Intre iarna si primavaraCartofi cu branza si piept de pui
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4-8 cartofi fierti, 400 g branza de vaci, 100 g branza de burduf, 100 g piept de pui fiert, 2 galbenusuri, 1 lingurita chimen, sare, piper macinat, cateva frunze de salata, verdeata tocata.
Mod de preparare: Se fierb cartofii (cu coaja) circa 25 de minute in apa cu sare. Se zdrobeste branza de burduf cu furculita si se amesteca bine de tot, intr-un castron, cu branza de vaci (bine scursa). Pieptul de pui se taie cubulete si se incorporeaza in amestecul de branza, impreuna cu galbenusurile si chimenul. Se sareaza si se pipereaza. Cartofii putin raciti se taie in doua pe lung, se scobeste miezul (nu complet) cu o lingurita si se amesteca (miezul) cu masa de branza preparata anterior. Se umplu apoi jumatatile de cartofi, se pun intr-o forma, se dau la cuptor (incins la 220¡C) si se lasa sa se rumeneasca 10-15 minute. Se scot din cuptor, se aseaza pe foile de salata verde, se garnisesc si se servesc imediat.
Supa de spanac
Ingrediente (pentru 4 persoane): 250 g spanac, 1 ceapa, 1-2 linguri unt, 1 catel de usturoi, 1 lingurita sare, 1/2 l concentrat de legume (Knorr+apa), 2 linguri faina, 150 g iaurt, piper macinat, 1 varf de cutit piper alb, 1 varf de cutit nucsoara rasa, 1 lingura mustar, 1 paharel vin alb.
Mod de preparare: Se alege spanacul, se spala, se lasa sa se scurga si se taie fasii ceva mai late. Ceapa curatata se toaca marunt si se caleste in untul incins, pana ce devine sticloasa. Se adauga usturoiul zdrobit, amestecat cu sare, se caleste si el putin si pe urma se pune spanacul. Se stinge cu vinul alb, se toarna si zeama concentrata de zarzavat si se lasa sa fiarba incet, la foc potrivit, 6-8 minute. Se trece supa printr-o sita sau se paseaza in mixer si se leaga cu faina amestecata bine cu putina apa. Se incorporeaza iaurtul, se pune din nou pe foc si se lasa sa se-ncinga (sa nu dea in clocot!). Se mai gusta o data de sare si piper, se adauga mustarul si se serveste imediat.
Budinca de peste
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 linguri ulei de masline, 1 ceapa, 2 morcovi, 1 dovlecel, 1 tulpina de telina, 1/4 l zeama concentrata de legume (Knorr+apa), sare, piper, 1 varf de cutit nucsoara, 1 lingurita busuioc uscat, 4 fileuri de peste alb (a 200 g), putina zeama de lamaie, 100 g ciuperci proaspete, 1 lingura mustar, 250 g branza telemea noua (nesarata).
Mod de preparare: Se incinge uleiul intr-o tigaie mare si se caleste ceapa tocata marunt, pana ce devine sticloasa. Se adauga morcovii, dovlecelul si telina, curatate si taiate rondele, si se dunstuiesc si ele putin. Se toarna deasupra zeama de zarzavat, se condimenteaza cu sare, piper, nucsoara, oregano si busuioc si se lasa sa fiarba circa 5 minute. Fileurile de peste se taie bucatele, se stropesc cu zeama de lamaie, se sareaza, se pipereaza si se incorporeaza - impreuna cu ciupercile curatate - in amestecul de legume. Se adauga si mustarul, se rade deasupra branza si se baga la cuptorul incins la 180-200¡C. Se lasa sa se patrunda 20-25 de minute, se garnisesc - eventual - cu ochiuri si se servesc imediat.
Ingrediente: pentru aluat - 350 g faina, 125 ml lapte, 1/2 cub de drojdie, 1 lingurita zahar, 2 linguri unt topit, 1 lingurita sare, putina faina pentru framantat, putin ulei pentru uns. Pentru umplutura - 250 g ceapa, 400 g praz, 2 linguri unt, 250 g sunca, sare, piper, 1 varf de cutit nucsoara, 2 linguri faina, 30 g smantana, 3 galbenusuri, 1 legatura patrunjel verde.
Mod de preparare: Se pune faina intr-un castron, se face la mijloc o gropita si se adauga laptele caldut, drojdia si zaharul. Se amesteca cu faina, se incorporeaza untul si sarea si se framanta aluatul, care se lasa sa creasca la loc cald. Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, se mai framanta o data pe planseta si se intinde. Se imbraca cu el o forma rotunda (26-28 cm diametru), se ridica si pe margini si se apasa cu degetele. Se taie ceapa si prazul rondele subtiri si se calesc putin in untul incins. Se adauga sunca taiata fasii si se caleste si ea. Se ia tigaia de pe foc, se condimenteaza amestecul de legume si sunca (cu sare, piper si nucsoara), se lasa sa se raceasca si se intinde peste aluatul din forma. Se amesteca bine faina cu smantana si galbenusurile, se incorporeaza patrunjelul verde tocat marunt. Se gusta de sare si piper si se toarna peste umplutura. Se da tarta la cuptorul incins la 200¡C, se coace 40-45 de minute si se serveste calda sau rece.
DulciuriPrajitura preferata
Ingrediente: pentru aluat - 400 g faina, 1 praf de copt, 120 g untura, 120 g zahar, 1 ou intreg, smantana cat cere. Pentru crema - 250 g unt, 250 g zahar pudra, 1/2 l lapte, 4 linguri faina, 2 linguri zahar, 2 linguri cacao, 1 lingurita rom, 1 zahar vanilat.
Mod de preparare: Se amesteca faina cu praful de copt, se adauga untura, zaharul, oul si smantana si se framanta un aluat usor de intins. Se imparte in trei, se intind trei foi si se coc, pe rand, pe dosul tavii de la aragaz. Se lasa sa se raceasca si intre timp se prepara crema. Se freaca spuma untul cu zaharul farin si, separat, se fierb la foc mic laptele cu cele 4 linguri de faina si doua de zahar. Se lasa sa se raceasca si se incorporeaza, treptat, untul frecat spuma. Crema astfel obtinuta se imparte in doua parti egale: una se amesteca cu doua linguri de cacao, cealalta cu rom si vanilie. Se unge prima foaie cu crema de cacao, se pune deasupra cea de-a doua foaie, se unge cu crema de vanilie si se acopera cu ultima foaie. Se preseaza bine, se lasa pana a doua zi sa se patrunda. Se unge si foaia de deasupra cu o glazura.