Rafinamente...Salata vietnameza cu pui
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 linguri ulei de floarea-soarelui, 1 1/2 ceasca ridiche rasa, 1 tulpina de telina taiata fasii subtiri, 1 ceapa mijlocie taiata rondele fine, 1 morcov mare ras, 3 cepe verzi taiate fasii lungi, 250 g carne de pui fiarta (taiata fasii), cateva frunze de salata verde, 2 linguri nuci prajite si zdrobite, verdeata proaspata (menta, patrunjel). Pentru sos: 3 linguri sos de soia, 4 linguri zeama de lamaie, 4 linguri ulei vegetal, 2 linguri zahar, 1 catel de usturoi presat.
Mod de preparare: - Se incinge uleiul intr-un tuci sau intr-o tigaie de teflon si se prajesc telina si ridichea circa 2 minute, la foc potrivit, amestecand intruna. Cand s-au inmuiat, se adauga ceapa, se caleste si ea 1 minut, apoi se iau de pe foc si se lasa sa se raceasca. - Se amesteca ridichea, telina si ceapa cu morcovul ras, ceapa verde si carnea de pui, se aseaza intr-o farfuie pe frunzele de salata si se garnisesc cu nuca zdrobita si verdeata. - Pentru sos, se amesteca toate ingredientele. Se toarna peste salata, cu putin timp inainte de a o servi.
Placintele de ceapa
Ingrediente (pentru 18-24 bucati): 4 cepe mari, 4 catei de usturoi, 1 ceasca faina, 1 ou, 1 lingurita praf de copt, 1 lingurita praf de chili (sau boia), ulei pentru prajit.
Mod de preparare: - Se curata ceapa, se taie mai intai in doua si pe urma rondele foarte fine. Usturoiul curatat se toaca marunt. - Se amesteca faina cu praful de copt si praful de chili (boiaua), se adauga apa cat cuprinde si se face un aluat cremos, in care se incorporeaza apoi ceapa si usturoiul. - Se toarna uleiul intr-o tigaie mare, cu fundul drept (stratul de ulei sa masoare 2 cm), se ia cate-o lingura din aluat si se pune in tava. Placintelele se prajesc pe ambele parti, pana ce se patrund si se rumenesc frumos. Se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta si se servesc fierbinti, cu ketchup sau sos de chili.
Pasteta de peste
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 750 g fil? de peste alb (salau, cod, merluciu), 1 tulpina de praz taiata rondele, 2 fasii coaja de lamaie, 1/4 lingurita nucsoara rasa, 2 foi de dafin, 8 boabe de piper, 6 fire de patrunjel verde, 1 1/2 ceasca lapte, 30 g unt, 1 catel de usturoi zdrobit, inca 1 tulpina de praz taiata marunt, 1/2 ceasca ceapa verde, 1 kg cartofi fierti si presati (piure), piper macinat, 1 lingurita boia dulce. Pentru sos: 2 linguri faina, putin lapte sau smantana.
Mod de preparare: - Se incinge cuptorul la 200¡C, se pune pestele intr-o cratita impreuna cu rondelele de praz, coaja de lamaie, nucsoara, boabele de piper, foile de dafin si patrunjelul, se toarna deasupra laptele si se lasa sa fiarba incet (fara capac) circa 15 minute. Se scot din cratita, se scurg, iar zeama se pastreaza pentru sos. - Se topeste untul si se dunstuiesc in el usturoiul, prazul tocat si ceapa verde taiata rondele, aproximativ 7 minute, la foc slab. Jumatate din cantitatea de legume se scoate si se pune deoparte. - Pentru sos, se presara faina peste legumele din cratita si se amesteca bine, pana ce compozitia devine neteda. Se masoara zeama pusa deoparte si se mai adauga lapte sau smantana subtire, ca sa fie in total o ceasca si jumatate. Se toarna peste compozitia cu faina, se amesteca si se tine pe foc ca sa se ingroase. - Se taie pestele bucati si se incorporeaza usor in sos. Prazul si ceapa verde puse deoparte se amesteca cu piureul de cartofi. Se sareaza si se pipereaza. Se pune pestele cu sos intr-o cratita (sau forma) unsa, se acopera cu cartofii piure, se presara cu boia si se da 20 de minute la cuptor, ca sa se rumeneasca bine.
Ingrediente (pentru 6 persoane): 12 felii de cozonac (vechi de 1-2 zile) fara coaja, 1/2 ceasca suc de mere, 1/2 ceasca vin rosu, 4 mere mari (curatate de coaja si de seminte si taiate felii), 1 lingurita scortisoara, 3/4 ceasca nuci zdrobite, 2 linguri zahar tos, 1 lingura unt, 1 ceasca smantana acrisoara, inca 3 linguri zahar tos.
Mod de preparare: - Se pun feliile de cozonac intr-un castron, se toarna peste ele sucul de mere amestecat cu vinul rosu si se lasa 5 minute sa se patrunda. Se scoate cozonacul din castron, se aseaza 4 felii pe fundul unei forme (termorezistente) unse cu unt si se incinge cuptorul la 180¡C. - Se amesteca merele, scortisoara, nucile zdrobite si zaharul si se rastoarna jumatate din cantitate peste feliile de cozonac. Se acopera cu alte 4 felii, peste care se pune iar un strat din compozitia cu mere si se termina cu ultimele 4 felii de cozonac peste care se toarna sucul si vinul. Deasupra se presara bucatele de unt si se coace budinca in cuptorul incins, 30-40 de minute. - Se amesteca smantana acra cu 3 linguri de zahar. Se lasa budinca 10 minute sa se raceasca si se serveste calda (inca) cu cate-o lingura de smantana indulcita.