Frumusete
Intrebati-ne, va raspundem"Frumusetea parului depinde de modul de alimentatie?"
Fac parte dintre femeile carora Dumnezeu nu le-a daruit cine stie ce frumusete, dar am in schimb un par lung si bogat. Urmand sfaturile publicate in revista, ma spal pe cap numai cu galbenusuri de ou si ma clatesc cat mai des cu apa de ploaie sau apa cu otet de mere. De la o vreme, mi se pare totusi ca parul meu s-a fanat (ca o floare) si as vrea sa stiu daca mai pot sa fac ceva pentru el. Oare frumusetea lui depinde si de modul de alimentatie?
Rodica Denes - Oravita
Desi nu exista nici o dieta sau un grup de alimente specifice, se stie ca anumite substante (vitamine, proteine, minerale) favorizeaza metabolismul parului, imbunatatindu-i aspectul si sanatatea.ĂŠIntre acestea, produsele naturale, fructele, verdeturile si legumele proaspete, alimentele de origine animala bogate in vitamina A sunt indispensabile parului. Ele sunt: ficatul, uleiul de peste, albusul de ou, laptele si derivatele sale. Intre alimentele de origine vegetala, amintim morcovii, dovleceii, spanacul, conopida, caisele si piersicile. Recomandabila este si o cura de vitamina A pastile, care se tine o saptamana din luna, in toata perioada de toamna si iarna.
"Apa cu clor ataca tenul?"
Sunt inotatoare de performanta si in ultima vreme am probleme cu tenul, care mi-a devenit pamantiu si uscat. Intrucat apa din bazinele in care ma antrenez contine adesea clor, ma gandesc daca nu cumva clorul ataca tenul?
M.P.
Daca proportia de clor continuta in apa nu depaseste cantitatea admisa, tenul nu este in pericol. Daca mirosul de clor este insa foarte puternic, dovedind o concentratie exagerata, trebuie intrebat antrenorul sau cei care raspund de ingrijirea bazinului. In orice caz, va recomandam ca dupa fiecare baie facuta in bazin sa faceti un dus constiincios, care sa includa si fata, iar odata ajunsa acasa, curatati-va tenul cu un demachiant si aplicati apoi o crema puternic hidratanta.
"Cu ce plante se ingrijeste un ten uscat?"
Am tenul extrem de uscat si as dori ca in afara retetelor pe baza de creme naturale pe care le recomandati in revista, sa-mi spuneti si cateva plante care sa-mi fie de ajutor.
Marusia - Botosani
Tenul uscat, lipsit de umiditate are, intr-adevar, nevoie de o ingrijire atenta si permanenta. Intre plante, efecte optime in asemenea cazuri au florile de tei, cele de nalba si florile de galbenele (calendula). Infuziile preparate din ele pot fi folosite ca atare, in comprese caldute, care se aplica pe obraz, sau ca materie prima in cremele si mastile preparate acasa. Dar tenul uscat are neaparata nevoie si de grasime. Daca nu vreti sa folositi creme industriale, aplicati pe fata, in fiecare dimineata si seara, untdelemn de masline verzi, presat la rece (se gaseste in comertul alimentar). Foarte indicate sunt si mastile cu miere de albine, care hranesc pielea cu vitamine si indeparteaza rosetile.
"Am implinit 14 ani si brusc, fata mi s-a umplut de puncte negre"
Va solicit urgent ajutor. Ca intr-un vis urat, la scurta vreme dupa ce am implinit 14 ani, fata mi s-a umplut de puncte negre. Mama spune ca vor trece cu vremea, dar eu nu am rabdare sa astept. Imi puteti oferi o solutie?
Colette - Sibiu
Daca ai posibilitate materiala, ar fi bine sa te duci mai intai la o cosmeticiana cu experienta, ca sa te invete cum sa procedezi fara risc pentru indepartarea punctelor negre. Fara o igiena perfecta, ele pot sa se transforme in cosuri sau sa provoace infectii. Mama ta, care a trecut si ea, cu siguranta, prin perioada punctelor negre (un semn clasic de intrare in pubertate) ar putea sa-ti arate cum trebuie sa procedezi. In mare, se recomanda o data pe saptamana o baie de fata in aburi de musetel. Cat sunt inca fierbinti, te apleci peste vas - cu grija sa nu te arzi - iti acoperi capul cu un prosop si stai sub "cort" cam 6-7 minute. Cand fata e rosie si acoperita de picaturi (aburii condensati) e semn ca porii s-au dilatat si punctele negre ies usor din piele, prin apasarea cu doua tampoane de vata sau doua fasii de tifon extrem de curate. La urma, aplica o lotiune astringenta, formata din lapte proaspat, crud, amestecat cu doua picaturi de lamaie.
Cosmetica
Toamna-iarna 2002Noile tendinte in machiaj - Tonalitati naturale, culori pastel, auriu, roz si negru: invatati sa le combinati, folosind recomandarile specialistilor occidentali -Roz si negru
Rujul in nuante de roz (s-a terminat cu maroul) domina machiajul autumnal. Pentru contrast, se recomanda rimelul negru (din abundenta) si chiar intarirea sprancenelor cu un creion de culoare inchisa. La atata culoare, tenul trebuie sa aiba perfectiunea neteda a ebenului. Aplicati mai intai un fond de ten lichid cu putin pigment de culoare, iar pe deasupra, o pudra transparenta perlata (se gaseste in comert).
In nuantele ciocolatei
Indiferent daca optati pentru culoarea alunei sau pentru cea a ciocolatei amare: noile nuante de maro sunt puse cel mai bine in evidenta daca aplicati pe obraz un fond de ten mat si gros (compact) sau pudra compacta, iar pe pometi, doar o umbra de rosu brumariu (ca prunele ringlote). Cearcanele-cacao se aplica cu un burete, mai intai pe pleoapa superioara (pana la jumatatea arcadei), iar cu fardul ce mai ramane, conturati-va si pleoapele inferioare. Pe gene se aplica doua straturi de rimel de culoare maro inchis. Pe buze se aplica un ruj in nuante caramizii, iar deasupra un strat subtire de gloss. Alte "potriveli", in numerele viitoare.