"Sub opinca romaneasca"
Ucraina, tarisoara nascuta din fosta Urss precum zeita Atena din capul lui Zeus, cu arme si armura cu tot, se afla in pericol de a fi cucerita de Romania! Cel putin asa sustine un important ziar din Cernauti, "Ceas", care ne-a parvenit cu destula intarziere. Cu ocazia unei "caravane culturale" organizate in toamna trecuta de Guvernul roman, in cursul careia au fost facute donatii de carti si calculatoare catorva scoli de limba romana, ziarul amintit - devenit tribuna de propaganda pentru extremistii nationalisti din zona - trage un semnal de alarma de tot hazul, daca n-ar fi de tot necazul pentru fratii nostri bucovineni. Sub titlul "Sub opinca romaneasca: din nou se urmareste cucerirea Bucovinei", populatia este avertizata ca Guvernul de la Bucuresti tinde sa refaca hotarele Romaniei Mari prin donatiile catre scoli si acordarea cetateniei romane in procedura simplificata. Romanii, "moldovenii" si ucrainenii sunt preveniti ca Romania urmareste revenirea la situatia de la 1918, cand, "sub ocupatia romaneasca", toti trebuiau sa vorbeasca romaneste, iar administratia era, desigur, tot romaneasca. "Jos mainile murdare de pe Ucraina!", tipa ziarul, publicand fotografia unor demonstranti rataciti, pichetand Consulatul Romaniei din Cernauti. "Atunci cand Romania va intra in Nato", tremura editorialistul "An. Tonescu", "Romania isi va aduce aminte ca pe teritoriul Ucrainei locuiesc si cetateni romani, iar Nato, aparandu-si partenerii, va interveni cu bombe! Spre asta ne impinge Romania?"
Mai departe, ziarul publica o asa-zisa "Adresare" a partidelor politice si a organizatiilor nonguvernamentale din regiunea Cernauti "cu ocazia interventiei in problemele interne ale Ucrainei din partea structurilor guvernamentale din Romania". Este deplansa "ademenirea" cetatenilor ucraineni cu pasaport romanesc care nu mai are nevoie de vize pentru tarile europene. Donarea calculatoarelor si cartilor nu este altceva decat o "interventie brutala" in chestiunile interne ale Ucrainei si ameninta nici mai mult, nici mai putin decat "integritatea teritoriala" a acestei tari. Dupa cum se vede, patima ultranationalista orbeste si prosteste in mod absolut. In inchipuirea acestor dezaxati, "opinca romaneasca" este totuna cu "cizma ruseasca", cu singura deosebire majora ca "imperialismul romanesc" foloseste, in locul katiusei, computerul si manualul de citire. Recitand din Cosbuc si Eminescu (acesta din urma, poet "ucrainean", desigur), bucherii din scoala primara formeaza "Coloana a V-a" (!) si "incalca Constitutia". Va imaginati ce ar insemna deschiderea la Universitatea din Cernauti a grupelor cu predare in limba romana, infiintarea unei trupe romanesti de teatru si vanzarea de carti romanesti in librarii?
Bietul "An. Tonescu" (o ieftina batjocorire a numelui celui care a spalat rusinea nationala in 1941, alipind, fie si temporar, teritoriile istorice la Patria Mama) da in galbinare: "Sa se interzica toate acestea, sa-i aparam pe cetatenii Ucrainei de un astfel de viitor!". Mai apoi, romanofobul din Cernauti ne ameninta cu "pan Guatisin", fost guvernator al regiunii, care, o data ajuns in Guvernul de la Kiev, "va sti sa informeze despre politica agresiva a Romaniei. Pentru ca la Kiev nu sunt constientizate pericolele pe care le creeaza Romania pe teritoriul nostru".
Si, pentru ca uneori par mai intreprinzatori decat romanii, le dam o sugestie domnilor de la... davai "Ceas": in America se pot face bani buni cu vanzarea opincilor romanesti. In 1999, la Festivalul "Smithsonian" de la Washington, artizanii romani au vandut cu 30 de dolari bucata (!) cateva sute de perechi. Adica tot ce aveau in bagaje.
La cozile formate in fata pavilioanelor noastre au ramas destui nemultumiti care nu apucasera nici macar o nojita. Mai mult: am aflat ca printr-o hotarare recenta a Comandamentului Nato, aceeasi opinca va fi introdusa ca "echipament alternativ de vara" pentru soldatii americani din Golf. Vor fi achizitionate in sistem barter: opinci contra computere. Din care o parte vor ajunge la scolile romanesti din Ucraina etc. etc.Ion Longin Popescu