Prajituri cu pruneTarta cu prune
Ingrediente (pentru 12 bucati): Pentru aluat - 250 g faina, 150 g unt moale, 100 g zahar, 1 varf de cutit sare. Pentru umplutura - 750 g prune, 3 linguri gris, 3 linguri zahar, 40 g unt.
Mod de preparare: Din toate ingredientele se framanta un aluat, care se tine circa 30 de minute la rece (acoperit), dupa care se intinde pe planseta infainata, dandu-i-se forma unui cerc cu diametrul de 30 cm. Se unge o forma de tarta cu unt, se imbraca cu aluat, iar peste aluat se presara grisul. · Se spala prunele, se rup in doua, se scot samburii, iar jumatatile de pruna se taie din nou in doua, pe lung. Se aseaza vertical pe aluat si peste ele se presara zahar si bucatele de unt. Tarta se coace aproximativ 40 de minute, in cuptorul incins la 200¡C.
Prajitura frageda cu prune
Ingrediente (pentru 16 bucati): 750 g prune, 300 g zahar, 250 g unt moale, 1 varf de cutit sare, 4 oua, 1/2 plic praf de copt, 100 g zeamil, 250 g faina, 2 linguri pesmet, 30 g stifturi de migdale, 1 plic zahar vanilat, 3 linguri zahar pudra.
Mod de preparare: Se spala prunele, se rup in doua, se indeparteaza samburii si se presara peste ele 50 g zahar. · Se freaca untul spuma, se adauga sarea si restul de zahar si se amesteca in continuare, pana ce se topeste zaharul. Se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt si zeamilul si, la sfarsit, albusurile batute bine. ¸ Se unge o tava cu unt, se presara pesmetul si se intinde jumatate din aluat. Se da la cuptorul incins si se coace 10 minute la 180¡C, dupa care se scoate din cuptor. Se acopera cu prune, deasupra se intinde restul de aluat si se presara cu migdalele taiate. Se coace inca 40 de minute si cand e gata se pudreaza cu zaharul farin amestecat cu cel vanilat.
Tort cu prune si frisca
Ingrediente (pentru 16 felii): Pentru aluat - 100 g ciocolata amaruie, 100 g unt moale, 1 plic zahar vanilat, 150 g zahar, 5 oua, 100 g faina, 50 g zeamil, 50 g migdale macinate marunt, 1 lingurita cu varf praf de copt. Pentru umplutura - 750 g prune, 6 linguri zahar, 150 ml zeama de portocale, 100 ml vin rosu sec, 1 plic praf de budinca (de vanilie), 6 linguri compot de prune (zeama neindulcita), 1 l frisca, 4 plicuri zahar vanilat, 2 linguri ciocolata rasa, 1 lingura zahar pudra.
Mod de preparare: Se rupe ciocolata si se topeste pe baia de apa. Se freaca bine untul cu zaharul si zaharul vanilat, se incorporeaza galbenusurile, pe urma ciocolata topita, albusurile batute spuma, si la sfarsit faina amestecata cu zeamilul, migdalele macinate si praful de copt. · Se toarna aluatul intr-o forma tapetata cu hartie pentru copt (cu peretii detasabili si diametrul de 28 cm) si se intinde cu un cutit lat. Se coace circa 25 de minute in cuptorul incins la 180¡C, apoi se scoate si se lasa sa se raceasca. ¸ Se spala prunele, se rup in doua, se scot samburii, se pun fructele intr-un castron impreuna cu zaharul si se lasa 45 de minute sa se patrunda. Se adauga zeama de portocale si se fierb 5-7 minute la foc mic. ¹ Se scurg intr-o strecuratoare, iar zeama se leaga cu praful de budinca amestecat cu vinul rosu. Se pun deoparte 16 prune, celelalte se incorporeaza in zeama legata cu vin si praf de budinca si se lasa compozitia sa se raceasca. º Blatul se taie in trei. Partea de jos se aseaza pe un platou pentru tort, se stropeste cu 2 linguri de compot si deasupra se intinde jumatate din compozitia cu prune. » Se bate frisca impreuna cu zaharul vanilat, se toarna un sfert peste prune, se intinde, se aseaza deasupra a doua felie de blat, se stropeste cu 2 linguri de compot si se umple cu prune si frisca. Urmeaza a treia bucata de blat, care se stropeste si ea cu compot. ¼ Se garniseste tortul cu frisca si cu cele 16 prune puse deoparte, se acopera si se tine circa 6 ore la rece. Inainte de a-l servi, se orneaza cu ciocolata rasa si se pudreaza cu zahar.
Ingrediente (pentru 12 bucati): Pentru aluat - 250 g faina, 1/2 cub drojdie proaspata, 1/8 l lapte, 3 linguri zahar, 70 g unt, 1 galbenus, 1 varf de cutit sare. Pentru razatura - 125 g unt moale, 180 g faina, 100 g zahar, 1 plic zahar vanilat, 1/2 lingurita scortisoara, 2 linguri migdale tocate. Pentru umplutura - 1,250 kg prune, 25 g piscoturi.
Mod de preparare: Se cerne faina intr-un castron si se face o gropita la mijloc in care se pune drojdia sfaramata si dizolvata in 2 linguri de lapte caldut. Se adauga zaharul si putina faina si se framanta aluatul care se acopera cu un stergar si se lasa sa creasca 20 de minute la caldura. · Se incalzeste untul si restul de lapte, se incorporeaza in aluat impreuna cu galbenusul si sarea si se lasa aluatul sa dospeasca inca o jumatate de ora. ¸ Se spala prunele, se rup in doua si se scot samburii. Se mai framanta o data aluatul si se intinde pe planseta infainata, pana ce ajunge de marimea unei forme de tarta (diametrul: 30 cm). Se imbraca cu aluat fundul si marginile formei unse, se inteapa cu o furculita, se acopera si se lasa sa mai creasca alte 10 minute. ¹ Se framanta ingredientele pentru razatura. Se pun peste aluat piscoturile sfaramate, prunele si deasupra aluatul de razatura dat pe razatoarea mare. Se da prajitura la cuptor si se coace 35-40 de minute la 200¡C, pana ce se rumeneste frumos.