Andreea Marin"Dumnezeu ma ajuta si ii sunt recunoscatoare pentru asta"- Regina suspinelor de pe micul ecran e ieseanca.
Nimic din moliciunea moldoveneasca nu transpare insa in prestatia ei. Tenace si ambitioasa, constienta ca frumusetea cu care a fost daruita deschide usi, Andreea este o zana buna care transforma suferinta in spectacol. Nici o telenovela nu se compara cu emisiunile ei -
"Formula e clara: iti inchipui ca esti intr-o jungla terifianta, iar leul este pe urma ta"
- "Surprize, surprize" este emisiunea cu cea mai mare audienta de public din Romania. Fara pretentii intelectuale prea mari, ea alimenteaza placerea oamenilor de a participa la spectacolul suferintei. Conectarea ta permanenta la mila si la compasiune nu te secatuieste? Cum iti reinnoiesti rezervele de energie? Ai o formula deosebita care te ajuta sa te descurci?
- Intr-adevar, "Surprize, surprize" este un copil care le-a adus parintilor numai bucurii si satisfactii. In ceea ce ma priveste, formula e clara: iti inchipui ca esti intr-o jungla terifianta, iar leul e pe urma ta. Nu ai nici o sansa. Trebuie sa alergi inainte, sa te mobilizezi, sa-ti reglezi suflul, sa faci tot ce e omeneste posibil pentru ca acest "jogging" sa nu se intrerupa nici macar o fractiune de secunda. Si, la fel ca in pilda biblica, nu trebuie sa privesti inapoi. Sub nici o forma. Daca te intorci, dai de coltii fiarei. Daca incetinesti ritmul, din nou iti pui pielea in joc. Un moment de respiro poti obtine, daca esti istet, agatandu-te de cate o liana. Dar ea te salveaza numai pe termen scurt. Insa e si asta ceva: ai posibilitatea sa-ti calculezi pasii urmatori, sa-ti analizezi sansele. E un castig. Dar, repet, nu trebuie sa te relaxezi prea mult: liana nu te poate duce prea departe, ba se poate chiar rupe. Si totusi, secretul e mai simplu decat crezi. Salvarea e un exercitiu de logica la indemana oricui: trebuie sa gandesti in extenso, sa faci calcule elaborate pe unitati temporale mari, trebuie sa-ti soptesti mereu "Castig!, Castig!" si, mai presus de orice, trebuie sa crezi si sa simti ca ideile tale, inainte de a deveni ratiune pura, trec prin inima. Dac-ar fi sa ma joc putin cu ideile, e cam acelasi lucru cu ceea ce se intampla in alchimie. Nu e vorba doar de fizica si chimie, de "simpla" transformare a diverselor metale in aur. Pentru a obtine Piatra Filosofala trebuie sa treci, in primul rand tu, printr-o etapa de "refacere" sufleteasca.
- Miza emisiunii tale este sentimentala. Cum reusesti sa te mobilizezi afectiv editie dupa editie? Pari un om fericit si echilibrat...
- Sincer, nu stiu nici eu. Desi mi-am pus adeseori aceasta intrebare. Uneori, emotiile iti fac inima cat un purice, alteori apar chiar probleme de sanatate din cauza tensiunii, a stresului continuu. A fi, ani la rand, in atentia a milioane de oameni, e o responsabilitate imensa. In nici un caz nu e o joaca. Iar eu sunt o fiinta care pune suflet in tot ceea ce face. Altfel n-as putea exista. Pana la urma, explicatia e simpla, asa cum ar trebui sa fie si lumea asta: Dumnezeu ma ajuta si Ii sunt recunoscatoare pentru asta. Probabil acesta e rolul harazit mie. Acesta e darul pe care trebuie sa-l dau mai departe.
"Cand e vorba de sentimente, romanii nu pot fi dusi de nas"
- Desfasuratorul interviurilor tale seamana cu o sedinta la psihoterapeut. Te pasioneaza psihologia? Cum le castigi increderea invitatilor tai?
- Nu, nu am studii de psihologie. In schimb, am cei sapte ani de-acasa si bunul-simt al omului crescut dupa principii de viata sanatoase, fara ifose si incrancenari inutile. Naturalete sau "ce-i in gusa e si-n capusa" - asa vad eu lucrurile. Tot ceea ce este nefiresc, construit numai de dragul publicitatii sau de teama ca "te vorbeste lumea" transpare. Romanii sunt niste persoane foarte perspicace, iar cand vine vorba de sentimente, nu pot fi dusi de nas. Si oricum, nu asta sunt eu. Verticalitatea, sira spinarii dreapta - asta conteaza in viata.
- Care este relatia ta cu celebritatea, in conditiile in care se stie ca tributul platit pentru ea poate deveni de-a dreptul ucigator?
- Celebritatea nu e o stare comoda. Trebuie sa-i inveti capriciile, sa-i rezisti si mai ales sa incerci in fiece clipa sa-i cauti partile bune. Altfel, exista riscul sa clachezi. In ceea ce ma priveste, cred ca am reusit sa gasesc un echilibru, desi, uneori, si puterea mea de rezistenta slabeste, cand panda la care sunt supusa devine insuportabila. Inainte de toate, sunt si eu om, nu stanca. Dar in general ma comport firesc. Imi adun puterile si merg mai departe. E bine ca atunci cand ti-e greu, indiferent de situatie, sa-ti spui mereu: "Si asta va trece". Gandirea pozitiva are efect. Eu zambesc si cand sunt trista, pentru ca asa m-a invatat mama: sa nu pun povara durerilor mele pe umerii altuia.
- Nici nu va dati seama din cate situatii limita m-a scos o vorba buna venita din partea unui om, a unui necunoscut care m-a vazut pe ecran si ma opreste pe strada, ca sa-mi spuna ca-i place ce fac. Nici nu stiti ce bine imi face cate o scrisoare sensibila, venita exact in momentele grele, sau o mana poposita pe umarul meu, intr-un moment de restriste!
"Adevarata mea avere este familia"
- "Surprize, surprize" si-a ajustat formatul in ultima vreme, devenind un soi de emisiune de varietati. Ce durata de viata crezi ca are o astfel de emisiune?
- "Surprizele" vor exista atat timp cat publicul ne va sustine. Suntem in slujba lui. Si deocamdata nu avem de ce ne plange.
- La uriasa cantitate de munca pe care o depui pe micul ecran, mai ai vreme si dispozitie pentru cei dragi? Mai inseamna ceva familia pentru tine?
- Desi raspunsul pe care ti-l voi da este scurt, el spune totul: cea mai importanta e familia. Inainte de orice. Inainte de mine insami. Ea e adevarata mea avere.
- Cum iti vei petrece sfintele sarbatori de iarna?
- Intr-o atmosfera sfanta: in liniste sufleteasca, alaturi de cei dragi.Ines Hristea
Fotografii de Dan Tudose