Ora de consultatieDr. Ion Nica in dialog cu cititoriiO boala de primavara:Ulcerul Gastro-Duodenal
Alaturi de cunoscuta astenie de primavara, ulcerul este o alta suferinta legata de schimbarea de anotimp. Prezenta redusa a soarelui in perioada de toamna si iarna, alimentatia monotona, cu putine vitamine slabesc imunitatea naturala a organismului, facilitand o infectie la nivelul stomacului si a duodenului. Multa vreme s-a crezut ca alcoolul, fumatul, abuzul de cafea sau mesele neregulate, stresul sunt cauzele principale ce produc ulcerarea peretilor stomacului si intestinului. Dar acesti factori nu se regasesc in viata copiilor de 2-3 ani sau mai mari, care nu sunt ocoliti totusi de suferinta ulceroasa. Dupa foarte multe decenii, in care s-a crezut aproape exclusiv ca singura cauza a producerii ulcerului este aciditatea sporita din stomac, timp in care au fost sintetizate medicamente antiacide, tot mai puternice si mai scumpe, vine o veste socanta din indepartata Australie: doi cercetatori, J.R. Waren si B.J. Marshal, anunta ca au izolat din stomacul unui ulceros un microorganism - helicobacter pilory. Intamplarea se petrecea in 1983 si a trebuit sa treaca ceva ani pana ce lumea medicala sa accepte ca gastro-duodenitele si ulcerele sunt in proportie de 95% infectii bacteriene, ce urmeaza a fi tratate cu antibiotice si alte metode asociate. (Nu peste mult timp vom avea un vaccin specific anti-helicobacter, cu atat mai necesar, cu cat el a fost descoperit si in placile de aterom ce ingusteaza vasele inimii si, uneori, in leziuni articulare, la bolnavii de poliartrita reumatoida, existand impresia ca poate invada orice parte a organismului.) Aproximativ 5% din cazurile de ulcer gastro-duodenal ori cu localizari esofagiene sau in restul intestinului sunt cauzate de medicamente, de obicei cortizonice si antiinflamatoare nesteroidiene de sinteza, administrate in reumatisme si chiar in durerile produse de osteoporoza. La acesti bolnavi, nu exista infectia helicobacteriana, motiv pentru care antibioticele nu au eficienta, dar aceste ulceratii se amelioreaza la cateva zile dupa sistarea administrarii pilulelor ce cauzeaza lezarea peretilor gastro-intestinali, iar in caz de hemoragii persistente se apeleaza la medicamente numite cito-protectoare, bazate pe prostaglandine (din nefericire, dupa ce ca nu se prea gasesc in farmaciile noastre, au si preturi foarte mari).
Tratamentul ulcerului gastro-duodenal este complex si trebuie individualizat, urmarindu-se depasirea cu bine a fazei acute dureroase a bolii, prevenirea si/sau tratarea complicatiilor (hemoragii, perforarea stomacului si a duodenului, cancerizarea), cat si impiedicarea recidivelor infectiei cu germenul helicobacter pilory. Durata tratamentului depinde de vindecarea nisei, cicatrizarea ei fiind semnalata de disparitia durerilor si confirmata la examenul radiologic cu bariu ori prin endoscopie. (In mod obisnuit, tratamentul cu medicamente dureaza doua-trei saptamani, iar cel igienico-dietetic cateva luni.)
Important de retinut de catre orice bolnav ulceros: Persistenta mai mult de trei-patru saptamani a durerilor si a nisei necesita control medical de specialitate, eventual endoscopie cu biopsie, pentru a stabili natura leziunii ulceroase (infectie cu heliobacter ori canceroasa, caz in care optiunea de tratament este total diferita). Bolnavul a carui voma are aspect de zat de cafea sau cel care are scaune (fecale) negre ca pacura, trebuie dus de urgenta la spital.
Tratamentul cu antibiotice a devenit in ultimii 10-15 ani indispensabil, ca urmare a descoperirii cauzei infectioase a acestei maladii. El este prioritar, fara a fi exclusiv, pentru ca mucoasa gastro-duodenala, fiind fragilizata, trebuie menajata inca mult timp, si prin respectarea altor masuri generale de tratament. Dintre antibiotice, sunt folosite in ulcerul cu helicobacter tetraciclinele (cate o capsula la sase ore) ori un medicament din clasa fluoroquinolonelor (Norfloxacin, Nolicin, Ciprofloxacin, Perfloxacin, Ofloxacin s.a.), care au avantajul ca sunt bine tolerate (se administreaza cate o capsula la 12 ore, timp de 10-12 zile, cu o ora inaintea meselor) si sunt ceva mai ieftine. Bune rezultate in ulcerul datorat acestei infectii se pot obtine prin asocierea supozitoarelor de Metronidazol de 1 g (la 1-2 ore dupa scaun, timp de 10-12 zile), Bismut citric sau subnitric pulbere, 200 g (se ia cate un varf de cutit de trei ori pe zi, cu o ora inainte de masa, timp de trei saptamani, cu putina apa, si pana la masa nu se mai bea apa).
Tratamentul antiacidosecretor are la origine convingerea ce dainuie de un secol ca "nu poate exista ulcer fara acid" si, in consecinta, toata "lupta" s-a dat contra aciditatii prezente in stomacul bolnavului de ulcer.
In prezent, trebuie sa dam dreptate si celor care in urma cu 50 de ani afirmau ca: "Nu au constatat prezenta unei hiperaciditati, ba din contra, aciditatea este diminuata la bolnavii ulcerosi". Prejudecata prezentei acidului in stomac face ca majoritatea medicilor sa recomande administrarea celor mai noi medicamente antiacide. Luate cate doua pastile deodata, acestea devasteaza aciditatea stomacului, pentru mai mult de 24 de ore. Cum se mai poate apara, in aceste conditii, stomacul de milioanele de microbi si mucegaiuri sau paraziti, patrunsi zilnic, o data cu alimentele si apa? In plus, ce se poate spune despre constatarea ca in ultimii 15-20 de ani, cazurile de cancer la stomac sau la partea inferioara a esofagului au crescut de trei ori, de cand se folosesc puternicele preparate antiacide? In urma cu foarte mult timp, Hipocrate spunea: "Oamenii nu stiu ca medicii se deosebesc intre ei si prin faptul ca unii lauda medicamente pe care altii le ponegresc" sau "Practicienii se deosebesc in asa masura unii de altii, incat ceea ce unul administreaza, socotind ca este foarte bun, altul gandeste ca este rau". Adevarat este ca stomacul produce acidul, dar in unele conditii acest lichid gastric poate refula, alternand mucoasa esofagului, chiar si pe a faringelui, generand alte boli.
Alte medicamente ce isi pot avea locul in tratamentul bolii ulceroase: Vitamina E (cate 1-2 capsule pe zi, mai multe saptamani), pentru rolul ei antioxidant; Vitamina B12, fiole de 50 gama (o injectie la 4-6 zile). Recent s-a constatat ca Vitamina C activeaza eficienta Vitaminei E, motiv sa se administreze 1-2 comprimate pe zi, dar numai dizolvate in apa sau ceai. In prezent, sunt contestate pansamentele gastrice ce contin siliciu (influenteaza activitatea unor globule albe) si aluminiu (s-a dovedit recent ca are impact asupra unor structuri cerebrale). Medicamentele antispastice sunt contraindicate la suferinzii de ulcer, glaucom si prostata.
Alimentatia, dieta si alte masuri generale
Originea infectioasa a circa 95% din ulcere dovedeste ca si microorganismele care-l provoaca agreseaza doar persoanele cu rezistenta generala si a mucoasei gastro-duodenale mult scazuta la infectii. Aceasta vulnerabilitate, de fapt o imunitate compromisa, este la randul sau consecinta unei alimentatii dezechilibrate, nerationale ori cu carente vitaminice. Importanta unei alimentatii corecte este deci de la sine inteleasa. Raman valabile recomandarile de evitare a alimentelor ce contin conservanti chimici, pe cat posibil a mancarurilor pe baza de grasimi, prajeli, rantasuri, condimente, acre sau prea sarate. Un sfat deosebit: din ce inghitim, nimic sa nu fie prea rece ori fierbinte. Stomacul isi goleste continutul numai cand acesta atinge in jur de 38¡C, fapt ce necesita un efort de digerare de doua ore pentru alimentele mai incalzite si de aproape trei ore pentru cele luate direct de la frigider. De asemenea, stomacul depune un efort considerabil cand se ingereaza multa mancare la o singura masa, fara sa se tina seama ca este un organ in plina suferinta. Rolul stresului este, si el, apreciabil in boala ulceroasa, dar o recomandare de a evita starile conflictuale, in zilele noastre atat de "nebune", a devenit usor anecdotica. Un nu categoric bauturilor carbogazoase! O descoperire recenta dovedeste ca bulele de Co2 maresc absorbtia unor substante nocive, prin modificarea mucoasei gastro-intestinale. "Nu exista boli, ci oameni bolnavi", spune un cunoscut aforism. In spiritul acesta, un mesaj pentru omul bolnav ar fi ca, daca nu se observa nici o ameliorare, in ciuda tratamentului pe care-l urmeaza, ori din contra, suferinta sa se agraveaza, sa solicite un nou examen medical. In ce-l priveste pe cititorul sanatos al acestei reviste, il indemnam ca la primul semn, chiar minor de boala, ce persista cateva zile, sa consulte medicul. Nimeni nu ajunge in aceasta situatie daca retine ce a spus Hipocrate: "Hrana ta este medicamentul tau".