Despre Dracula si adevaratii vampiriDr. Alexandru GotaPresedintele Asociatiei "Sighisoara Durabila"
"Cand si asa crestinismul este lovit din toate partile, noi plantam in inima Romaniei un simbol care, vrem, nu vrem, este insusi dracul"
"Alo, informatiile din Sighisoara?", intreb. "Ce doriti, va rog?", se aude pe fir. "Doamna buna, aveti cumva in listele dvs. societatea <<Dracula Park>> S.A.?" "Doamne, fereste, am apucat sa traiesc si vremurile in care sunt intrebata de telefonul lui Necuratul? Ce are Sighisoara cu Dracula asta al vostru?", se rasteste si-mi tranteste telefonul in nas. Aceasta convorbire a avut loc zilele trecute, cand mi-am inceput documentarea pentru interviul de fata. La replica doar partial indreptatita a telefonistei, as fi vrut sa raspund: "Doamna draga, glumele proaste le fac altii, ditamai ministrii. In curand o sa fiti bombardata cu intrebarea despre telefonul Contelui de o mie de ori pe zi. Si n-o sa mai puteti iesi din casa dupa lasarea intunericului, iar insemnele sataniste vor rasari peste tot, de veti crede ca se apropie sfarsitul lumii". Asa mi-au declarat, cel putin, mai multi pensionari din Sighisoara: Gheorghe Voinea, Vasile Tatar si Constantin Muraru, oameni de peste 65 de ani, pe care i-am intalnit pe Platoul Breite. Dupa inaugurarea asa-zisului Parc, ei se tem ca viata in Sighisoara va lua o turnura imprevizibila, fiind marcata de un aflux fara precedent de turisti de toate categoriile, in special de tineri inclinati sa ia fantasmagoriile de tip Dracula drept repere spirituale. "Este in pregatire", cred ei, "o lume de inlocuitori, o lume kitsch, care va avea tendinta naturala de a invada lumea autentica a Cetatii medievale." Pentru a obtine o imagine cat mai fidela a scandalosului proiect aflat in desfasurare, ne-am adresat doctorului Alexandru Gota, presedintele Asociatiei "Sighisoara Durabila", un sighisorean ai carui ochi nu au putut fi invaluiti de panza de paianjen a minciunilor privind binefacerile viitorului parc. Pentru Alexandru Gota, Dracula Park nu este mai mult decat o "tipica facatura a banului", iar banul, cum se stie, nu este altceva decat ochiul lui... dracula.
"Breite este un adevarat templu pentru sighisoreni"
- Dupa cum am observat, Platoul Breite pare o replica naturala a Cetatii medievale; si stejarii de pe platou, si casele din cetate au cam aceeasi varsta: aproximativ 500 de ani. Multi romani n-au auzit de aceasta rezervatie naturala, scoasa din anonimat de proiectul ministrului turismului. Ce este, de fapt, Breite?
- Breite a fost si este un adevarat templu pentru sighisoreni. De-a lungul secolelor, in luna mai, stateau aici cate o saptamana, organizau serbari campenesti, urcand cu carute, butoaie de bere, gratare cu fripturi si wursti. Situat la 590 m altitudine (fata de 300 m, altitudinea Cetatii), platoul are o suprafata de circa 120 ha, fiind ramasita unei exploatari forestiere medievale. Stejarii, 130 la numar, este clar ca s-au dezvoltat izolati, nu intr-un masiv de padure; au un coronament impresionant, crengi libere, contorsionate, tulpini scorburoase, multe incendiate de ciobani, de trasnete sau de localnici iresponsabili. Cel mai tanar are peste 450 de ani, iar cel mai batran - circa 900 de ani. Istoria acestor stejari, declarati cu greu monumente ale naturii dupa 1989, este nefericita. Cel mai negru episod s-a consumat in anii 40, cand nemtii si apoi sovieticii au incercat sa construiasca un aeroport militar. 30-40 de falnici copaci au fost atunci dinamitati, pentru a trasa pista de aterizare. Comunistii, la randul lor, si-au adus obolul de prostie, incercand sa faca agricultura pe platou. In fine, dupa diverse incercari nereusite, 75 ha din platou au fost declarate Zona Naturala Protejata in 1993, de catre Consiliul Judetean Mures. Acest statut a fost intarit prin Legea 5 din 2000. Trebuie accentuat ca acesti stejari sunt unici in lume, deoarece, la varsta lor, produc inca ghinda, sunt fertili. De notat, de asemenea, ca platoul nu are izvoare, terenul e mlastinos, cu un strat de argila care mentine umiditatea necesara copacilor. Orice lucrari de constructii care, in mod evident, necesita sapaturi pe o mare suprafata, ar drena aceasta apa, lasand astfel stejarii in imposibilitatea de a supravietui in lunile secetoase.
- Autorii proiectului ministerial spun ca, dimpotriva, Dracula Park are menirea de a salva acesti stejari.
- Ministerul Turismului si Primaria Sighisoara nici nu au vrut sa recunoasca, initial, ca fac proiecte ilegale pe o rezervatie naturala. Ei si-au luat ca aliat Televiziunea publica (Tvr 1), care a reusit o performanta demna de anii 50, difuzand un reportaj de pe Breite fara a filma macar un stejar. Scandalos pentru un post public, cu pretentii de independenta editoriala! In cele din urma, dupa interventia mea la postul de televiziune Antena 1, autoritatile au recunoscut ca e vorba de o zona protejata, dar au spus ca, oricum, stejarii sunt pe duca, iar proiectul lor - vezi, Doamne! - ar salva acesti copaci. Daca nu pot fi paziti astazi de distrugeri si incendii, cum vor putea fi protejati - cand in zona vor veni, dupa estimarile lor optimiste, 1,2 - 1,3 milioane de vizitatori?
- Recent, la Miercurea-Ciuc douazeci si cinci de Ong-uri au protestat contra proiectului. Multe din aceste organizatii s-a spus ca apartin etnicilor maghiari, astfel ca autoritatile au avut pretextul de a declara ca protestele, ca si in cazul Rosia Montana, sunt platite de Budapesta. Cati bani v-au dat ungurii, d-le Gota?
- Cei care fac astfel de acuzatii nu pot concepe ca in Romania, la ora asta, cineva poate lupta pentru un ideal. Noi suntem ecologisti, iar ecologistul nu face nici o alta politica, decat politica naturii. Ong-urile de la Miercurea-Ciuc nu sunt maghiare, sunt mixte. Se uita intentionat ca proiectul Dracula Park a fost trecut prin Parlament cu votul Udmr, si atunci cine ne plateste? Pe langa conferinta de la Miercurea-Ciuc, s-a desfasurat si un Forum la Targu-Mures, unde s-a ridicat problema juridica a precedentului. De acum inainte, tinand seama de "precedentul Breite", nici o arie protejata din Romania nu va mai fi in siguranta! Orice ministru, orice primar va actiona ca pe propria lui mosie, stiind ca s-a mai intamplat acest lucru. Breite este un precedent si pentru Rosia Montana - localitate straveche, protejata de Unesco.
"Zeci de ani, sub comunism, am acceptat sa ni se falsifice istoria; acum, in democratie, o transformam in kitsch"
- Stim ca reprezentanti ai Unesco, insotiti de oficiali romani, au inspectat platoul zilele trecute. Cu aceasta ocazie, primarul Sighisoarei, Dorin Danesan, autorul celebrului panseu de tip Gaga: "Ecoturismul este un kitsch", a dispus interzicerea filmatului si fotografiatului, chiar sub ochii distinsilor oaspeti. La ordinul primarului, unul din bodyguarzi a scos filmul din aparatul unui reprezentant al Comisiei Monumentelor din Bucuresti. Cum a fost posibil?
- Primarul nostru este omul gafelor monumentale. In acest fel, a facut un mare deserviciu chiar ministrului Agathon, pe care-l serveste plin de zel. Sa nu uitam ca, gratie interventiei d-lui Danesan, Platoul Breite a fost trecut in intravilan, spre a se putea demara mai usor lucrarile - un cadou de 20 milioane Usd facut Ministerului Turismului. Domnia sa a reusit sa-i convinga pe multi sighisoreni ca Dracula Park este un panaceu, ca va salva orasul si cetatea, aducand prosperitate, lapte si miere pentru toti. Zeci de ani, sub comunism, am acceptat sa ni se falsifice istoria; acum, in democratie, o transformam in kitsch. Sighisoara, prin patrimoniul fantastic de care dispune, nu mai are nevoie de un "corp strain" pentru a prospera. Are nevoie de gandire, de actiune cumpatata, ecologica, de promovare a adevaratelor valori, de turism cultural. Lucru destul de complicat, se pare, de vreme ce pentru constituirea asa-numitului Fond de Dezvoltare Turistica s-a cooptat, spre exemplu, fabrica de camasi, dar nici o firma de turism din oras.
- Din cate s-a scris in presa, stim ca Sif Oltenia a cumparat un mare pachet de actiuni, deci au fost folositi bani publici, desi in toata lumea astfel de parcuri sunt exclusiv private. Unde vom ajunge cu atatea manevre "originale"?
- Nu ne mai mira nimic. N-ar fi exclus sa ajungem la scenariul urmator: se trag gaze, apa, electricitate, se construiesc drumuri, se finalizeaza intreaga infrastructura pe bani publici, dupa care se spune: "sorry", nu mai putem construi Dracula Park, nu avem bani si nu suntem lasati de ecologisti, de Unesco etc. Asa ca, ia sa trantim noi niste vile pentru lumea buna! Sa facem un paradis pentru bietii oameni cu bani... N-ar fi deloc imposibil, deja se vorbeste in oras de aceasta varianta. I-am intrebat pe ministrul Agathon si pe primarul Danesan: "Ce se va intampla daca acest parc nu va functiona? Din ce bani se vor asigura intretinerea si, dupa aceea, dezafectarea cladirilor?". Mi s-a raspuns ca este imposibil, acest proiect merge. Acest proiect va aduce 3000 de locuri de munca, va aduce bani pentru restaurarea Cetatii si dezvoltarea orasului. Cum asa? Am fost la marele parc de distractii Pulmann City de langa Passau (ceva tot in genul Disneyland) si stiti cati lucratori sunt angajati acolo? O suta si ceva. De unde se vor aduce 3000 de lucratori? Cine si cand ii va pregati? Sunt sighisorenii calificati pentru turism? Nu cumva se vor aduce absolventi ai facultatilor de turism din tara, "sufland" de sub nasul localnicilor cele mai valoroase locuri de munca? Arhitectul Covali din Brasov, autorul proiectului, a spus ca, dupa calculele sale, la Dracula Park nu vor putea fi angajate mai mult de 300 de persoane - o asteptare realista, nu propagandistica.
- Potrivit ziaristului american John Sterling, autorul articolului "Comertul cu fantezii", aparut in prestigiosul "Earth Island Journal", Euro Disney Parc, desi se afla la 30 km de Paris, langa Eurotunel, si nu departe de marile autostrazi, a avut numai pierderi inca de la deschidere. Este vorba de miliarde de dolari (numai in primul an a pierdut 928 milioane Usd!). Ce garantii exista ca Dracula Park nu va impartasi aceeasi soarta?
- Nici una. Daca se va astepta restaurarea Cetatii pana cand se va obtine primul profit la Dracula Park, ma tem ca se vor prabusi toate monumentele, iar ministrul Agathon se va regasi printre octogenarii patriei. Se spune ca taxa de intrare va fi de 5 dolari (aproximativ 160.000 lei), dar acesti bani nu garanteaza folosirea gratuita a instalatiilor de distractie din incinta. Pentru fiecare "fantezie" va trebui platit separat. In total, se spune in proiect, fiecare vizitator (80% dintre clienti se anticipeaza a fi romani, care locuiesc pe o raza de 80 km in jurul Sighisoarei, si nu straini, cum s-a putut crede pana acum!) va cheltui cam 25 Usd pe zi (circa 800.000 lei/persoana). Cine, daca proiectul nu ia in calcul macar orasele Sibiu si Brasov, aflate la mai mult de 80 de km distanta, isi va permite sa plateasca acesti bani? Nu gasesti o familie care sa cheltuiasca intr-o zi de trei-patru ori aceasta suma (deci o familie de 3-4 persoane) nici pe o raza de 500 km! Cine a facut acest proiect suprarealist, desenat pe laptop in autocarul Bucuresti - Sighisoara? In plus, daca Euro Disney, aflat intr-o zona mai calda si fiind deschis tot anul, are problemele pe care le are, pe Breite nu sunt conditii bune pentru atractiile in aer liber, decat maximum 5-6 luni pe an. Concluzia e una singura: faliment anuntat.
"La un surogat de istorie, vom avea un surogat de distractie"
- Inaintea anuntarii acestei locatii, ministrul turismului a tinut o tara intreaga in suspans. Ati aflat de ce s-a ales Platoul Breite?
- Nu stim cum s-a ajuns sa se desemneze acest loc, dar banuim ca a fost vorba de posibilitatea de a primi cadou terenul. Alte localitati ar fi fost, din punctul de vedere istoric, mult mai potrivite: Branul, Bistrita, Cetatea Poenari, Snagovul. Chiar si la Sighisoara exista cel putin alte trei locatii mai adecvate unui astfel de proiect, care nu sunt nici zone rezervate, nici parte din patrimoniul Unesco, nici situate pe un platou fara nici o infrastructura, ci la campie (ma gandesc la Hetiur, langa Tarnave, la Albesti sau la Vanatori, pe valea Saesului, la catunul Angofa - locuri care ar fi trebuit insa platite taranilor, nu luate cadou din patrimoniul public). Sa nu uitam, de asemenea, ca reclama de pana acum, care a costat zeci de mii de dolari, s-a facut tot din bani publici, iar statia de pompare si statia de epurare a apelor reziduale ce se vor construi pe Breite nu vor avea alta sursa decat bugetul local sau central, desi, la lansare, domnul ministru anuntase ca este vorba de un proiect 100% privat. In fine, dupa tipicul comunist, oficialii romani au anuntat construirea Parcului pe Breite, inainte de a avea vreo autorizatie, gandind ca, daca vine de la minister, solicitarea va gasi numai spinari plecate peste tot, ca la Tvr 1. Deocamdata, Dracula Park nu are Avizul de mediu, Avizul de urbanism, Avizul de patrimoniu de la Unesco, Avizul de impact social (respins in prima faza de Inspectoratul de Mediu Mures).
- Am aflat cu uimire ca in proiect figureaza si "crearea unui parc dendrologic". Dar nu este Breite un parc dendrologic unic in lume? Ce alte "curiozitati" ati mai sesizat in acest document?
- Spatiul nu ne permite analizarea proiectului. Voi nota un singur punct, pentru conotatiile lui moral-crestine: este prevazuta crearea unui "Institut de Vampirologie". Ce se doreste cu acest straniu "institut"? Sa se loveasca in crestinism? Cand si asa, pe plan mondial, crestinismul este lovit din toate partile, noi plantam in inima Romaniei un simbol care, vrem, nu vrem, este insusi dracul...Ion Longin Popescu
Fotografii de Al. Gota
Asociatia "Sighisoara Durabila" are nr. de telefon 065/77.14.54; e-mail: sadjoy@sighisoara.com