Bucatarie rapidaMamaliga cu salvie
Ingrediente (pentru 4 portii): 200 g malai grisat, 1 ramurica de salvie, 1 tableta de supa concentrata de pasare, 50 g cascaval ras, 50 g telemea rasa, 40 g unt, 1 lingura de untdelemn de masline, piper.
Mod de preparare: Puneti intr-o oala 800 ml de apa. Adaugati tableta de concentrat de supa si puneti la fiert. - Cand apa clocoteste, mutati vasul pe flacara mica si turnati malaiul in ploaie. Nu sarati si nu piperati. Lasati sa fiarba mamaliga circa 3 minute, amestecand intruna cu o lingura de lemn. - Adaugati frunzele de salvie si lasati sa mai fiarba inca 2 minute, amestecand. Incorporati jumatate din unt si lingura de untdelemn. - Puneti mamaliguta in boluri rezistente la foc si radeti deasupra branzeturile. - Bagati-le la cuptorul incins dinainte, timp de 3 minute. - Serviti-le fierbinti (cui nu i-e frica de colesterol poate sa adauge si o lingurita de smantana).
Mancarica de pui cu gulii
Ingrediente (pentru 4 portii): 1 gulie (300 g), 4 fileuri de piept de pui (circa 500 g), sare, piper, 2 linguri faina, 20 g unt topit, 1/4 l apa fiarta cu concentrat de supa de pui, 4-5 frunze de salvie, 250 g smantana, sucul si coaja unei lamai.
Mod de preparare: - Se curata gulia si se taie taietei. Se spala pieptul de pui, se usuca si se taie fasii. Se sareaza, se pipereaza, se presara cu faina. Se prajesc in untul topit si incins circa 4 minute. - Se adauga gulia si supa de pasare si se lasa sa fiarba 5 minute cu capac. Se spala salvia (daca e uscata se sfarama), se taie marunt si se adauga peste gulie si carne, impreuna cu sucul si coaja rasa de lamaie si smantana. Se lasa sa dea un clocot, apoi se serveste cu macaroane (gustati de sare si de piper).
Retete celebre
Placinta cu salata verde si sunca
- Pentru o masa usoara si originala intre prieteni, serviti aceasta placinta rustica si gustoasa ca fel principal. Succesul este asigurat -
Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g aluat de pizza congelat, 6 oua + 1 galbenus, 6 felii de sunca de Praga, 2 inimi mari de salata verde, 150 g cascaval ras, 2 fire de busuioc, 3 fire de patrunjel, 50 g faina, 2 linguri de lapte, 40 g unt, 1 lingura de untdelemn fin, sare, piper. Faza 1. Spargeti ouale intr-un bol, adaugati busuiocul si patrunjelul taiate sau faramitate marunt. Sarati, piperati, bateti ouale cu o furculita. Intr-o tigaie, puneti la incins jumatate din unt pana ce prinde o culoare maronie. Cu o treime din oua, preparati o prima omleta plata. Cand devine aurie, scoateti-o pe o farfurie intinsa. - Cu restul de oua mai preparati doua omlete identice. Utilizati untul ramas pentru a reinnoi grasimea din tigaie.
Faza 3. Intindeti aluatul de pizza pe tabla de prajituri infainata, ca sa obtineti o foaie de circa 1 cm latime. - Ungeti o forma de tarta (detasabila) cu putin untdelemn si intindeti foaia de aluat, astfel ca ea sa depaseasca marginile formei. - Asezati in straturi succesive feliile de sunca, omletele si fasiile de salata verde. Sarati-le si piperati-le dupa plac.
Faza 4. Din aluatul ramas decupati un disc de dimensiunea formei cu care acoperiti turta. - Intoarceti spre interior marginile aluatului care trec peste forma si apasati-le usor cu degetul pentru a forma un guler. Faceti o gaura in mijlocul capacului si decorati-o de jur-imprejur cu o bentita de aluat. Badijonati suprafata turtei cu galbenusul de ou amestecat cu putin lapte. Bagati la cuptor si lasati sa se coaca 45 de minute. Serviti fierbinte.
Dulciuri
Gogosele cu gem de caise
Ingrediente (pentru 4-5 persoane): 250 g faina alba + 50 g, 2 oua, 100 g unt moale, 30 g zahar pudra, 3 linguri de zahar farin, 15 g drojdie, 50 ml lapte, 5 g sare, 4 linguri gem de caise, grasime de prajit.
Mod de preparare: - Amestecati faina, drojdia dizolvata in prealabil in lapte caldut, ouale, zaharul pudra si sarea, cu ajutorul unui robot, la inceput mai lent, apoi mai rapid. - Intre timp, puneti in trei reprize in aluat untul inmuiat. Aluatul trebuie sa fie neted si putin moale. - Formati un bol si acoperiti-l cu o carpa curata. Puneti-l intr-un loc temperat, ferit de curent. Lasati aluatul sa creasca pana isi dubleaza volumul. - Intindeti-l pe tabla de prajituri infainata. - Decupati discuri cu un diametru de 8 cm. Puneti o lingurita de gem sau dulceata de caise pe jumatatea discului. Umeziti marginea cu putina apa. Acoperiti gemul cu cealalta jumatate a discului. Presati cu degetul, pentru ca marginile sa fie bine lipite. - Puneti grasimea sa se incinga. - Puneti cate 3-4 gogosele deodata sa se prajeasca, vreme de 8 minute, invartindu-le pe toate partile pana ce devin umflate si aurii. - Puneti-le sa se scurga de grasime, pe 3-4 randuri consecutive de hartie absorbanta. - Pudrati-le cu zahar farin si serviti-le fierbinti.