Bucatarie rapidaSupa de linte cu rosii
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 ceapa mare, 1 ceasca linte, 4 linguri ulei de masline, 1 catel de usturoi zdrobit, 1/4 ceasca bulion (pasta), 2 ardei iuti (mici) uscati, 1 foaie de dafin, 1 l apa, sare, piper negru macinat.
Mod de preparare: Se incinge uleiul intr-o oala de fonta, se toaca ceapa, se spala lintea in apa rece si se scurge bine. Ceapa si usturoiul zdrobit se calesc 10 minute, amestecand intruna, pe foc slab. Se adauga pasta de bulion, ardeii iuti, foaia de dafin, lintea si apa si se lasa sa dea in clocot. Apoi, se face focul mai mic, se acopera oala cu un capac si se lasa sa fiarba 30 de minute. Se indeparteaza foaia de dafin si ardeii iuti, se sareaza si se pipereaza supa si se serveste cu paine proaspata.
Strudel cu carne de pui
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1-2 linguri ulei, 1 ceapa mare tocata, 2 catei de usturoi zdrobiti, 250 g carne de pui data prin masina de tocat, 1 lingura praf de curry (facultativ), 1/3 ceasca de branza de vaci, 1/4 ceasca smantana acrisoara, 10 foi de placinta, 90 g unt topit, 1 tulpina de telina taiata marunt, 1 ardei gras taiat marunt, 1 lingura seminte de susan.
Mod de preparare: - Se incinge cuptorul la 180¡ si se unge tava de la aragaz cu ulei sau cu unt topit. - Intr-o cratita, se calesc in uleiul incins ceapa si usturoiul (2 minute, la foc potrivit), pana ce incep sa se rumeneasca. Se face focul mai tare, se adauga carnea tocata si se prajeste inca 4 minute, pana ce se evapora tot lichidul (bucatile mai mari se sfarma cu o furculita). Se adauga si praful de curry, se prajeste un minut, dupa care se ia cratita de pe foc si se lasa carnea sa se raceasca. Cand s-a racit, se incorporeaza branza de vaci si smantana si se amesteca bine. - Se ung foile de placinta cu unt topit, se pun una peste alta, iar pe mijlocul ultimei foi (de sus), se intinde umplutura de carne, peste care se presara bucatele de telina si de ardei. Se ruleaza aluatul, se baga capetele inauntru si se asaza strudelul pe tava. Se unge cu unt topit, se presara cu semintele de susan si se coace 30 de minute, pana ce se rumeneste frumos. Inainte de a-l servi, se taie bucati.
Carnati cu varza si mere
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 felii jambon afumat (fara sorici), 500 g carnati afumati, 30 g unt, 1 ceapa mica taiata marunt, 3 cesti varza dulce taiata fasii, 2 mere acrisoare (curatate de coaja si taiate felii), 3 linguri concentrat de legume (Vegeta + apa), sare, piper macinat.
Mod de preparare: Se taie jambonul in fasii subtiri, iar carnatii felii groase de 2 cm. Se incinge untul intr-o cratita si se prajesc fasiile de jambon 2-3 minute, se scot si se prajesc apoi si feliile de carnati circa 5 minute. Se scot si ele din cratita si se tin la cald. Se pune ceapa la prajit si dupa un minut se adauga jambonul, varza, merele, zeama de legume, putina sare si piper, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba la foc mic 10-15 minute. Se aseaza amestecul de varza pe farfurii, deasupra se pun feliile de carnati si se servesc cu felii de paine prajita, unse cu putin unt.
Ingrediente (pentru 6 persoane): Pentru aluat - 1 ceasca si jumatate faina, 1 lingura zahar fin, 125 g unt sau margarina (taiate bucatele), 1 galbenus, 1-2 linguri apa rece. Pentru umplutura si baiser - 1/2 ceasca zahar, 1/3 ceasca zeamil, 1 ceasca coaja rasa de lamaie, 2 lamai, 1/2 ceasca zeama de lamaie, 3 oua (separat albusuri si galbenusuri), 1 lingura unt, inca 1/2 ceasca zahar fin.
Mod de preparare: Aluatul: - Se amesteca faina cu zaharul, se adauga untul si se freaca intre palme, pana ce amestecul devine sfaramicios, dupa care se incorporeaza galbenusurile si apa si se framanta un aluat mai tare. Se inveleste cu o folie de plastic si se tine o ora la rece. - Se incinge cuptorul la 220¡C, se intinde aluatul pe o planseta infainata si se imbraca cu el o forma rotunda cu diametrul de 23 cm. Se inteapa cu furculita, se acopera cu hartie pentru copt sau folie de aluminiu, peste care se presara boabe de fasole sau de orez (ca sa-l tina drept), si se coace 15 minute. Se indeparteaza hartia si boabele si se lasa sa se raceasca. Umplutura: Se amesteca 1/2 ceasca de zahar cu zeamilul, dupa care se adauga apa, coaja rasa de lamaie si zeama de lamaie. Se pun pe foc (slab) si se lasa sa fiarba, amestecand intruna, pana ce se ingroasa. Se face focul mai mic, se lasa sa fiarba incet 2-3 minute si se pune deoparte. Intr-un castron, se bat galbenusurile, in care se incorporeaza - putin cate putin - compozitia preparata anterior (fierbinte). Se pune pe foc, se fierbe, amestecand 2-3 minute si se intinde peste aluatul copt. Baiser-ul: Se bat albusurile spuma, adaugand cate putin zahar, pana ce se intaresc bine. Se toarna baiser-ul peste umplutura, in asa fel incat s-o acopere complet. Se da tortul la cuptor si se coace 10 minute la 210¡, pana ce baiser-ul se rumeneste. Se lasa sa se raceasca in forma, apoi se scoate si se aseaza pe un platou. Se serveste rece.