Secretul prajiturilor de Craciun
Aluatul sfaramiciosReguli de aur
- Ingredientele folosite trebuie sa aiba aceeasi temperatura.
- Folositi unt proaspat, de calitate buna.
- Inlocuiti oul intreg cu doua galbenusuri.
- Lasati aluatul sa se odihneasca o ora, in cazul cand il folositi pentru tarte, sau folositi-l imediat dupa ce a fost framantat, daca faceti din el prajituri uscate.
Alte trucuri
- Aluatul trebuie lucrat repede, pentru a impiedica untul sa se topeasca.
- Raciti-va mainile, inainte de a-l prepara.
- Tabla de prajituri trebuie tinuta afara, la aer rece, inainte de a o folosi.
- Daca atunci cand il intindeti aluatul se rupe, nu mai puneti faina, fiindca nu veti schimba rezultatul.
Aluatul dospitReguli de aur
- Folositi drojdie proaspata. Vara puneti mai putina, iarna mai multa.
- Laptele din care se face maiaua nu trebuie sa depaseasca 35 de grade.
- Laptele nu trebuie niciodata sa vina in contact cu sarea.
- Aluatul dospit trebuie lucrat mult si puternic cu mana, pentru a deveni elastic.
- Feriti aluatul pus la dospit de curentii de aer.
- Dupa prima crestere, bagati mana pe sub aluat, pe tot fundul vasului, pentru a permite gazului carbonic sa iasa afara.
- Dulciurile din aluat dospit trebuie coapte la caldura potrivita, altfel se formeaza o crusta la suprafata si ele raman crude in interior.