Varza de Bruxelles Motiunea de cenzura, pentru unii de uzura, a cazut cu succes. Desi abia respinsa de Parlament ar trebui totusi publicata sub titlul "Nasul 4". Legea anticoruptie este doar un cantec de dragoste fata de acuzatiile din textul motiunii. Motto-ul motiunii: in Romania furtul a atins perfectiunea. S-a furat cu carca, s-a furat cu cecul si portofelul, cu basculanta si vagonul de tren. S-a furat noaptea si ziua, in culise si la vedere, s-a furat cu acte si stampila, cu legi si institutii. Iar Legea anticoruptiei face din furt o arta.
Adevarul e ca primii in capul carora a cazut ca o caramida Legea anticoruptiei au fost politicienii. Putini au vrut-o. Adrian Nastase spunea ca Nato si Uniunea Europeana ne vor anticorupti, d-aia legea e complexa ca o varza de Bruxelles. S-apoi, Guvernul s-a saturat de mersul lent al legilor prin Parlament. Pentru ca, se stie, se nasc greu soarecii legislativi din Romania.
Cu toate acestea, trecuta si prost ingropata sub covor, obsesia coruptiei care se-mpute de la varf este un punct de vedere in care opinia publica crede cu tarie. Motiunea era doar varful flasc al unei indignari de proportii care a pornit de la talpa politica a Psd. Proiectul a stat mai intai pe bancurile de lucru ale politicienilor Psd care au uns bine locurile obscure, mai ales capitolul despre conflictul de interese. Incomod capitol, din moment ce a provocat nemultumirea fara echivoc a Vip-urilor majoritare. L-au criticat Culita, si Trita, si Tarata si Fanita. Pusi in situatia sa aleaga intre afaceri si politica, ei aleg, ca si pana acum, calea de mijloc. Insa terenul pe care cadea motiunea Opozitiei nu e viran, iar primejdia coruptiei nu poate fi alungata cu sperietoarea Prm-ului. Pentru ca textul motiunii, plin de interjectii, figuri de stil si citate din "Romania Mare", nu lasa nici o indoiala asupra stilistului sef. Accentele, adjectivele, chiar si titlul sub care a fost inregistrata, Mafia sufoca Romania, au culoarea si mirosul cernelii preferate a Prm. Cu greu si-au facut loc, pe-ici, pe colo, Pnl-istii sau Pd-istii. Tocmai de aceea motiunea parea un balaur cu trei capete, unul rade, altul plange, al treilea vocifereaza. Un balaur care invoca cu o gura neconstitutionalitatea asumarii raspunderii pe un pachet de legi, cu alta vorbea despre lipsa de credibilitate a luptei anticoruptie si cu alta spunea ca inima coruptiei bate in pieptul de arama al Psd.
Adrian Nastase a gandit, si de asta data, clar si simplu, ca un desen tehnic. El crede ca a te impotrivi caramizii anticoruptie inseamna a te da cu coruptii, iar a semna alaturi de Vadim Tudor inseamna a te da cu extremistii. Pentru cei cu memoria scurta, tezele premierului ar putea fi de efect. Nu conteaza ca Psd-ul a fost partener de coalitie cu Prm-ul vreme indelungata... Nu conteaza ca impreuna erau mai puternici cand era vorba sa sape propunerile legislative ale fostei coalitii la guvernare, chiar daca unele dintre ele vizau lupta impotriva coruptiei. Coalitia Pnl, Pd, Prm i se pare astazi monstruoasa, desi Psd-ul a aspirat cele mai multe resturi politice plecate din partidul lui Vadim. Adevarul este ca fara aceasta asociere contra naturii, motiunea nu ar fi existat, iar dezbaterea ar fi fost monopolizata de cei care au monopolizat si mecanismele coruptiei. Psd are insa acum o toarta la galeata si poate arunca gunoiul. Sub covor. Si poate invoca peste tot, fara sa-i miroasa gura a usturoi, ca Opozitia democrata s-a asociat cu extremistii pentru a da jos Guvernul care lupta cu coruptia ca Fat-Frumos cu balarul cu trei capete. Numai ca Fatul nu e chiar frumos, iar capetele balaurului, chiar si retezate, continua sa vorbeasca. Si uite-asa, din cearta-n cearta, am mai amanat problema coruptiei cu un mandat. Poate doua sau trei, ce mai conteaza. Coruptii sunt si anticorupti. Pana-n maduva oaselor!
N.C. Munteanu