TaxiDan Teodorescu
- Intre Videle, unde a fost repartizat in 1989 ca inginer, si formatia Taxi, aflata tot timpul in pole-position-ul muzicii romanesti, se afla raliul plin de aventuri si succese al unui talent autentic care a urcat pe scena
la 34 de ani: Dan Teodorescu -
"Cu cat cafeaua e mai buna, cu atat accept mai usor realitatea"
- Iti propun un inceput neconventional de interviu: care este partea placuta a vietii tale? Traiesti alb-negru sau tehnicolor?
- Cel mai mult imi place sa fiu linistit, ceea ce mi se intampla foarte rar. Vreau ca macar pe perioade scurte sa nu am nici o problema, sa am o jumatate de ora de liniste absoluta, in care sa nu ma preocupe nimic, sa pot sa-mi eliberez mintea. Dar nu mai mult de-atat, fiindca sunt un om activ si n-as suporta sa stau si sa nu fac nimic. In rest, n-am tabieturi. Imi place sa beau o cafea dimineata, dar nu fiindca e un tabiet, ci fiindca altfel nu pot sa inteleg ce e in jurul meu si sa ma fac inteles. Asadar, cu cat cafeaua e mai buna, cu atat accept mai usor realitatea.
- Sa inteleg ca o zi obisnuita incepe la tine cu o cafea?
- Ma trezesc, ma spal pe dinti, mananc si abia apoi beau cafeaua. Incerc sa ma las de fumat, pentru ca simt cum imi face rau. Sunt zile in care n-am nimic de facut, stau si ma uit la filme, la Dvd-uri chinezesti. Si ma las sau nu impresionat de ele. Daca-mi permit luxul, ma implic profund in actiunea filmului, ceea ce este riscant, pentru ca poate ajunge sa ma atinga si sa ma dezechilibreze. Si, daca nu am alte lucruri de facut, mai iau chitara, dar nu fortez nota daca n-am inspiratie. De regula, ideile cele mai bune imi vin exact atunci cand nu am timp sa pun mana pe chitara, cand sunt in mijlocul unei alte actiuni sau cand sunt in oras. Cateodata, in timpul unei discutii, ma pierd cu totul si ma uit undeva in gol. Si cel de langa mine ma intreaba: "Ce faci, Dane, ai vreo problema?". Dar cei apropiati s-au obisnuit cu mine asa, visator, gandindu-ma la textele sau la liniile melodice care-mi vin in minte. Mi se intampla sa uit cate o idee si sa-mi para rau. Alteori o cant pana acasa ca sa nu o uit. Nu am studii muzicale si nu pot sa scot imediat notele, sa le pun pe hartie.
- Te-ai simtit vreodata in dificultate fara aceste studii?
- De foarte multe ori. Eu sunt inginer mecanic, am absolvit Tehnologia Constructiilor de Masini si am facut vreun an de zile naveta la Videle, acolo unde am fost repartizat in 1989. Nu prea are legatura cu muzica. As zice ca nu m-a inspirat, ci, din contra, m-a expirat (rade!). Imi pare rau ca nu am facut studii muzicale. Asa a fost sa fie. Se intampla sa aud in mine cate o armonie, sa nu stiu care e si sa o caut mult pana o gasesc pe chitara. E total neprofesional cum procedez si nu pledez pentru lipsa de studii. Singurul foarte mic avantaj e ca sunt foarte liber, nu sunt legat de nici o schema studiata la scoala. Pe parcurs am mai invatat cate ceva, putina armonie, putina teorie, am fost autodidact.
- Cum iti explici succesul rapid al trupei Taxi? Carui lucru crezi ca se datoreaza faptul ca ati devenit atat de populari?
- E o chestiune de noroc, asa a dat Dumnezeu. Am ascultat multi oameni talentati care nu reusesc sa razbata. Mie mi s-a intamplat doar la 34 de ani sa ma lansez cu Taxi, n-a fost un succes sosit devreme. Trebuie sa insisti pana apare sansa. Cat despre restul, treaba noastra e sa cantam, sa nu discutam prea mult despre ce asculta lumea, despre gradul ei de cultura, pentru ca vorbim degeaba. Oricum lumea asculta exact ce vrea, exact ce-i place. Si, mai devreme sau mai tarziu, o sa te asculte si pe tine daca muzica ta e buna.
"E un lucru senzational sa fii iubit"
- Ce parere ai despre piata muzicala din Romania?
- Desi unii nu cred, mie-mi place hip-hop-ul si imi plac si o gramada de piese dance. Meritul formatiilor dance e ca au facut sa se asculte muzica romaneasca in discoteci. In plus, foarte multe formatii dance canta exact ce vor, iar compromisul le e strain. Nu mai e un secret ca se poate castiga din muzica. Unii castiga mai bine, altii decent, dar oricum mai bine decat un bugetar. Cat despre gusturile mele, incerc sa ascult si sa inteleg cat mai multe genuri. Ascult Sting, Beatles, Tracy Chapmann, iar din muzica romaneasca imi plac Holograf, Proconsul, Zdob si Zdub, Timpuri Noi. Iar "Telefonul nu mai suna" al Sarmalelor Reci m-a demontat, pur si simplu, mai ales ca eram predispus la melancolie.
- Ai ceva planuri pentru toamna asta?
- Nu prea facem planuri, preferam sa luam lucrurile asa cum sunt. Cu Taxi am fost in stationare cam mult timp. Dar ne-am reapucat de treaba, pentru ca mai avem destul de lucru la album. De vacanta nu prea am avut timp, pentru ca sotia mea lucreaza 7 zile din 7. O sa continuam seria concertelor. Sunt locuri unde concertele ies atat de bine, ca te-ai intoarce oricand bucuros. Asa cum sunt cantarile de la "Phoenix" din Constanta sau cum a fost in "Onx" in Regie, cand publicul a cantat cu mine o piesa care nu a aparut pe nici un album. Au invatat versurile pe loc.
- Sa lasam deoparte universul formatiei Taxi si sa ne intoarcem la al tau. Cum ti-ar placea sa te trezesti dimineata?
- Sa ma trezesc cand vreau eu, nu mai devreme, cu o muzica gen "In the Summertime" a lui Mungo Jerry, invaluit intr-un miros de cafea buna cu alune, sa nu fie nici cald, nici frig, sa am senzatia ca o sa traiesc cel putin 1000 de ani incepand din clipa aceea si ca pot sa fac ce vreau eu. Dar fiindca e complicat sa am si miros, si muzica, cred ca ar fi suficient sa primesc un sarut de la sotia mea. E un lucru senzational sa fii iubit. Si imi doresc si un copil, nu imi e frica de responsabilitati.
- Te consideri un om fericit si implinit?
- Cu siguranta. Sunt sanatos, lucru pe care lumea nu prea il ia in calcul, cei pe care-i iubesc sunt sanatosi, iubesc si sunt iubit, avem in fata un nou album de pregatit, din cei care ma intalnesc pe strada 90% au o reactie pozitiva, deci sunt fericit sa stiu ca nu deranjez prea multa lume cu muzica mea. Traiesc clipa, desi imi place mult de tot sa visez. Chiar si Taxi a fost candva un vis, un lucru de-a dreptul fantezist. Avem libertatea si chiar obligatia de-a visa. Cred in dictonul "Ai grija ce-ti doresti, ca ti se va intampla". Daca esti destul de nebun sa crezi pentru cateva minute in visul tau, e suficient.Dia Radu
Fotografii de Iulian Ignat (4)
Momente:
- S-a apucat de cantat in clasa a Ix-a, cu un coleg de liceu, pe terasa blocului - In 1982 au format o trupa, Rev, de la revolutie, dar cu texte cuminti, neprovocatoare, trupa care s-a desfiintat in 1986 - Dupa 1989 au urmat diverse colaborari cu solisti pentru care a compus - In 1998 a cantat cu formatia Altceva, in deschidere la Holograf si la Vita de vie. In formatie erau doua fete de la Secret, Cezar Zavate la chitara si actualul basist de la Taxi, Adi Bortun - In 1999, februarie-martie, s-a infiintat Taxi - In septembrie 2002 s-a casatorit.