Viata Cartii
"Carte frumoasa, cinste cui te-a scris""Editura Polirom a publicat anul trecut in jur de trei sute de titluri"- Interviu cu poeta Denisa Comanescu, director editorial al filialei Bucuresti -
Printre editurile de mare succes astazi in Romania, numele Polirom este o garantie a profesionalismului. Nascuta in capitala Moldovei, ea poarta inconfundabila pecete a traditiei intelectuale a Iasilor. Asa se si explica dinamica si eficienta demersului cultural, care se soldeaza cu aparitia unei carti pe zi, in vreme ce alte edituri isi reduc sever numarul volumelor si tirajele. Pentru a afla mai multe amanunte legate de impresionanta activitate editoriala a Poliromului, ne-am adresat directorului filialei Bucuresti, poeta Denisa Comanescu.
- D-na Denisa Comanescu, dupa despartirea de Editura Univers, unde ati fost redactor-sef, va regasesc, plina de acelasi entuziasm ce va caracterizeaza, la Editura Polirom, ca director editorial al filialei Bucuresti. Cu ce va ocupati in aceasta noua postura?
- Editura Polirom, cu sediul la Iasi, are doua filiale: una la Timisoara, cealalta la Bucuresti. Directorul general al editurii, d-l Silviu Lupescu, mi-a oferit coordonarea colectiei "Biblioteca Polirom", dedicata literaturii universale, din care am publicat din iulie pana acum 28 de titluri. Este o colectie dinamica, ritmul aparitiilor este de un titlu pe saptamana, asa cum aparea, in vremurile ei bune, colectia Bpt a defunctei Edituri Minerva. Am structurat colectia in patru serii: "Clasici universali", "Clasicii modernitatii", "Proza Xx" - de la cel de-al doilea Razboi Mondial pana in 1990 - si "Proza Xxi" - din 1990 incoace. Am publicat carti care s-au bucurat, in ultimii ani, de un mare succes international, ca romanul "Amsterdam" al britanicului Ian McEwan ("Booker Prize", in 1998), "Casa somnului", de Jonathan Coe (detinator a numeroase premii, printre care "Prix M?dicis tranger" in 1998), "Documentele lui Platon", 1999, de Peter Ackroyd, "Crima Olgai Arbelina", 1997, de Andre Makine ori "Capul pierdut al lui Damasceno Monteiro" de Antonio Tabucchi, 1997. Detinatorul Premiului Nobel, Jos? Saramago, apare tot in aceasta colectie, cu romanul "Toate numele", publicat in Portugalia in 1997.
- Suntem, din pacate, martorii unei scaderi masive a tirajelor cartilor. Numeroase titluri raman ani de zile in rafturile librariilor. Concurenta acerba a televiziunii si a Internetului isi spune cuvantul. Resimte si Poliromul acest impact?
- Aici intervine "conservatorismul" publicului cititor din Romania. Este un oarecare risc sa publici un autor strain pentru prima data, exista o "rezistenta" a cititorilor in fata numelor noi. Asta poate si datorita faptului ca au fost inselati de multe ori, din 1990 incoace, de tot felul de maculatura oferita de unele edituri. Dar pariul meu cu cititorii este sa-i atrag inspre marea literatura care se scrie astazi in lume.
- Ce aveti in lucru?
- Doua romane care au facut deja inconjurul pamantului: "Etruscul", romanul istoric si initiatic al finlandezului Mika Waltari si "Cititorul", al germanului Bernard Schlink, la a carui ecranizare lucreaza chiar acum la Hollywood celebrul regizor Anthony Minghella, detinator al Premiului Oscar pentru filmul "Pacientul englez". In rolul principal, din nou cunoscuta actrita Juliette Binoche.
- Ce alte colectii si serii mai oferiti cititorilor?
- Editura Polirom a publicat anul trecut in jur de trei sute de titluri, dintre care unele cu numeroase serii, intr-un evantai foarte larg de domenii. As mentiona colectia Plural, cu seriile: Plural M, in care au aparut recent H.-R. Patapievici, "Cerul vazut prin lentila" si Matei Calinescu, "Despre Ioan P. Culianu si Mircea Eliade. Amintiri, lecturi, reflectii"; Plural-Religie, Plural-Clasic, Plural format mic, dedicat ideilor contemporane, filosofiei, eseului. Tot in aceasta colectie apare seria Omul - o succesiune de tipologii ale diverselor perioade istorice sau ale unor mari civilizatii. Dintre ultimele titluri: "Omul egiptean" (coordonator Sergio Donadoni) si "Omul grec" (coordonator Jean Pierre Vernant), urmand sa apara in curand "Omul secolului Xx", coordonat de Ute Frewert si H.C. Haupt. Intrarea noastra in Europa a fost marcata de Editura Polirom anul trecut cu "In cautarea limbii perfecte", de Umberto Eco, din colectia "Constructia Europei". Bine cunoscuta acum in lume, deoarece este publicata simultan de cinci mari edituri europene din Italia, Franta, Germania, Marea Britanie, Spania, colectia are un unic coordonator, pe celebrul istoric francez Jacques Le Goff. Personalitati ale culturii romanesti au raspuns unor oferte lansate de editura noastra. H.-R. Patapievici este astfel coordonatorul colectiei "Biblioteca de istorie a stiintei", Adriana Babeti si Cornel Ungureanu coordoneaza colectia "A treia Europa", Mihai Razvan Ungureanu, pe cea intitulata "Historia". As mai aminti colectia "Collegium", ce include studii universitare acoperind o arie vasta, de la filosofie, psihologie, litere, stiintele educatiei, sociologie si antropologie, stiinte politice, economie la media, relatii publice si asistenta sociala, studii de gen etc. De mentionat pentru cei interesati de politologie: exista colectia "Opus", in care apar lucrari semnate de nume celebre, ca Raymond Aron, Anthony Giddens, Robert Putnam ori Vladimir Tismaneanu. As incheia cu noua colectie din 2002, "Biblioteca Ioan Petru Culianu", coordonata de Tereza Culianu-Petrescu, in care au aparut "Arta fugii", un volum ce cuprinde primele lui scrieri literare, si "Calatorii in lumea de dincolo", ultimul volum dinaintea tragicei sale morti. In aceasta colectie, care va insuma treizeci de volume, vor vedea lumina tiparului: opera sa stiintifica, literara, studii, eseuri, articole, corespondenta si fragmente de jurnal.
- O ultima intrebare: care este reteta succesului, aplicata la Polirom?
- La Editura Polirom exista seriozitate, competenta, eficienta si un manager de exceptie, directorul general Silviu Lupescu, mereu atent sa largeasca sfera de preocupari a editurii. Cat despre serviciul nostru de difuzare, pot spune ca rivalizeaza cu prestigioase retele din lume. Pentru cei care vor sa-si procure cartile direct de la editura, cu reduceri substantiale de pret, in functie de numarul cartilor comandate, adresa este: Editura Polirom - B-dul Copou nr. 4, C.P. 266, Iasi, cod 6600, fax: 032/21.41.11, e-mail: office@polirom.ro. Din toamna trecuta, Editura Polirom are un nou canal de comunicare cu cititorii si cumparatorii de carte: pagina Web - www.polirom.ro.Sanda Anghelescu
Eveniment
"Saptamana povestilor magice"...
...asa s-a numit Sarbatoarea cartilor pentru copii organizata, in chip de splendid Martisor, in intervalul 1-6 martie, la sediul A.R.C.U.B. din Bucuresti. Initiatorii acestei manifestari gandite pentru reevaluarea Povestii, pentru cinstirea calitatilor ei educative, nu au fost - cum s-ar fi cuvenit - Ministerul Culturii ori Uniunea Scriitorilor, ori editurile interesate sa vanda carte pentru copii. Nu, nicidecum! Ideea ii apartine Mihaelei Paun, frumoasa actrita si mamica daruita cu suflet de copil - din partea "Centrului de Proiecte Culturale", aflat sub egida Primariei Municipiului Bucuresti. A fost o idee fecunda si o realizare pe masura. Edituri importante si-au putut etala cele mai noi si mai atractioase oferte pentru copii - povesti nemuritoare, carti de colorat, enciclopedii pentru copii. Cei veniti cu mic cu mare s-au putut intalni, de-a lungul ceasurilor magice ale acestei Saptamani de poveste, nu numai cu personajele ascunse intre paginile cartilor viu colorate, ci si cu cele... de-adevaratelea. Ele au fost figurate de tineri actori care, spre deliciul si in uralele micilor spectatori, au organizat o... defilare spectaculoasa din care n-au lipsit personajele de aur ale literaturii pentru copii. Astfel, insotiti de o muzica pe masura, au defilat in fata copiilor, ba chiar s-au si jucat cu ei, Alba-ca-Zapada, Zana cea Buna, Scufita Rosie, Fat-Frumos, ba chiar si Vrajitoarea rea. Setosi de mister, de vraja, lasandu-se "infricosati" cu buna stiinta, copilasii au confirmat - daca mai era nevoie! - dragostea lor pentru Bine, dorinta lor de a invinge Raul, admiratia pentru Frumos. Toate acestea confirmate ba prin aplauze si fluieraturi entuziaste, ba prin zbierete energice la adresa Balaurului fioros ori a Babei Cloanta care zboara pe coada de matura, isi arata ghearele si face numai rau. Trebuie sa adaug meritele - in reusita "actiunii" - ale Grupului "Fantezia", apartinand Clubului Copiilor sector 3, condus de prof. Mirela Daday. Si, nu in ultimul rand, participarea, plina de insufletire, a "moderatoarei" Camelia Andrita, tanara actrita a Teatrului "Ion Creanga", co-autoare a proiectului.
Un martisor benefic pentru toata lumea! Asadar, intr-o lume a violentei, a minciunii, a crimei (organizate sau nu), intr-o lume a manipularilor de tot felul, Povestea si-a pastrat locul de regina in lumea copiilor. Martori imi sunt copilasii pe care i-am urmarit, aproape zi de zi, in placutele saloane A.R.C.U.B., evoluand - ca spectatori ori ca protagonisti - in saptamana Martisorului... O saptamana menita sa ne spele sufletele...Silvia Kerim
Carte
Selectia Formula As
Andrei Makine, "Muzica unei vieti", roman, traducere de Emanoil Marcu, Editura Humanitas (tel. 222.90.61), colectia "Cartea de pe noptiera", 112 pag. Cu exceptia primelor doua volume, toate romanele publicate pana azi la Paris de scriitorul francez de origine rusa Andrei Makine au fost traduse cu promptitudine la noi. Incepand cu norocosul "Testament francez" care i-a adus in 1995 nu mai putin de trei prestigioase premii literare si celebritatea, continuand cu "Pe vremea fluviului Amur", aparut tot in aceasta colectie de la Humanitas, cu "Crima Olgai Arbelina" (tradusa la Editura Polirom de Verginia Baciu si care se afla inca in librarii, o carte tulburatoare pe care ar fi pacat sa nu o cititi) si sfarsind cu cel mai recent titlu semnat de Makine, romanul pe care vi-l recomand azi. Scriitorul, acum in varsta de 44 de ani, s-a nascut in Siberia si a captat inca din copilarie ecourile tragediilor provocate de teroarea stalinista si de razboi. "Fugit" in Franta, in 1987, si avand avantajul de a cunoaste perfect limba acelei mari culturi, Andrei Makine a devenit romancier francez. Unul dintre cei mai cunoscuti, tradus in 30 de limbi. Siberia, stalinismul, sufletul rus, literatura conceputa ca o asceza, precum si capacitatea de a impregna pagina cu o emotie contaminanta sunt atuurile lui intr-o lume literara sofisticata si saturata de false probleme. Sigur ca, scriind in franceza pentru francezi, Makine tine cont de orgoliul national si de capacitatea lor de a intelege o realitate pe care n-au trait-o. Dar reverenta fata de tara sa de exil nu scade meritul romanelor, fiindca pentru autor scrisul e o transfigurare si o investitie totala. In "Muzica unei vieti", personajul principal e un batran intalnit intr-o inghetata gara siberiana, care ii povesteste naratorului, pe parcursul lungului drum cu trenul spre Moscova, ciudata poveste a vietii lui. Totul incepe intr-o zi din mai 1941, cand un tanar pianist moscovit se pregatea de primul sau concert. In chiar acea zi, parintii ii sunt arestati de Kgb, iar Alexei Berg, pianistul, pentru a scapa de lagar, fuge in Ucraina, preia actele unui soldat mort si face tot razboiul sub numele acestuia. Atunci cand, intors la Moscova, incearca sa dea de urma parintilor disparuti in Gulag, e condamnat pentru insusire de falsa identitate si trimis, la randul lui, in Siberia. Alexei Berg e obligat de nefericitele imprejurari istorice sa fie mereu altcineva decat el insusi, sa fuga de adevarata sa identitate, dar si de cea falsa, devenind un fel de fantoma careia societatea sovietica ii refuza dreptul de a exista. Despre epoca stalinista si despre razboi s-a scris enorm, dar Makine ne demonstreaza cu brio ca mai sunt inca multe de spus despre ceea ce Zinoviev numea simplificator homo sovieticus. Azi, cand subcultura functioneaza ca un drog mental, ca o masinarie de indobitocire, Andrei Makine mai crede ca a scrie e o optiune sacra, ca literatura are de comunicat ceva important si ca depinde de arta scriitorului sa se poata realiza o comuniune intre oameni. Cititi acest mic roman si veti intelege de ce romancierul francez care scrie despre rusi e atat de apreciat. G. Bacovia, "Poezii", editie omagiala, ilustrata cu 20 de gravuri de Petre Vulcanescu, prefata de Dan Grigorescu, Editura Universal Dalsi (tel. 222.38.59), 264 pag., 300.000 lei (daca doriti sa comandati cartea direct la editura, pretul e de 200.000 lei). Superba editie-album a poemelor bacoviene, cu plansele lui Petre Vulcanescu, e cel mai potrivit dar pentru un om de gust (vi-l puteti face si dvs. insiva). Volumul, format mare, cartonat, pe hartie buna si atent paginat, pune minunat in valoare cunoscutele poezii bacoviene.Adriana Bittel