand, e vorba despre distrugere ecologica. Trebuie gasit un echilibru intre interesele de dezvoltare economica a zonei, pe de-o parte, si conservarea ecologica. Suntem total impotriva constructiei de drumuri, de pilda, si aici intram in conflict cu aceia care vor sa construiasca in Delta. Un al doilea tip de pericol este exploatarea necontrolata, haotica, a resurselor din Delta, si aici vorbesc despre pescuit si despre exploatarea stufului. Delta Dunarii este cea mai mare suprafata acoperita cu stuf din lume. Conceptul nostru este de a concesiona aceste activitati pentru a le putea controla si va garantez ca aceasta nu este o vorba in vant. Cifrele spun totul despre ceea ce s-a petrecut aici in ultimii 12 ani. Daca in anii 60 se scoteau 200.000 de tone de stuf, acum se scot numai 10.000. Asta inseamna un potential dezastru, pentru ca, daca nu se recolteaza stuful, atunci Delta se distruge, se sufoca, e un fel de implozie ecologica. Cu pestele, situatia este si mai grava. Fiecare a scos de-aici ce-a vrut, cat a putut, cum a vrut. Rezultatul este ca in 5-10 ani pestele ar disparea cu urmari incalculabile. Asta ar insemna disparitia pasarilor si prabusirea intregului ecosistem, anularea Deltei ca destinatie turistica. Rezervatia s-ar transforma intr-un desert. Deci in balanta sunt, pe de-o parte, interesele unor indivizi care vizeaza numai castigurile imediate, cu orice pret, si existenta insasi a Deltei Dunarii, care este totusi cea mai de pret oferta turistica a Romaniei. Munti mai au si altii, litoral mai au si altii, dar Delta o avem numai noi. 12 ani de haiducie pescareasca ne-au adus in situatia de acum. In 89 se scoteau 12.000 de tone de peste, iar acum abia se mai scot 2000. S-a pescuit ilegal, s-a braconat, s-a furat. Nu mai este peste, pasarile pleaca si din cauza asta le vedeti pe baltile din Baragan sau chiar in Bucuresti, pe Dambovita. Ei bine, asta vrem noi sa oprim, haosul.
- In conditiile in care veti concesiona pescuitul, vor exista mijloace de control al acestei activitati?
- Puteti sa fiti sigur. O concesiune nu se face pe un an, ci pe 10, deci va exista in traseul repopularii cu peste a Deltei. Se platesc redevente de zeci de miliarde, si la cea mai mica nerespectare a obligatiilor se reziliaza unilateral contractul. Cui i-a pasat pana acum de conservarea resurselor de peste? Nimanui. Prin impunerea acestor reguli noi am facut ordine, dar am deranjat interese colosale, care in 12 ani au acumulat miliarde. E normal ca ei sa uzeze de orice mijloace ca sa ne impiedice, pentru ca lor le convine o Delta fara lege, fara reguli, fara norme. Am luat masuri impotriva celor care au construit fara autorizatii in Rezervatie, am oprit pescuitul ilegal, acum am lansat aceasta initiativa prin care se interzice vanatoarea a 41 de specii de pasari...
- Nu va temeti ca intr-o buna zi o sa fiti, poate, obligat sa... demisionati?
- Nu ma tem deloc. Sunt nascut si crescut aici si cata vreme sunt in acest post nu pot sa stau cu mainile in san, asistand la jaf. As fi putut sa ma multumesc cu obligatiile mele de reprezentare a Rezervatiei pe la conferintele internationale si sa stau linistit. Numai ca nu sunt genul. Lucrez in Administratia Deltei din 91 si cand am acceptat postul de guvernator, stiam foarte bine care sunt interesele si presiunile care se vor exercita asupra mea. Daca se va considera ca nu e bine ceea ce fac, atunci sunt gata sa demisionez oricand. Nu cred insa ca e cazul, pentru ca ceea ce se petrece acum in Delta tine de legalitate, de constiinta, de corectitudine.
"S-a terminat cu marile afaceri ale organizatorilor de vanatori" - Cat de grava este situatia in acest moment?
- Extrem de, sa-i zicem, alarmanta. Vanatoarea este o activitate traditionala in Delta si exista un paragraf in Legea Deltei care spune ca trebuie sa sprijinim activitatile traditionale. Au fost primari din Delta care mi-au spus foarte serios ca braconajul este traditional si ca el ar trebui sprijinit. In plus, vanatoarea e o sursa importanta de venit pentru anumite asociatii care-si spun "sportive". Asa este definita uciderea de animale - activitate "sportiv-recreativa". Inteleg sa impusti o rata ca s-o mananci, dar sa ucizi sute de pasari, asta e o cu totul alta treaba. Se numeste masacru. Acte de tipul acesta au fost sanctionate de diverse organisme ale Statului in mod cu totul izolat si am considerat ca trebuie pus punct. E nevoie de disciplinarea acestei activitati, fie ea si sportiv-recreativa, drept care am oprit vanatoarea de pasari, in primul rand pentru a evalua ceea ce a mai ramas din efectivele de pasari si pentru a adopta politicile Uniunii Europene in ceea ce priveste vanatoarea. Cine crede ca dupa 2007 se va mai vana ca acum in Delta se inseala. S-a terminat cu marile afaceri ale organizatorilor de vanatori la limita legalitatii. Avem sprijinul celor mai importante organizatii europene de protectie a pasarilor, cu care colaboram perfect. Daca nu intervenim acum, atunci riscam un colaps ecologic total si ireparabil si nu e greu sa ajungem acolo, pentru ca umblam pe taisul sabiei.
- Ati oprit vanatoarea la pasari, limitati pescuitul, demolati casele construite ilegal. Ce va fi legal in Delta? Ce viitor pregatiti acestei zone?
- Viitorul este turismul de tip ecologic, turismul neagresiv fata de natura. Nu un turism de tip "Mamaia", cu hoteluri in forma de bloc-turn, ci un turism care sa se constituie in principala sursa de venit a oamenilor din Delta. Stiati ca Romania este singura tara din Europa in care se mai practica pescuitul industrial pe apa dulce? Nici macar nu exista norme europene pentru aceasta activitate, deoarece este de neconceput asa ceva. Asta inseamna ca nu pescuitul trebuie sa fie principala activitate din Delta, asa cum este acum. Noi reconstruim ecologic ceea ce s-a distrus, refacem efectivele de pasari, cele de peste, punem la punct sistemul legal al ariei protejate, dragam canalele de epave care zac acolo de zeci de ani, reglementam constructiile din Delta, pregatind astfel terenul pentru ceea ce va fi cu adevarat o arie protejata, o bijuterie turistica si ecologica unica.
- Cum ii veti convinge pe oamenii Deltei, pescari de generatii intregi, de faptul ca nu pescuitul le va aduce bani, ci turismul. Nu este aceasta o problema?
- Vor intelege cand vor vedea banii si vor compara. Vestea cea buna este ca avem deja acesti bani, printr-un contract cu Banca Nordica de Investitii. Sunt 15 milioane de euro in joc, din care 10 milioane sunt destinati pentru finantarea unor activitati, altele decat pescuitul. Adica oamenii vor lua bani ca sa-si faca o baie la casuta si s-o transforme in pensiune, vor lua bani pentru proiecte de turism rural, de cultivare a plantelor medicinale - pentru ca Delta are un potential enorm din acest punct de vedere, pentru bio-agricultura, fara pesticide. Aceste credite vor avea o perioada de gratie de 10 ani si 20 de ani pentru rambursare. Restul de 5 milioane sunt alocati - atentie - unui sistem de supraveghere prin satelit a tot ce misca in Delta. Asta inseamna ca s-a terminat cu braconajul, cu vanatorile ilegale, cu coruptia agentilor care iau un ban si inchid ochii. Acest sistem va insemna sfarsitul banditilor, al coruptiei, va insemna monitorizarea permanenta a poluarii. Intr-o buna zi, in Delta se va pescui numai sportiv si oamenii vor intelege ca e mult mai productiv. Stiati ca in 94 a existat un credit Berd (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare) pentru sprijinirea activitatii de turism rural si nu am gasit 100 de familii carora sa le dam banii pentru pensiuni? La noi, 34% din populatia activa se ocupa de pescuit si numai 2% de turism, adica exact invers decat in Occident. Cand acest raport se va inversa, atunci obiectivul nostru va fi fost indeplinit.Horia Turcanu
Fotografiile autorului