Vivat Academia! Eveniment National: cel mai inalt for stiintific din Romania, Academia Romana, s-a reunit pentru a lua pozitie fata de proiectul de la Rosia Montana. "Punctul de vedere" al inaltei institutii a fost facut public in ziua de 4 martie, in cadrul unei sedinte extraordinare tinute in Aula Magna, in prezenta catorva zeci de academicieni, parlamentari si profesori universitari, a televiziunilor si presei, a unei delegatii studentesti bucurestene. Cum era de asteptat, experti din domeniile stiintelor biologice, istorice si geonomice au intocmit rapoarte independente, pe baza celor mai credibile informatii, provenind inclusiv din sursele puse la dispozitie de Compania din Apuseni. Dupa cei peste 850 de savanti din intreaga lume, care au adresat un impresionant apel autoritatilor romane, cerandu-le sa stopeze exploatarea aurifera, membrii Academiei sunt cei mai importanti intelectuali romani care se alatura societatii civile, intr-un protest comun adresat Guvernului si Parlamentului, dupa 1989. Acesti savanti, singurii pe care-i avem de altfel la acest nivel, au cerut cu voce tare autoritatilor: "Stopati proiectul catastrofal!". Chiar daca Guvernul va convoca o comisie internationala, asa cum a promis, dar care intarzie nepermis de mult, orice decizie va trebui luata tinandu-se cont de Academia Romana. Nici un ministru al industriilor falimentare sau al culturii abandonate nu va mai putea invoca, pe viitor, scuza neinterventiei "nemuritorilor" din Calea Victoriei. Poate mai incet, poate mai cumpanit, ca sa demonstreze ca nu au alt interes decat cauza nationala si stiintifica, academicienii au concluzionat:
"Proiectul este o nesocotire a celor mai elementare criterii de protectie si conservare a naturii, a comunitatii rurale si a vietii. Tehnologia cu cianura nu se aplica nicaieri in lume in zone dens populate. Continuarea activitatii in Apuseni va determina deteriorarea profunda a mediului, costul de reabilitare fiind extrem de ridicat si, in consecinta, imposibil de realizat." (Acad. Gheorghe Zarnea, Presedintele Sectiei de Stiinte Biologice)
"Putine locuri au o incarcatura istorica atat de importanta si o valoare de patrimoniu atat de accentuata ca Rosia Montana. Aceasta zona este o parte a tezaurului spiritual al natiunii romane si al inaintasilor. Proiectul de exploatare miniera reprezinta o amenintare la adresa memoriei nationale, iar vestigiile de la Rosia Montana reprezinta, cel putin in parte, un tezaur apartinand umanitatii." (Acad. Dan Berindei, Presedintele Sectiei de Istorie)
"Trebuie tinut seama de seismele de suprafata ce se vor produce ca urmare a exploziilor de dinamita. Acestea vor afecta serios iazul de decantare cu cianuri, mai ales ca este vorba de o zona cu structura tectonica tanara. Chiar daca ar lua in calcul numai aceste consecinte, Guvernul si Parlamentul ar trebui sa impiedice realizarea acestei exploatari." (Acad. Mircea Sandulescu, Presedintele Sectiei de Stiinte Geonomice)
"Beneficiile obtinute de Statul roman nu justifica asumarea riscurilor acestui proiect. Cand Guvernul Romaniei va pierde procesele la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, unde vor ajunge motii care nu doresc sa se mute si sa-si vanda proprietatile, Guvernul va plati, nu Compania." (Acad. Ionel Haiduc, Presedintele Filialei Cluj a Academiei)
"De ce Ministerul Culturii nu a publicat planul general al suprafetelor ce vor fi distruse? Mai sunt necesare multe campanii de cercetare arheologica, desfasurate in tihna, fara presiuni, si am fi fericiti daca biologii si economistii ar fi cei dintai care sa blocheze proiectul." (Acad. Alexandru Vulpe, Directorul Institutului de Arheologie al Academiei)
"Speram ca lumea politica, Guvernul si Parlamentul sa ia in seama lumea stiintifica, adoptand o hotarare corecta, de prevenire a unei catastrofe in Apuseni. Proiectul minier poate fi oricand inlocuit de un proiect european alternativ, de creare a unui parc arheologic international. Daca nici pe noi nu ne credeti, atunci nu va fi bine deloc. Vor fi consecinte catastrofale!" (Eugen Simion, Presedintele Academiei Romane).
Vivat Academia, vivat profesores!
Fericita tara, cu asemenea intelectuali!
Ion Longin Popescu