Adevarata "perla" a HarghiteiIzvorul Muresului
Inconjurat de o coroana de munti si de brauri verzi de paduri, Izvorul Muresului este o cetate de frumusete, de liniste si de aer curat. Muntii Gurghiului, la apus, Calimanii, la nord si Muntii Giurgelului, spre rasarit, dau privelistilor semetie montana, dar unduirile pajistilor cu flori, casele din lemn si ciurdele de vite risipite pe dealuri confera locului un aer stravechi, pastoral. Candva, nu demult, pe rotunjimile domoale ale piscurilor montane, ciobanii ungureni se intalneau cu cei moldoveni, reinventand Miorita, dar cu final fericit. Zona majoritar maghiara, Harghita e romaneasca mai ales prin vecinatatea celorlalte provincii, Moldova si Bucovina, a caror spiritualitate nu poate fi vamuita de munti. O anumita blandete care se toarce in aer, o moliciune a adierilor care curg dinspre nord, rugaciunile manastirilor sucevene, calatorind pe nori si pe aripi de pasari, le risipesc romanilor din Harghita uratul singuratatii si-al izolarii, intarindu-le nadejdea in Dumnezeu. Ridicata la margine de paduri, intr-un ocean de flori si verdeata, frumoasa manastire ortodoxa inaltata de curand la Izvorul Muresului este ea insasi un inceput de speranta, asa cum se intampla in toate lacasele romanesti, unde se rostesc necontenit rugaciuni.
Oferta turistica
Chiar daca Serbarile Zapezii, care l-au facut celebru candva, nu se mai tin aici, iar satul studentesc se afla in reconstructie, Izvorul Muresului are in continuare oferte turistice care pot crea un sejur placut. Un prim reper este dat chiar de numele localitatii. In apropiere se afla izvoarele a doua dintre cele mai importante ape din Romania: Oltul si Muresul, care dupa ce tasnesc la lumina din varful Arama Neagra, se despart, luand-o unul spre Tisa, iar altul spre Dunare.
Dar marea bogatie a zonei o reprezinta aerul, o "marfa" bogata inca in Romania si care la Izvorul Muresului se afla din belsug. Netrecut in ghidurile turistice, aerul se simte concret, de indata ce cobori din tren sau masina: un aer viu, dens, hranitor si inviorator precum mierea. Situat la o altitudine de 800 de metri, satul ofera o atmosfera cu presiune scazuta, bogata in aerosoli si rasini, benefica in vindecarea bolilor sistemului nervos. O lunga plimbare pe aleile si potecile din imprejurimi este considerata un adevarat leac de sanatate pentru cei cu probleme ale aparatului respirator.
Trasee montane
- Izvorul de Leac - Casa de apa - Pestera Sgo, 4 ore. (Pestera Sgo - a soaptelor - este spectaculoasa datorita galeriilor sale dispuse in trei etaje si formatiunilor din calcar si cristale).
- Varful Arama Neagra - Izvorul geografic al Oltului - Baraj - Varful Piatra Singuratica, 7 ore.
- Varful Arama Neagra - Izvorul geografic al Muresului, 2-3 ore.
Alte obiective turistice
Tot in depresiunea Gheorgheniului mai pot fi vizitate Muzeul Etnografic Gheorgheni, Castelul Lazar, construit in 1532 si renovat in stil renascentist o suta de ani mai tarziu, Manastirea franciscana si cele doua biserici construite la mijlocul secolului al Xviii-lea in orasul Gheorgheni, biserica romano-catolica si cea armeneasca.
- Lacu Rosu - Cheile Bicazului - aflate la 44 km.
- Praid - Sovata - Corund - aflate la 75 km.
- Tusnad - Lacul Sfanta Ana - aflate la 67 km.
- Voslabeni - sat mare, romanesc, cu puternica traditie pastorala.
Posibilitati de cazare
Impunator, cu o fatada perfecta pentru zona montana, Hotelul Bradul Argintiu - Ezstfeny domina satul si reprezinta prima optiune de cazare, indiferent de anotimp. Are o capacitate de 50 de camere si preturi rezonabile. O camera dubla, cu dus, televizor cu antena satelit, costa 550.000 lei, una single - 400.000 lei, iar apartamentul - 850.000 lei. Hotelul dispune si de un bar, o terasa, un restaurant cu 150 de locuri si o discoteca.
Chiar daca aici verile sunt scurte si racoroase, merita sa petreceti cateva zile la casutele aflate in imediata apropiere a hotelului: un camping renovat de curand, foarte curat, cu casute de munte, cu doua sau trei paturi, cu un grup sanitar comun, cu dusuri si toalete. La cativa metri - o pajiste mare, tocmai buna pentru un meci de fotbal sau pentru alte sporturi.
Pentru rezervari la hotel sau casute sunati la tel. 0266/17.26.59.
Una dintre putinele pensiuni agroturistice omologate in Izvorul Muresului este Pensiunea Sndor. Gradina spune totul despre diferentele dintre o camera impersonala de hotel si o cazare la pensiune: trandafiri, crini, betie de flori, meri, peri, tufe de zmeura. Chiar daca nu se inchiriaza decat doua camere (baia se afla intr-una din ele), va recomandam aceasta pensiune si datorita amabilitatii deosebite a gazdelor, atmosferei tihnite si calduroase si, deloc in ultimul rand, datorita bucatelor delicioase, pregatite de doamna Sndor Ildik- in persoana. (Preturile sunt modice.)Iulian Ignat
Sighisoara, orasul ingerilor
Daca doresti sa vizitezi Dracula Park pregateste-te sa vezi si orasul ingerilor
Tot romanul stie unde este situat orasul Sighisoara. Poate mai stie ca, daca i-ai face inconjurul cu masina, ti-ar lua o ora, iar blocurile si casele risipite in vale, pe camp si in padure adapostesc 7000 de suflete. Ceea ce insa nu stie tot romanul, dar incep sa cunoasca foarte bine miile de straini pe care ii intalnesc in orice anotimp, este farmecul ce-l degaja acest oras.
Este ca o bijuterie si abia acum am inteles de ce l-au numit "perla Transilvaniei". Ce remarci de cum ajungi la Sighisoara este curatenia care domneste pe strazi, pe alei, in curti sau parcuri. Edilii orasului se straduiesc din rasputeri ca totul aici sa fie civilizat si de bun-gust. Bineinteles ca si harnicia si seriozitatea sighisorenilor isi pun amprenta pe fiecare coltisor locuit.
Am trei ani de cand locuiesc in acest oras si inca ma surprind contemplandu-l. Am redescoperit Sighisoara, orasul de origine al celui mai cumsecade ardelean, care a fost tatal meu, in timp ce sotul meu abia l-a cunoscut si aici i-a ramas sufletul. A facut tot ceea ce i-a stat in putinta pentru a ajunge sa traim in Sighisoara. Este un vis devenit realitate, semn ca merita sa luptam pentru visurile noastre, caci iata, desi nu stim cand au trecut cei trei ani, tot il colindam cu nesat. Atractia centrala o constituie Cetatea, care asa locuita cum este, iti da senzatia (de n-ar fi parcate in inima ei cele mai moderne si scumpe masini din cate se pot vedea) de intoarcere in timp. Nu cred ca am fi surprinsi daca din Turnul Croitorilor sau cel al Cizmarilor am vedea iesind pe cineva in costum de epoca. Acordurile de orga ce se aud din Biserica din Cetate fac sa te simti mai aproape de Dumnezeu. Te aduc insa la realitate glasurile vesele ale copiilor care invata aici sus si care cu mic cu mare urca cele 100 de scari acoperite si vechi cat numarul lor. Lasand insa Cetatea deoparte, veti vedea ca nici celelalte stradute ale asa-zisului "Oras de Jos" nu se lasa mai prejos. Totul, dar absolut totul, este de un farmec aparte. Despre cum arata acest oras vara, nu are rost sa va spun. Daca va veti indura de banii de tren, cu un sandvis in rucsac, veniti sa-l vedeti, va veti oferi un cadou sufletului.
Ce are rost sa va semnalez este felul in care se prezinta Sighisoara iarna. Este coplesitor... atat de coplesitor, incat mergi cu gandul ca aici si ingerilor le place sa locuiasca. Totul este alb, de un alb despre care eu, bucuresteanca get-beget, nu concepeam ca poate exista in natura.
Ce v-am infatisat pana acum va vorbeste de Sighisoara locuita, incercati insa sa ajungeti la Manastirea parintelui Ghelasie (cum ii spunem noi), ea fiind de fapt Manastirea Sf. Dumitru, ce se afla la 4 km de oras. Iti spui ca nu este de pe lumea aceasta..., caci tot drumul pare o minune, cum miraculoase sunt si binefacerile pe care le culegi daca te rogi aici. Parintelui, calugar aspru, dar cu mult har, i s-a dus vestea pana hat departe, daca este sa judeci dupa numarul de inmatriculare al masinilor ce duminica de duminica poposesc aici. Nici nu ganditi de cat de departe vin oamenii, pentru a-si spune pasul parintelui, sau doar sa lase un acatist. Daca a fost sau nu ucenicul parintelui Ioan de la Recea, asa cum se vorbeste, n-am indraznit sa-l intreb si nici nu cred ca mai conteaza. Conteaza ca de ai un necaz mare, cu ajutorul acestui parinte si al sobrilor dumnealui ucenici, el se risipeste ca un fum. Dar si de nu aveti necazuri, merita sa ajungeti la aceasta manastire. Fiecare ramura si fir de iarba par o rugaciune. Aproape ca nu mai trebuie sa rostesti nimic, doar sa privesti... si sufletul ti se roaga singur.
De vrei sa auzi cea mai apasata rugaciune de sanatate, merita sa stai insa la miruit la parintele protopop, parintele Ovidiu Dan care, cand spune "Sa va dea Dumnezeu sanatate si Maica Domnului sa va ocroteasca", stii sigur ca o saptamana nu te va durea nimic. Parintele protopop slujeste intr-o bijuterie de biserica, veche de sute de ani, in cartierul caruia localnicii ii spun Cornesti. Tot aici, sambata de sambata, parintele aduna copiii din tot orasul si ii invata cum sa-si hraneasca sufletele. In scoala din acest cartier, Scoala Generala nr. 4, eu le predau copiilor informatica. De va este dor de dascali in cel mai adevarat sens al cuvantului, veniti sa-mi cunoasteti colegii. Pe cat sunt de firesti, pe atat sunt de buni la suflet si profesional. Sunt deosebiti oamenii aici. Nu stii cine pe cine a influentat. Oamenii au facut locurile minunate? Sau locurile i-au facut pe oameni minunati?
Un lucru este cert: "Dracula" este numele comercial al parcului, de restul se ocupa ingerii.Marilena Stavar - str. Bradet nr. 2, ap. 10, Sighisoara, jud. Mures