Ce mananca iarna italieniiSalata romana cu branza si nuci
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 felii paine alba (sau intermediara), 30 g unt, 2 felii de slaninuta afumata taiata cubulete, 1 salata verde, 60 g cascaval dat pe razatoarea mare, 40 g nuci zdrobite. Pentru sos: 1 ou mic, 80 ml untdelemn, 1 lingura zeama de lamaie, 2 fileuri de sardele (din conserva), 1 lingurita mustar.
Mod de preparare: Se indeparteaza coaja si se taie painea cubulete de 1 cm latime. Se topeste untul intr-o tigaie, se prajesc cubuletele de paine, pana ce se rumenesc frumos, si se scot pe hartie absorbanta ca sa se scurga. Se pune in tigaie slaninuta si se rumeneste, amestecand intruna. Apoi se scoate si se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta. Salata spalata si zvantata se rupe (sau se taie) bucati potrivite, se pune intr-un castron impreuna cu painea si slaninuta si se amesteca bine. Sosul: Se pune oul (intreg, cu coaja) in apa clocotita, se lasa sa fiarba un minut, se scoate, se curata de coaja si se freaca pana ce devine omogen, dupa care se adauga uleiul, zeama de lamaie, fileurile de sardele si mustarul si se amesteca pana ce maioneza este neteda. Sosul se toarna peste salata, inainte de-a o servi.
Conopida napolitana
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1/2 conopida mijlocie, 1 cutie rosii in bulion (425 g), 1 lingura untdelemn, 1 ceapa tocata marunt, 12 masline taiate feliute, 2 lingurite capere taiate marunt, 1/2 lingurita zahar.
Mod de preparare: Se desface conopida buchetele, se fierbe, se lasa sa se scurga si se baga sub un jet de apa rece. Rosiile se maruntesc in mixer impreuna cu bulionul si se trec apoi printr-o sita pentru indepartarea semintelor. Se-ncinge uleiul intr-o tigaie si se caleste ceapa tocata, pana ce se-nmoaie. Se adauga rosiile pasate, maslinele, caperele si zaharul si se pun la foc mic sa se-nfierbante. Conopida fiarta se introduce in sosul cald si se serveste imediat.
Ravioli (galusti de aluat) cu dovleac, unt si cascaval ras
Ingrediente (pentru 4 persoane): Pentru aluat - 380 g faina, 1 varf de cutit sare, 4 oua batute usor, inca un ou batut pentru lipitul marginilor. Pentru umplutura - 500 g dovleac, 2 linguri codite de ceapa verde tocate marunt, 1 varf de cutit nucsoara rasa. Pentru sos - 125 g unt, cascaval ras, codite de ceapa verde (sau arpagic verde la plic).
Mod de preparare: Ravioli - Se cerne faina impreuna cu sarea intr-un castron, se face la mijloc o gropita si se pun cele 4 oua batute usor. Se amesteca incet cu o furculita, pana ce se leaga aluatul, care se framanta inca 5 minute pe planseta infainata, devenind neted si elastic. Se acopera si se lasa sa se odihneasca 30 de minute. Umplutura - Se coace dovleacul circa o ora in cuptorul incins. Se lasa sa se raceasca, se indeparteaza semintele si se zdrobeste miezul cu o furculita. In miezul zdrobit se incorporeaza coditele de ceapa verde si nucsoara. Se intinde 1/4 din aluat (cu vergeaua) in forma de dreptunghi si pe urma celalalt sfert, tot in forma de dreptunghi, dar cu laturile ceva mai mari. Se aseaza umplutura cu lingurita pe prima foaie (lasand distante intre gramajoare) si se unge aluatul din jurul umpluturii cu oul batut. Se pune deasupra cealalta foaie, se apasa cu degetele spatiile dintre gramajoarele de umplutura, ca sa se lipeasca bine. Se taie patrate cu cutitul inmuiat in faina si se repeta procedeul cu restul de aluat. Se pune pe foc o oala mai mare cu apa si cand clocoteste, se introduc ravioli si se fierb circa 4 minute. Se scot intr-o sita, se scurg, se pun intr-un castron si se pastreaza la cald. Sosul - Se incinge untul intr-o cratita pana ce se-nchide la culoare (maro deschis). Se toarna peste ravioli, se presara cascavalul ras si se garniseste cu coditele de ceapa verde, tocate marunt.
Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 fileuri mici de piept de pui, 3 linguri patrunjel verde tocat, 30 g parmezan (cascaval) ras, 2 lingurite coaja rasa de lamaie, 2 catei de usturoi presati, 2 linguri smantana acrisoara, 4 felii sunca, 125 ml vin alb. Pentru untul de sardele - 4 galbenusuri, 4 fileuri de sardele (din conserva), 2 lingurite mustar, 2 linguri zeama de lamaie, 125 g unt topit.
Mod de preparare: Se bat putin fileurile de pui si se aseaza pe un fund de lemn, cu partea batuta in sus. Se amesteca patrunjelul, parmezanul ras, coaja rasa de lamaie, usturoiul si smantana, se intinde amestecul pe jumatate din fiecare file si se acopera cu cate o jumatate de felie de sunca. Se pliaza carnea in doua, in asa fel incat sa acopere umplutura si se fixeaza cu scobitori. Se pun fileurile umplute unul langa altul intr-o forma (ceva mai adanca), se toarna peste ele vinul si se dau 20 de minute la cuptor (180¡ C), pana ce se inmoaie carnea. Zeama se scurge. Untul de sardele: se mixeaza galbenusurile, fileurile de sardele, mustarul si zeama de lamaie, pana ce se obtine un sos neted. Se adauga untul incins, se amesteca 2-3 secunde, se toarna sosul peste pieptii umpluti si se servesc imediat.
DulciuriTort de morcovi cu caise
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 100 g morcovi, 50 g caise uscate, 100 g faina, 100 g zahar, 1 pliculet drojdie uscata, 1 lingurita zahar vanilat, 4 oua, 50 g ulei fin, 1 varf de cutit nucsoara pisata, sare, 1 lingura zahar pudra.
Mod de preparare: Se curata morcovii, se spala, se taie bucati si se pun pe foc intr-o oala cu apa rece. Dupa ce clocoteste apa, se lasa sa fiarba 30 de minute, se scurg si se maruntesc in mixer. Caisele se taie cubulete si se lasa 20 de minute in apa calduta, ca sa se umfle. Din faina, zahar, drojdie, zahar vanilat, oua, ulei, piureul de morcovi, nucsoara si o priza de sare se framanta un aluat. Se incinge cuptorul la 180¡ C si se unge o forma rotunda (detasabila) cu diametrul de 20 cm. Caisele se scurg, se incorporeaza in aluat, care se toarna in forma si se coace 35 de minute. Se scoate tortul din cuptor, se lasa sa se odihneasca 5 minute, apoi se da din nou la cuptor - sub gril - si se lasa inca putin sa se rumeneasca.