Icoane Si MinuniMaica Domnului de la Biserica "Icoanei" din Bucuresti
Intr-o zona a vechiului Bucuresti, unde strazile, casele, dar mai ales arborii uriasi pastreaza inca patina vremurilor de altadata, se afla unul din cele mai iubite lacasuri de inchinaciune din Capitala: Biserica "Icoanei". Dupa cum prevesteste si numele, miracolul care atrage mii de credinciosi catre ea este o icoana a Maicii Domnului, facatoare de mari minuni. Dar poate ca marea minune intamplata acolo este credinta care infloreste in jurul chipului sfant si care face ca strainul ce patrunde o singura data in biserica, sa nu se mai desparta de ea.
Un vis, intr-o noapte cu luna
In fiecare saptamana, in zilele de luni, miercuri si vineri, Biserica "Icoanei" din Bucuresti este plina de credinciosi. Oamenii asteapta, la rand, ore intregi, pentru a ingenunchea in fata Icoanei Facatoare de Minuni a Maicii Domnului. Cei doi preoti se roaga impreuna cu fiecare din ei, dupa ce afla ce suferinta sau ce nevoi arzatoare ii poarta spre Maica lui Dumnezeu. Atat parintele paroh Ion Popescu, cat si parintele profesor Nicolae Necula, un veritabil erudit in teologie, ingenuncheaza alaturi de credinciosi, rostind, transfigurati, rugaciuni. De multe ori, plansul vreunui oropsit infioara litaniile. Numai chipul Maicii Domnului ramane nemiscat, caci Lacrimile Sale nevazute sunt planse in ceruri, in fata Fiului Sau... Asa se face ca nevoile crestinilor sunt ascultate, iar cererile facute de acestia, impreuna cu preotii, se indeplinesc dupa credinta si nadejdea fiecaruia. De cateva veacuri bune, minunile de la Biserica "Icoanei" au raspandit faima Icoanei Maicii Domnului aflata aici, iar pelerinii s-au inmultit neincetat, pe masura trecerii timpului, caci acela care vine o data aici, va reveni mereu!
Cum devine nefirescul firesc
Traditia locului povesteste ca, acum cateva sute de ani, pe locul actualului parc si al intregului cartier, se afla un crang, cu ochiuri de iarba grasa, udate de apa unui izvor. Un trecator fara nume a poposit aici, odihnindu-se peste noapte, dupa ce si-a alinat setea. La un moment dat, el s-a trezit din somn si a zarit in apropiere chiar Icoana ce face astazi minuni in sfanta biserica. Miraculoasa alcatuire stralucea la lumina lunii, printre ierburi... Uimit si tulburat, crestinul a luat lemnul pictat si l-a dus acasa, dar in noaptea urmatoare a avut un vis. Chipul Maicii Domnului din Icoana ii vorbea, poruncindu-i sa construiasca o biserica pe locul unde facuse descoperirea. Acela a fost primul ctitor necunoscut, iar cea dintai bisericuta ridicata aici a fost construita din lemn. Singura dovada ca Icoana este mai veche decat actuala ctitorie - refacuta de mai multe ori si aflata pe lista monumentelor istorice din patrimoniul national - ramane anul 1682, inscris pe ferecatura de argint. Dar vechimea nu o face atat de pretioasa, pe cat a facut-o faima minunilor sale, care au sfarsit prin a da numele "Icoanei" atat cartierului, cat si parcului, strazii, dar si sfintei biserici!
Cei doi preoti de azi, care slujesc Biserica "Icoanei" de 12 ani si care se completeaza unul pe altul atat de bine, incat alcatuiesc "un singur trup duhovnicesc", au si pretioasa calitate de martori ai minunilor petrecute in acest rastimp. Ei marturisesc intr-un glas ca ajutorul dat, prin Icoana Maicii Domnului, nenumaratilor crestini ce s-au rugat in sfanta biserica, i-a facut sa inteleaga ca, de fapt, Icoana Facatoare de Minuni "transforma nefirescul in firesc". Parintele paroh Ion Popescu explica cu insufletire, de cate ori are prilejul, aceasta realitate emotionanta. "Boala este un lucru nefiresc, iar sanatatea este starea fireasca a trupului. Familia este, de asemenea, un lucru normal, firesc, iar suferinta celor singuri, care tanjesc dupa o familie, este un lucru nefiresc, neprielnic, anormal. Pierderea increderii in tine insuti, angoasele si tulburarile de tot felul, pricinuite, uneori, chiar si de sovaielile credintei sau de absenta sperantei in rezolvarea unor probleme grave, sunt tot atatea stari nefiresti, iar alinarea lor inseamna revenirea acelei fiinte la <<firescul lucrurilor>>... Iata cum lucreaza Icoana!"
Intr-adevar, foarte multi crestini si-au gasit rezolvarea tuturor acestor probleme prin rugaciunile adresate Maicii Domnului. Ea a raspuns nevoilor dramatice de sanatate ale unora sau saraciei altora, intarind credinta oamenilor si sentimentele pioase de recunostinta fata de Cel de Sus. Nenumarati credinciosi si-au intemeiat familii dupa ce au participat la slujbe si rugaciuni aici, in sfanta biserica, in fata Icoanei. Cateva perechi s-au rugat cu putere, chiar si la varste trecute de prima tinerete, fiindca felurite pricini le impiedicau sa se casatoreasca, iar urmarile s-au vazut imediat. "Datorita unor asemenea <<intamplari>> repetate, Sfanta Icoana a ajuns sa fie considerata protectoarea familiei. Ea binecuvanteaza pe cei ce isi doresc sa intemeieze o casa, sa aiba copii si sa traiasca in curatie sufleteasca si trupeasca", marturiseste parintele paroh.
Cativa dintre crestinii care frecventeaza cu regularitate biserica si participa la slujbe au visat Icoana Facatoare de Minuni fara sa fi stiut ca se afla aici. O invatatoare, domnisoara de 23 de ani, simtea ca are "cununiile legate", cum se spune in popor. Intr-o vacanta de vara, la munte, aflata intr-o tabara, a avut un vis tulburator. Parintele Popescu povesteste: "A vazut chiar chipul Maicii Domnului de aici, de la noi! Nascatoarea de Dumnezeu ii vorbea din icoana, de parca lemnul pictat devenise un fel de <<ecran magic>>, caci chipul prinsese viata. Fecioara isi misca buzele si-o privea drept in ochi, spunandu-i ca o va ajuta sa-si intemeieze familia dorita. Dar fata nu cunostea Icoana noastra si nici nu stia in ce biserica se afla! Dupa ce s-a intors la Bucuresti si a trecut vara, crestina a venit la Inspectoratul Scolar de pe strada Icoanei, chiar vizavi de biserica noastra. Inceputul anului de invatamant o obliga sa obtina cateva aprobari, dar intarzierea semnarii acelor hartii a facut-o pe invatatoare sa treaca strada si sa intre la noi in biserica, fiindca mai avea de asteptat... Eu ma aflam in altar, cand am auzit un suspin de uimire, urmat de hohote de plans. Intamplator, in acea zi si la acea ora, biserica era aproape pustie. Tulburat la randul meu, am iesit din altar si am descoperit o tanara care plangea, ingenuncheata in fata icoanei... Credeam ca se roaga si nu doream sa o intrerup, dar am intrebat-o totusi: <<Cum te-as putea alina, fiica mea?>>. A ridicat ochii rosii de lacrimile care ii siroiau pe obraji si mi-a raspuns ca a intrat intamplator aici, descoperind uluita ca Icoana Maicii Domnului era exact aceea care ii vorbise in visul de asta-vara! Dupa mai putin de un an de la aceasta intamplare, rastimp in care invatatoarea a fost nelipsita de la slujbe si rugaciuni, tanara crestina era cununata de mine in biserica noastra. Maica Domnului isi tinuse promisiunea...".
Dar, chiar si biserica a fost vazuta in vis de unii credinciosi care rosteau in gand "strigatul de disperare rugatoare" al celui aflat la o mare ananghie, atunci cand "te predai lui Dumnezeu", pur si simplu, caci nu mai stii ce sa faci! Cativa crestini i-au vazut in vis si pe cei doi preoti slujitori!... Cand oamenii i-au intalnit, prima oara, in biserica, au exclamat: "Dar semanati leit cu acei pe care i-am visat in straie preotesti!". Modestia omeneasca si smerenia crestina il opresc pe parintele paroh sa povesteasca mai mult despre asemenea intamplari. Asa s-a intins vestea, mai ales dupa 1989, si increderea oamenilor a crescut neincetat. Rugaciunile adresate la Icoana Nascatoarei de Dumnezeu si urmarile lor miraculoase i-au facut pe toti cei veniti aici sa simta ca "la Dumnezeu totul este posibil".
Rama care se potriveste singura
Dar Icoana a facut minuni chiar si pentru preotii bisericii, adica pentru acei care aveau prea multa credinta ca sa mai fie nevoie de vreo "dovada" din partea Celui de Sus! Parintele paroh isi aminteste cu multa evlavie: "In 1992, s-a renovat tampla bisericii si s-au facut lucrari de restaurare ale Icoanei Maicii Domnului. Cand a fost desfacuta ferecatura de argint, restauratorii au descoperit caĆicoana avea al doilea strat de pictura asezat peste cel vechi, parca pentru a potrivi chipul Nascatoarei de Dumnezeu dupa conturul ferecaturii. In urma restaurarii, s-a indepartat stratul ulterior adaugat si a ramas vechiul Chip al Fecioarei, de o frumusete inca si mai mare. Dar diferenta intre pictura si ferecatura devenise de peste un centimetru, asa incat Icoana nu mai putea fi potrivita la loc. Ne-am tot batut capul ce sa facem... Icoana a stat, aproape trei ani, fara ferecatura fiindca nu se gaseau solutii! Ma rugam la Dumnezeu sa ma invete ce trebuie sa fac, fiindca pana si credinciosii imi cereau sa refac alcatuirea Icoanei, asa cum o stiau ei. Se iscasera chiar si discutii in contradictoriu si se facuse de-a dreptul o tulburare in parohia noastra. Dupa ce am dat la curatat ferecatura, am luat hotararea, de comun acord, sa facem imposibilul si sa incercam fixarea ei in rama, chiar si cu riscul decuparii metalului sfintit, vechi de cateva veacuri... Intr-o buna zi, cand ne-am dus in biserica, insotiti de mesteri, sa purcedem la aceasta operatiune, am ramas inmarmuriti: dupa trei ani de framantari fara rezolvare, pictura, dintr-o data, se potrivea ca inainte, fara sa fi apucat noi sa modificam ceva, de parca Icoana insasi se hotarase sa linisteasca tulburarea din parohie! Atunci ne-am asezat in genunchi, cutremurati, multumind Fecioarei si aducand slava Numelui lui Dumnezeu...".
Trei zile pe saptamana, in afara de marile sarbatori, Biserica "Icoanei" devine neincapatoare. De la ora opt dimineata pana tarziu, dupa inserat, credinciosii asteapta sa le vina randul la Icoana Facatoare de Minuni. Dupa rugaciunea generala, de inceput, fiecare crestin isi pregateste peticul de hartie, unde si-a scris numele mortilor sau ale viilor, unde si-a insemnat nevoile cele mai arzatoare... "Unii cer prea putin, de parca ar veni la un chirurg faimos, pe care il roaga sa le scoata un ghimpe din deget", spune parintele Popescu."Altii cer mai mult decat ii indreptatesc faptele si credinta lor. De cate ori am prilejul, ii invat pe oameni sa ceara ajutor de la Dumnezeu, dupa intelepciunea Lui, cea fara de margini, nu dupa mintea lor! Dar nici unul nu pleaca din sfanta noastra biserica fara convingerea ca, mai devreme sau mai tarziu, mai putin sau mai mult, toate nevoile lor vor primi raspuns, prin rugaciunile pe care Maica Domnului le face in cer, in fata Fiului Sau..." La Icoana Facatoare de Minuni se vine de noua ori, conform traditiei locului, dar cine intra o singura data in Biserica "Icoanei" ramane toata viata nedezlipit de acest sfant lacas.Marius Petrescu
Fotografii: Petre Cojocariu
Marturii
Melania Bucur (83 de ani): "Vin de o viata la Biserica <<Icoanei>>! Sufletul meu se simte aici mai bine decat acasa... Cand am fost in pragul unei operatii grave de stomac, m-am rugat cu lacrimi fierbinti la Icoana zile si saptamani la rand. S-au rugat si preotii pentru mine. Cand am fost dusa la spital si mi s-a facut ultima ecografie, inaintea operatiei, doctorii au ramas inmarmuriti... Nu mai aveam nimic, pur si simplu! Ce v-as putea spune mai mult!...".
Ana Viorica David (65 de ani): "La varsta mea destul de inaintata, am reusit sa cresc un nepot ramas orfan de ambii parinti, morti intr-un accident. Acum are 19 ani. Mai trebuie sa traiesc inca putin, ca sa-l stiu pe picioarele lui. Icoana m-a ajutat de doua ori. O data, m-a tinut in viata, caci m-am rugat sa traiesc pentru copil, nu pentru mine, si alta data l-a intors pe calea cea buna pe baiat, cand incepuse sa se drogheze. Tot ce-i ceri Icoanei cu mare credinta, dar si cu folos duhovnicesc se indeplineste, caci Maicuta Domnului are o inima uriasa, in care incapem toti!".