In gradina...
- Daliile trebuie culese numai dupa ce au inflorit complet. Bobocii rupti nu se deschid niciodata.
- Florile de hortensie roz pot fi colorate in albastru, daca puneti in pamant sulfat de fier.
- Un pumn de cuie vechi sau cateva chei ruginite, ingropate la radacina plantei, au acelasi efect.
- Mainile gradinarilor care nu lucreaza cu manusi de protectie pot fi protejate in urmatorul fel: o data sfarsite muncile din gradina, frecati-va unghiile de un sapun uscat, apoi folositi o periuta mai aspra. Obisnuiti-va, de asemenea, sa folositi o crema grasa, fiindca mainile aflate multa vreme in contact cu pamantul se usuca si crapa.
- Nuferii se aclimatizeaza in lacuri sau bazine cu apa, numai dupa inceputul lui mai. Pentru ca radacinile sa ramana in pozitie verticala, ancorati-le cu o piatra legata cu o sarma de fier.
- Nucul nu tolereaza nici o planta sub el. "Cine doarme la umbra unui nuc e un om mort", spune un dicton francez. Aceasta bizara credinta se datoreaza, probabil, unei proprietati reale a copacului: aceea de a nu tolera alta planta in preajma lui. El contine, de altfel, o substanta herbicida care pustieste locul din jurul trunchiului. Nu incercati zadarnic sa plantati flori sub acest arbore intolerant.
- Morcovii si cartofii rezista mai multa vreme, daca sunt pusi la iernat intre straturi de frunze uscate de nuc (primul si ultimul strat trebuie sa fie format din frunze).
- Frunzele de nuc fierte in apa (lichidul) reprezinta un insecticid natural impotriva furnicilor. Varsati decoctul pe furnicar sau pe drumul furnicilor.