Plantele lunii apriliePlopul Negru- Mici si lipiciosi, ca niste cornite pe ramurile copacilor, mugurii plopului au o imensa putere de vindecare.
Folositi-i, dar fara sa faceti jaf prin paduri - "Imaginati-va niste propolis la care adaugati aspirina, antibiotice cu spectru larg, antivirale, ceva substante citostatice fara efecte adverse si apoi hormoni naturali care favorizeaza procesele de regenerare. Armonizati perfect aceste componente si veti obtine astfel o imagine cat de cat exacta a calitatilor vindecatoare ale mugurilor de plop."
Acestea sunt aprecierile biochimistului german W. Linnenbrink, care a studiat vreme de decenii aceasta planta medicinala, pe cat de raspandita, pe atat de putin folosita ca remediu. Sincer sa fiu, in ciuda aprecierilor pe care le-am gasit in cartile de specialitate, personal am trecut-o cu vederea, probabil din cauza ca mi se parea prea comuna (inainte sa fie taiati bestial, plopii strajuiau toate soselele, aleile si malurile de rau). Aceasta pana de curand, cand am vazut un caz de cancer in faza terminala, vindecat incredibil doar cu acei muguri lipiciosi si inchisi la culoare, cu miros dulce-aromat. Pacientul, in varsta de cincizeci de ani, avea o tumora maligna la creier, inoperabila, fiind trimis acasa intrucat era prea tarziu sa se incerce vreo terapie cu citostatice. Fara sa se dea batut, el a vrut sa urmeze un tratament cu plante si s-a gandit la spanz, a carui radacina este pe cat de toxica, pe atat de puternica in tratarea tumorilor. Destinul a vrut insa ca aceasta radacina sa-i parvina cu mare intarziere, asa ca a inceput un tratament cu muguri de plop, despre care a aflat prin cunostinte. Dupa prima saptamana de administrare, ametelile, starea de slabiciune si de rau permanent au inceput sa se diminueze; dupa trei saptamani, durerile i s-au redus simtitor si i-a revenit pofta de mancare; dupa o luna si jumatate, cand in sfarsit a ajuns in posesia radacinii de spanz, nu a mai fost nevoie sa o ia, intrucat la tomografie era evidentiata deja o reducere a formatiunii tumorale cu aproape 40%, pentru ca dupa opt luni, tumora sa dispara complet. In afara de alimentatie vegetariana cu multe cruditati si muguri de plop, pacientul nu a folosit nici un alt remediu, iar starea lui de sanatate este excelenta, are un tonus si o rezistenta de invidiat. Micii muguri maronii-negriciosi care au salvat viata acestui om sunt acum, in aceste zile de primavara, in plin sezon de recoltare si de aceea ne-am gandit sa vorbim in cele ce urmeaza despre ei.
Unde gasim mugurii de plop negru Pe langa mugurii plopului negru (Populus nigra), mai au proprietati vindecatoare cei ai plopului de munte, numit si plop tremurator (Populus tremula), precum si cei ai plopilor hibrizi, care se gasesc in parcuri. Arealul lor de raspandire la noi in tara este extrem de vast - de la campie si pana in zonele submontane si montane. Se culeg mugurii nedesfacuti ai ramurilor de la baza copacului, numai cei de pe primele crengi, si niciodata cei terminali, care asigura cresterea si dezvoltarea plantei. Imediat dupa recoltare, mugurii se pun la uscat in strat subtire, in locuri bine aerisite si calduroase.
In general, culegerea mugurilor de plop este o operatiune destul de delicata, intrucat arborii sunt foarte inalti si ramurile lor sunt greu accesibile si, in plus, intervalul de timp in care pot fi culesi este foarte scurt (una-doua saptamani), dupa care se umfla, se desfac si isi pierd cea mai mare parte din proprietatile lor terapeutice. Din acest motiv v-am pus la dispozitie la finalul acestui articol si o adresa unde puteti comanda acesti muguri, in cazul in care nu-i puteti culege si nu ii gasiti nici in comert.
Cateva retete pe baza de muguri de plop
Tinctura de muguri de plop Nu intamplator am pus-o prima pe lista remediilor obtinute din aceasta planta, intrucat este forma de administrare cea mai eficienta si cu actiunea cea mai rapida. Se obtine simplu, din muguri de plop uscati (macinati cu rasnita electrica de cafea) si alcool alimentar de 90ยก. Se umple un sfert dintr-un borcan cu filet cu pulbere de muguri de plop, apoi se completeaza restul cu alcool alimentar, se amesteca bine, dupa care se pune capacul si se lasa sa macereze 10-12 zile. Apoi preparatul se filtreaza si se trage in sticlute mici, care se pastreaza in locuri intunecoase si reci. Se iau de regula 60-100 de picaturi de tinctura, combinata cu miere de albine sau imbibata pe bucatele de paine uscata, de trei-patru ori pe zi, pe stomacul gol.
Un mic secret: la fel ca si tinctura de propolis, tinctura de muguri de plop nu se ia niciodata diluata in apa, deoarece o mare parte din principiile sale active reactioneaza imediat cu apa si devin apoi foarte greu asimilabile. Din aceasta cauza si ceaiurile din muguri de plop au efecte foarte slabe, acesta fiind si motivul pentru care puterea acestei plante este inca atat de putin cunoscuta de publicul larg.
Pulberea de muguri de plop Se foloseste atunci cand tinctura de muguri de plop nu este tolerata (alcoolul, chiar si in cantitati mici, fiind contraindicat in cateva boli, mai ales hepatice si in cazurile avansate de cancer). Mugurii de plop se macina fin cu rasnita de cafea sau in piua, dupa care se cern prin sita pentru faina alba. Pulberea fina rezultata se pastreaza intr-un borcan de sticla ermetic inchis. Se administreaza o lingurita rasa de pulbere de trei-patru ori pe zi, pe nemancate. Planta se tine sub limba vreme de cateva minute, dupa care se inghite cu apa.
Un mic secret: pulberea de muguri de plop are un miros identic cu cel al propolisului, precum si efectele terapeutice ale acestuia. De ce? Motivul este foarte simplu: mugurii de plop negru sunt, de fapt, materia prima din care prepara albinele propolisul. Persoanele care sunt alergice la propolis pot incerca acest remediu, care are efecte similare, dar este mult mai bine tolerat de organism.
Extractul moale din muguri de plop Pe o farfurioara curata se pun 3 lingurite de tinctura de muguri de plop si se lasa sa se evapore la temperatura camerei pana cand volumul scade de trei ori. Va rezulta o lingurita dintr-o pasta moale, lipicioasa si cu miros puternic de propolis - extractul moale din muguri de plop. Acest extract se aplica, dupa dezinfectarea prealabila a zonei tratate, pe rani si arsuri, pe ulcerele varicoase, pe hemoroizi sau eczeme infectioase, pentru care este un adevarat elixir.
Unguentul de muguri de plop Un pachet de unt este incalzit intr-o cratita la foc mic pana se incinge, apoi se fierbe vreme de 10-15 minute pana cand devine limpede, asa incat sa se vada fundul vasului de fierbere. In acest moment, untul incins este luat de pe foc si este turnat, fara sedimentele de pe fundul cratitei, intr-un vas separat. Cat untul este incins se mai adauga si o lingurita de ceara de albine (se gaseste la apicultori), dupa care se lasa sa se raceasca. Cu putin timp inainte ca untul cu ceara sa se intareasca, se adauga patru lingurite de extract moale de muguri de plop, dupa care se amesteca bine de tot preparatul cu o lingura sau, mai bine, cu un mixer electric de bucatarie. Unguentul rezultat se pastreaza la rece, in frigider.
Boli care se vindeca prin tratamentul cu muguri de plop - Gripa si guturaiul - se iau 50-100 de picaturi de tinctura de muguri de plop pe o bucata de paine, de patru ori pe zi. Acest preparat are efect antiviral si stimulent imunitar, oprind in faza incipienta boala ori, daca s-a declansat deja, scurtand considerabil timpul de vindecare.
- Durerile de gat, bronsita, amigdalita - patru linguri de miere se combina cu patru lingurite de tinctura de muguri de plop. Se consuma acest preparat pe parcursul unei zile, cate o lingurita din ora in ora.
- Cistita, infectiile renale - sunt foarte eficient combatute de tinctura de muguri de plop, care elimina infectia, reduce senzatia de arsura sau usturime la urinare, favorizeaza cicatrizarea tesuturilor lezate si inflamate. Se iau 60 de picaturi dizolvate in miere, de patru-cinci ori pe zi. In plus, se beau ceaiuri diuretice (soc, tei, maghiran) sau se ia tinctura de ienupar diluata in apa (1 lingurita la jumatate de pahar de apa) pentru stimularea diurezei. Rezultatele apar in maximum 48 de ore.
- Durerile de cap, accesele de febra - sunt rapid ameliorate de tinctura de muguri de plop, care contine intre altele substante din familia aspirinei, care combat durerea si reduc febra. Se iau 50 de picaturi de tinctura de trei-patru ori pe zi, pe stomacul gol.
- Guta si reumatismul - se trateaza prin cure de lunga durata cu muguri de plop, care favorizeaza eliminarea toxinelor si a ureei din sange, reduc durerea si au efect antiinflamator. Se iau 50 de picaturi de tinctura de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Tratamentul dureaza minimum trei luni.
- Afectiunile tumorale benigne - fibroamele, adenofibroamele, chisturile cu diferite localizari sunt deosebit de receptive la tratamentul intern si extern cu muguri de plop. Intern se ia tinctura: 50 de picaturi de patru ori pe zi, iar extern se fac comprese cu tinctura, care se aplica pe zona afectata vreme de doua ore. Compresele se aplica o data la doua-trei zile, iar dupa ce se ia compresa, pielea se tine la aer liber vreme de un sfert de ora, dupa care se unge cu o crema pentru refacerea tegumentului.
- Boala canceroasa - studiile despre efectele mugurilor de plop asupra tumorilor maligne sunt in curs de desfasurare, fiind in prezent emise mai multe teorii despre mecanismul prin care ei actioneaza (stimulare imunitara, reglaj hormonal, actiune citostatica directa etc.). Cert este ca mugurii de plop ajuta la tratarea acestei afectiuni, mai ales atunci cand se urmeaza si o dieta vegetariana. Se ia pulbere de muguri de plop - o lingurita rasa de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Tratamentul dureaza minimum trei luni si poate fi insotit si de alte remedii.
- Ulcerul gastric - Primavara si in perioadele de criza se fac cure de trei saptamani, timp in care se ia cate o lingurita de pulbere de trei-patru ori pe zi, pe stomacul gol.
- Diareea, colita de fermentatie si de putrefactie - se fac tratamente de sapte zile, timp in care se iau de minimum trei ori pe zi cate 50-100 de picaturi de tinctura, cu care se imbiba bucatele de paine alba uscata sau prajita. Acelasi tratament este valabil si pentru combaterea infectiilor cu protozoarul Giardia lambria, care sunt in prezent extrem de raspandite, din cauza contaminarii apei de baut din retelele urbane.
Utilizari externe ale mugurilor de plop - Arsurile - atunci cand sunt de gravitate mica, se trateaza cu unguent de muguri de plop care se aplica de doua ori pe zi, pe zona afectata. Atunci cand sunt de gravitate mare, unguentul se aplica numai dupa ce pericolul de infectie a trecut, pentru a favoriza o cicatrizare estetica.
- Ranile deschise - se trateaza cu tinctura de muguri de plop, care se picura de pe un tampon de vata, dupa ce zona afectata a fost bine curatata. Acest remediu, in ciuda faptului ca pentru cateva minute produce o puternica usturime, favorizeaza apoi cicatrizarea si vindecarea foarte rapid, prevenind infectiile si cicatrizarile inestetice.
- Cicatricele inestetice - pot fi remediate aplicand vreme de 30 de minute pe zi o compresa cu tinctura de muguri de plop, dupa care se lasa sa se zvante zona tratata. Apoi, se aplica unguent de muguri de plop, in strat de grosime medie.
- Eczemele infectioase, herpesul - sunt combatute rapid cu extract moale din muguri de plop, a carui preparare am prezentat-o. Se aplica de doua ori pe zi pe locul afectat.
- Tumorile exteriorizate, cancerul de piele - se pun comprese cu tinctura, care se tin vreme de doua ore. Compresele se pun zilnic, iar dupa aplicare se lasa zona sa se zvante in aer liber vreme de o ora, dupa care se aplica unguent de muguri de plop, pentru refacerea tegumentelor.
- Hemoroizii, ulcerul varicos - se trateaza cu extract moale de muguri de plop, care cicatrizeaza rapid, combate infectia si reduce inflamatia. Se aplica preparatul in pelicula groasa de una-doua ori pe zi, vreme de minimum 14 zile la rand.
O informatie utila In cazul in care nu gasiti tinctura de muguri de plop sau muguri de plop in magazinele si farmaciile naturiste, puteti apela la o firma specializata in plante medicinale: S.C. "Dacia-Plant" S.R.L., care poate trimite acest remediu si prin posta. Telefoanele la care puteti comanda acest remediu sunt: 0744/37.47.56, 0788/70.80.18 si 0268/51.46.51.
Plopul negru este folosit ca planta medicinala si magica inca din Antichitate, fiind de mare pret mai ales la popoarele din Europa de Vest si Centrala, dar si in Peninsula Balcanica. Grecii spuneau despre mugurii de plop ca sunt sub semnul lui Jupiter, cel mai slavit dintre zei, si ca atare confera vitejie, putere si spirit de invingator. De asemenea, mugurii de plop erau folositi pentru alungarea fricii. In vechea Irlanda, mugurii de plop erau simbol al vietii si se foloseau in ritualurile funerare, pentru a arata ca moartea nu este sfarsitul. In Orientul Mijlociu acesti muguri erau un remediu fara gres pentru... a repara o inima ranita. Cel ranit in dragoste trebuia sa poarte intr-un saculet rosu de panza muguri de plop; se spunea ca "in cateva zile se va resimti cu siguranta un sentiment de usurare". Alchimistii si herboristii din Evul Mediu considerau tinctura de muguri de plop drept un leac universal. Intr-un vechi tratat se spune: "Adaugati tinctura de muguri de plop tuturor licorilor voastre pentru a le intari mirosul si pentru a conferi scut de protectie celor bolnavi".