Cum te cheama, pui de dac?
Cea mai delicata si frecventa inginerie genetica la romani este gasirea unui nume rasunator pentru urmasi. Intr-o tara in care etichetele conteaza si diplomele date pe pile tin de cald mai multor generatii, numele este de o importanta capitala. Unii si-l spun cu mandrie si si-l scriu pe toate gardurile, altii se considera condamnati pe viata de parinti si de nasi sa poarte stravechile nume de Gheorghe, Vasile sau Ion. Fireste, daca se inalta pe scara sociala a comunei, cartierului sau a tarii, oamenii mai au o solutie: sa-si occidentalizeze numele. Gheorghe poate deveni George sau Georg, iar Ion - Jean sau John. Modificarile se petrec in vreme, pe masura ce oamenii trec prin viata si constata ca numele este o povara. Macar copiii sa aiba o soarta mai buna.
Si cum romanul pretuieste frumosul, tara s-a umplut de Cerasella, Robertino, Elize si Furelise, asa cum vitrinele gemeau de bibelouri cu ciobanasi tricolori, balerine si chinezarii de lemn facute la Pipera. Oamenii nu s-au multumit doar cu sunetul muzicii. Au introdus in viata copiilor si ceva din gravitatea marii culturi. Numele de Sadoveanu inseamna acum ceva nu numai la Academie, ci si in Ferentari. E drept, pentru unii, Sadoveanu este romancierul care a umplut biblioteci cu cartile lui, in vreme ce pentru altii, Sadoveanu este doar un lider al lumii interlope. Nasc si in lumea interlopa oameni, vorba cronicarului.
Mai raman insa multe de facut. Desi avem un calomniator dovedit, pe nume Alcibiade, lucru curios, inca nu avem un smenar pe nume Cioran, un delapidor pe nume Eliade sau un falsificator de valuta numit Van Gogh. Ce mai conteaza? Lumea interlopa geme si asa de celebritati: Kojak, Mannix, Mertedesa, Pian. La mare pret si ele, si vedetele muzicii usoare sunt o sursa onomastica. A fost o vreme cand numele de Nana, Demis sau Gianni au umplut de frumos si cantabilitate viata romanului. Deunazi, Vinetu dadea o gaura la buticurile din Berceni, iar Pardaian a fost prins pe cand incerca sa iasa din Bucuresti cu o caruta de capace de canal furate.
Dupa Revolutie, gusturile s-au diversificat. Sursa principala de inspiratie sunt sfintele familii vazute la televizor. Jr, scris Jere sau Jeiar, a fost o vreme un nume cu rezonanta in catastifele Starii Civile. Ca si Sue Ellen. Pe lume sunt mai multe Pamele dupa ce televiziunea a reluat saga familiei Ewing. Pentru ca se uita si la serialele culte, adica la cele cu Hercule sau cu Aladin, parintii au inceput sa dea copiilor nume din mitologia greaca. Sunt deja inregistrati Hefaistos Stanescu, Hercule Bacu, Apollo Gabor si Afrodita Miclaus.
Maria Luiza, Natalia, Thalia (scris fara "h"), Milagros sau Fernanda au evadat din telenovele, cucerind piata onomastica. Atenti si la actualitate: multi vor sa-si boteze copiii cu numele de Benladen sau macar Mironcozma, scrise intr-un cuvant. O ieseanca e pe cale sa produca o adevarata revolutie. Ea tine mortis sa-si boteze fiica Betty cea urata. La fel cum si-au botezat pompierii din Ploiesti noua tulumba. Greu de stiut cum va fi alintata fetita. Betica sau Uratica? Sau i se va spune, romaneste, Veta?
Functionarii de la Registrul Starii Civile sunt bulversati si cer sporuri pentru limbi straine si dictionare onomastice. Desigur, primariile tin piept cum pot afluxului de nume exotice. Legea limbii romane, indelung pregatita in Parlament, le-ar mai putea reteza parintilor apetitul pentru nume sonore. Politicienii vor sa scoata cu forcepsul toate inovatiile onomastice din registrele Starii Civile. Cum panteonul grecilor, romanilor, tibetanilor sau afganilor este aproape intact, dupa cei care si-au facut un rost in viata cu nume de alint, Gigi, Bebe, Giovani, Nini sau Dudu, nu ne-am mira deloc sa urmeze un aflux de romanasi botezati Jupiter, Dalai Lama si Usama.N.C. Munteanu