Frumusete
Intrebati-ne, va raspundem"Sunt mereu balonata si am un pantec proeminent. Se poate face ceva?"
Silvia Musat - Bucuresti
Stresul, anxietatea, un consum prea mare de cruditati, precum si excesul de antibiotice pot duce la o iritare a colonului, la balonari intestinale si-un abdomen rubicond. Ce puteti face? Evitati orice fel de bautura gazoasa (Fanta, Coca-Cola etc.), ingerarea lichidelor dupa ce mancati cruditati, pentru ca fermentatia produsa dilata stomacul si burta. La fel: excesul de bere si vin, prea multa sare in bucate (fixeaza apa in organism si umfla tesuturile). Excesul de fructe si de legume crude antreneaza, de asemenea, o fermentatie intestinala. Pentru a facilita digestia, mancati stand pe scaun, nu va grabiti si mestecati bine inainte de a inghiti. Ceaiul de anason si chimen combate cu succes balonarea.
"Desi am doar 24 de ani, mi-au aparut riduri fine pe decolteu si pielea pare incretita"
Amelita Ionescu - Barlad
Femeile neglijeaza adesea aceasta zona a trupului, aflata intre baza gatului si sani, care este deosebit de sensibila la deshidratare. Pacat, caci de elasticitatea ei depinde si frumusetea bustului pe care il sustine. Iata cateva sfaturi: - Inainte de a va culca, intindeti pe pielea perfect curatata un strat de "maioneza" facuta dintr-un galbenus de ou, putin untdelemn de masline si suc de lamaie. Masati usor, pentru a o face sa patrunda in piele, apoi stergeti excedentul cu un servetel de hartie. Lasati sa actioneze peste noapte si spalati-va numai a doua zi. - O alta metoda eficienta consta in aplicarea pe piele a unor fasii de tifon, inmuiate in untdelemn de masline presat la rece. Puneti deasupra un prosop inmuiat in apa fierbinte si apoi stors, care favorizeaza penetrarea activa. Lasati sa actioneze vreme de 5 minute, apoi inlaturati excedentul cu un tampon de vata umezit. Peste zi, aplicati o crema hidratanta si grasa, iar seara, curatati-va pielea cu lapte demachiant sau lapte gras.
"Cand incepe sezonul rece, pielea mea se usuca total, devenind solzoasa si aspra"
Angelica Barbu - Turnu-Severin
Uscarea excesiva a pielii e provocata in ultima vreme de poluarea din atmosfera - din ce in ce mai accentuata -, dar si din cauza frigului, a sapunului prost sau a unei incorecte ingrijiri a obrazului (putine romance stiu sa cumpere produsele corespunzatoare calitatii tenului). Urmarea? Asa cum scrieti - o piele in solzi de peste, lipsita de stralucire, cu aspect de carton. Ce e de facut: folositi creme cat se poate de grase, bogate in vitamine sau, daca vi se par mult prea scumpe, stoarceti, pur si simplu, in crema dvs. obisnuita cateva picaturi de suc de portocale, de struguri sau suc de mere. Uneori, crema grasa poate sa fie substituita de unt, cu conditia sa fie extrem de proaspat. Mastile cu miere de albine sunt si ele eficiente, mai ales in zilele cand nu plecati de acasa si puteti sa le "uitati" pe obraz. Un sfat: inainte de aplicarea cremelor ori a untului pe obraz, frecati-va fata cu putin malai umezit, pentru ca porii sa se deschida si sa primeasca mai bine grasimile. De asemenea: evitati baile prea fierbinti si apa cu prea mult continut de calcar.
"Ce este apa de fata si la ce foloseste? Am un ten acneic. O pot utiliza?"
Laura M.
Apa de fata este o solutie tonifianta, bogata in vitamine si substante astringente, indicata prin excelenta persoanelor cu tenul gras. Se comercializeaza in forma alcoolizata sau simpla, ultima fiind indicata pentru tenul normal. Se aplica pe fata dupa ce tenul a fost curatat cu lapte demachiant. Pe dvs. nu va sfatuim totusi s-o folositi. Recurgeti, mai degraba, la sucul de aloe (se unge fata cu partea gelatinoasa a unei frunze de aloe taiate), la maceratul alcoolic din petale de crin (se pun petalele florii intr-o sticla cu alcool), care se aplica pe fata, diluat cu apa distilata. Scoateti carnea complet din alimentatie (cu exceptia celei de pui), alegeti zarzavaturile si fructele proaspete, renuntati la bauturile acidulate si dulci, la alcool, la sare si la otet si ungeti-va pe fata cu Mibazon, o alifie-minune, care se cumpara de la farmaciile veterinare si despre care s-a vorbit, nu o data, in revista "Formula As".
Ungureanu Adina - Montreal, Canada: V-am expediat prin e-mail o "reteta-minune" contra caderii parului, publicata de mai multe ori in revista "Formula As". E simpla si speram sa va fie de folos.
Clubul dietelor de slabit
Regimul cumpatarii
Draga redactie si stimati cititori,
Desi am numai 19 ani, am avut destule probleme cu greutatea pana acum. Vazandu-ma mai plinuta decat alte fete, imediat au aparut si complexele, si de aici, dorinta de a slabi mult si foarte repede. Faceam foamea, apoi mancam tot ce-mi cadea in mana. Asa am dus-o cativa ani buni, iar ochii nu mi i-a deschis altcineva decat... tot eu. Am incercat sa mananc regulat mai intai, adica mesele principale: dejun, pranz, cina. Apoi, dupa ce metabolismul meu s-a mai reglat cat de cat, am adoptat o cura de slabire compusa si folosita de mine, care m-a ajutat enorm de mult. Acum am numit-o "regimul cumpatarii", caci ea are la baza principiul limitarii. Astfel:
- Dejun: un ceai sau o cafea (neindulcite) si un ou fiert sau o cana de lapte batut.
- Pranz: o supa de legume (nu portie mare) + o mica bucatica de carne slaba (dar mica, la limita bunului simt) + un fruct.
- Cina: un ceai indulcit cu miere si ceva legume fierte, dar nu multe.
Ca acest regim sa fie intr-adevar eficient, recomand cate o zi-doua pe saptamana sa nu se consume nimic solid. Aveti voie sa beti ceaiuri de plante, sucuri naturale, iaurt, dar in cantitati rezonabile, ca sa nu va balonati. Rezultate vizibile: dupa doua saptamani de "tratament" veti fi mai usoara cu circa 4-4,5 kg, depinde de fiecare organism. Dar inca un sfat: orice dieta ajutata de sport e sfanta. Deci miscare multa = frumusete multa! Succes!Rodica Balan - str. Aleea Sucidava nr. 7, bl. 261, et. 3, ap. 12, Iasi, cod 6600, tel. 032/15.63.51
Caderea parului
(Reteta magica)
Stimata d-na Sanziana Pop,
V-as putea spune chiar "draga d-na Sanziana Pop", deoarece mi-ati devenit f. draga si admiratia mea creste cu fiecare numar al "Formulei As", pe care o urmaresc cred chiar de la aparitie si care m-a facut sa renunt la oricare alt ziar. In "Formula As" gasesc tot ce-mi cere sufletul si ma fereste de stressul pe care mi-l produce celelalte publicatii, prin vulgaritatea stirilor si a limbajului folosit. Ma conving din ce in ce mai mult ca ati fost si ati ramas o mare "doamna" si vegheati la tinuta si eleganta publicatiei dvs. Dar sa trec la obiectul principal al misivei mele.
Aproape de la primele aparitii, ati publicat Sos-uri legate de caderea parului, fenomen dramatic pentru barbati, dar distrugator psihic pentru femei. Am vrut imediat sa va scriu, dar nu stiu cum sa explic fenomenul prin care dupa pensionare nu-mi mai pot organiza deloc timpul. Parca ma tot duce o apa, in care nu pot inota. Am fost o fire foarte activa (sunt Berbec) si foarte organizata. Am fost cercetator in domeniul biochimiei medicale.
Pe la 30 de ani, sotul meu m-a dorit blonda si cu coc. Am inceput sa ma oxigenez cu o prietena care si acum se oxigeneaza si are parul ca peria. Pentru coc, ma tapam. Dupa 1-2 ani, sotul meu a trebuit sa renunte la nevasta blonda, deoarece el facea curatenia in casa cu aspiratorul, treaba ce devenise foarte dificila din cauza firelor mele de par de pe covoare. Am mai ramas 1-2 ani cu coc. Dar pana la urma, am renuntat si chiar m-am tuns scurt. Situatia a ramas stationara un timp, dar apoi am inceput sa albesc si s-a ivit necesitatea vopsitului. Am facut-o cu sampon Cromoplatin, nu cu vopsea. Acest lucru a agravat din nou situatia. Mentionez ca sunt o hipotiroidiana, operata, iar mediul de laborator e toxic.
Incepusem sa fiu plesuva ca barbatii la tample si sa fiu de-a dreptul disperata. Dar m-a salvat coafeza mea, care, desi mai in varsta ca mine, avea un par superb. I-am urmat sfaturile si azi la 67 de ani am si eu un par des si sanatos. Situatia s-a remediat de fapt imediat.
Iata pe scurt tratamentul pe care l-am aplicat si pe care nu a mai fost nevoie sa-l reiau de circa 20 de ani.
Se face intr-o sticla cu gatul nu foarte larg (eu folosesc o sticla de sampon Miraj) un amestec in parti egale de: ulei de ricin, gaz si coniac sau rom, sau alcool de 60-70ยก (care acum se gaseste in alimentare). Actualmente, mai greu este de procurat uleiul de ricin. Cand am inceput tratamentul, se gasea foarte greu gazul si am gasit pe cineva care se incalzea cu sobe cu petrol. Inainte de folosire, se agita bine sticla si se obtine o emulsie laptoasa. Amestecul se obtine usor astfel: de la farmacie uleiul de ricin se livreaza in sticlute de 20-25 ml. Se toarna acesta in sticla mare pentru amestec si cu aceeasi sticluta se masoara gazul si alcoolul.
Se spala parul dupa cum se obisnuieste fiecare, sampon, sapun de casa etc. Dupa ce s-a uscat (e preferabil sa se evite fnul), se inmoaie putina vata in emulsia formata prin agitare, se scurge bine excesul prin presare pe buza flaconului si se freaca bine radacina parului procedand ca la vopsit (dand firele de par deoparte). Daca in final, parul pieptanat are un aspect gras, unsuros, inseamna ca vata nu a fost bine stoarsa si a imbacsit atat radacina, cat si parul. Se spala din nou si se reia tamponarea.
Se va evita spalarea prea frecventa a parului. Eu ma spal la doua saptamani. Rezultatele sunt spectaculoase. Soacra mea a inceput acest tratament pe la 70 de ani cand era complet alba. Fiind vaduva, purta mereu o bonetica neagra de bumbac sau lana pe care o scotea plina de fire de par. Dupa prima aplicare a tratamentului, firele de par au devenit sporadice. Am aplicat acest tratament si la sotul meu, care era deja bine plesuv, dar mai tinea la parul pe care-l mai avea si la un coleg de circa 40 de ani care era disperat ca cheleste. Rezultatele au fost spectaculoase si la ei. S-a oprit caderea parului.
Dar ce am mai observat, si mie si soacrei mele ni s-a si indesit parul (dupa circa un an de tratament) pe cand lor, nu. Nu le-a mai cazut parul, dar nu li s-a mai indesit.
Datorita formatiei mele de cercetator, v-as ruga sa apelati la cititori (in caz ca veti publica metoda aceasta naturista) sa va comunice in timp rezultatele. Sunt curioasa daca se va verifica concluzia mea, ca in procesul de cadere al parului joaca un rol diferit hormonii sexuali feminini si masculini.
Multumesc lui Dumnezeu ca am reusit sa va scriu!
Acum, la 63 de ani sunt blonda (dar sotul meu nu mai este) printr-o metoda foarte sanatoasa pentru par, dar asta e alta poveste. Poate o sa v-o scriu altadata.
Va scriu adresa mea, daca mai doriti amanunte, dar cred ca am fost destul de explicita. As fi fericita sa-i scap de de stress, pe cei carora le cade parul. Nu te consoleaza deloc proverbul: "Parul prost, paraseste capul destept".
Cu stima si consideratie multa,Carmen-Luiza Gheorghiu &Eth; Bucuresti, tel. 622.60.98