Cum sa ne intarim sistemul imunitarMedicina Indiana- Putin cunoscute de public, pe piata romaneasca au patruns cateva produse naturale indiene, cu efecte deosebite in revigorarea sistemului de aparare al organismului -
Putini sunt cei care stiu ca majoritatea plantelor medicinale, condimentare ori aromatice, de la parfumatele portocale la lamai, de la banalul piper la scortisoara, au fost aduse din India. Medicina indiana (celebra Ayurveda), veche de 5000 de ani, continua sa uimeasca cercetatorii, prin caracterul sau vizionar, in care se regasesc chiar teoriile de ultima ora, elaborate de medicina alopata. Mai putin scoasa in evidenta decat medicina chineza (pe care a inspirat-o), medicina indiana va avea in viitor un cuvant greu de spus. Ceea ce o deosebeste net de orice alt tip de terapie este faptul ca reuseste sa surprinda individualitatea fiecaruia. In cadrul unei epidemii, de exemplu, sute de mii de oameni pot face gripa cu acelasi tip de virus, dar conditiile de imbolnavire sunt diferite si de aceea si remediile trebuie sa fie diferite. Un om de afaceri extrem de stresat are nevoie pentru a se insanatosi de un remediu care sa-i intareasca sistemul nervos, sa-i refaca moralul si sa-l intareasca vital, in timp ce o persoana in varsta si sedentara are nevoie in primul rand de stimulare, de un remediu tonic si energizant. Atunci cand este vorba de reglaje subtile, cum ar fi revigorarea sistemului imunitar, medicina indiana este neintrecuta.
Guggul - super-stimulentul imunitar
Este vorba de un arbust din jungla indiana (Commiphora wighti), a carui seva face adevarate minuni, in intarirea sistemului imunitar. Dupa o cura de cateva saptamani s-au observat atat cresterea numarului de celule specializate ale sistemului imunitar, cat si o intensificare spectaculoasa a activitatii lor. In prezent, aceasta planta este o speranta nu doar in tratamentul infectiilor acute si al celor recidivante (gripa, bronsita, pneumonie, cistita, nefrita), ci si in tratamentul cancerului si al bolilor cu imunitate scazuta. Pentru rezultate optime cu aceasta planta, se face tratament de 6-8 saptamani, fiind indicata atat pentru adulti, cat si pentru copii.
Un remediu de exceptie
La noi in tara, extractul din seva acestei plante se gaseste in aproape toate farmaciile, sub forma remediului natural Septilin, produs de The Himalaya Drug Co. din Bangalore (India). In acest preparat natural, guggul este asociat cu alte cateva plante indiene, in proportie echilibrata. Plantele care insotesc planta principala sunt fructele de amla (Emblica officinalis) - unul dintre cele mai bune vitaminizante din lume si radacina de manjishta (Rubia cordifolia) - un detoxifiant si antitumoral redutabil. Suportul acestui medicament este o combinatie de ierburi si minerale ayurvedice (Mahasranadi), un amestec remineralizant si revigorant redutabil. Septilinul, care de cativa ani este intens testat si de catre medicii romani, este unul din cele mai puternice si complexe stimulente imunitare de pe piata internationala. Una din cele mai mari calitati ale sale este ca poate reface capacitatea naturala de aparare, chiar si a persoanelor care au luat multa vreme medicamente care afecteaza puternic imunitatea, cum ar fi antibioticele, cortizonul, citostaticele, antiepilepticele, Interferonul. Domnul doctor Raducan Lucian, medic primar la Spitalul "Prof. dr. D. Gerota" Bucuresti, a observat ca pacientii cu hepatita cronica virala, la care a aparut scaderea numarului de leucocite, leucopenie, indusa de tratamentul cu Interferon, au beneficiat de cresterea si pastrarea numarului de leucocite (celulele principale ale sistemului imunitar) la nivelul optim, in urma tratamentului cu Septilin. De asemenea, s-a constatat la adultii si copiii cu amigdalite, faringite, bronsite cronice, tratate ani la rand cu antibiotice, ca o cura de cateva luni cu Septilin ajuta la refacerea imunitatii naturale si la invingerea acestor afectiuni recidivante. Exista multe studii si teste clinice despre aceasta combinatie de plante ayurvedice. Pentru a obtine mai multe relatii despre acest medicament accesibil ca pret, precum si de unde poate fi achizitionat, puteti suna la distribuitorul pentru Romania - Prisum International Trading S.R.L., tel. 01/250.36.88, 056/20.42.11.
Margusa (Neem) - echilibrantul universal
In ceea ce priveste aceasta planta, ilustrativ pentru puterea sa curativa este urmatorul caz, al unui medic care s-a tratat vreme de 6 luni cu ea. In anul 1998, domnisoara doctor Baciu L. contacteaza o raceala puternica, in urma careia ramane cu o sensibilitate foarte mare la curent si la frig. La intervale de cateva luni sau chiar saptamani, aparea o infectie in zona laringelui, care iradia inspre arborele bronsic si urechi. Infectia nu putea fi tinuta sub control cu medicatia clasica, in doi ani fiind epuizate, practic, toate modalitatile de tratament alopate. In disperare de cauza, pacienta apeleaza, la sfatul unei cunostinte, la un supliment nutritional cu efecte purificatoare intense - Margusa. In prima faza, efectele sunt vagi, dar pacienta persevereaza in tratament si, intr-adevar, cu trecerea saptamanilor, starea sa de sanatate se amelioreaza simtitor. In prezent, infectiile nu au mai revenit de mai bine de un an, iar tonusul fizic si psihic au revenit la normal. Acest caz arata foarte clar cum actioneaza plantele cu efect purificator: lent, dar stabil in timp.
Putine plante din flora mondiala pot concura cu aceasta margusa (Azadirachta indica), considerata in medicina traditionala drept "cel mai puternic purificator al sangelui", care face sa se retraga chiar si bolile virale, cum ar fi herpesul, hepatita virala ori chiar temutul Hiv. Mai este indicata si in gripa, in infectiile bacteriene (are efect antiviral si antibacterian puternic), precum si in bolile de piele, unde poate face adevarate miracole. De asemenea, conform unor studii recente, aceasta planta are o actiune imunomodulatoare exceptionala, fiind o speranta in tratarea poliartritei reumatoide, a lupusului eritematos sistemic, precum si a glomerulonefritei acute. Margusa se gaseste la noi in Plafaruri si farmacii, produs in India, la Sharanpur, de catre Gfe Pharmaceuticals Ltd si distribuit de Star International Med S.R.L., tel. 01/313.94.81, 092/75.01.11.
Ashwaganda - ginsengul indian
Specialistii in farmacognozie sunt de parere ca ginsengul chinezesc va fi detronat in curand de echivalentul sau indian, care a uluit in testele clinice si de laborator. Ashwaganda (Withania somnifera) este o planta tropicala, din familia tomatelor, a carei radacina este un adevarat tezaur de substante energo-stimulente. Sub actiunea sa, pacientii - chiar cei foarte grav bolnavi - sunt revitalizati rapid, iar timpul de insanatosire este considerabil scurtat. Este o planta indicata pentru orice varsta, care poate inlocui nu doar ginsengul, ci orice alt drog revigorant natural ori de sinteza. Pentru a va face o idee despre intensitatea actiunii acestei plante este suficient sa precizam ca studiile de laborator au pus in evidenta actiunea sa anticancerigena extrem de puternica, asupra a opt tipuri de tumori, care pur si simplu au inceput un proces de resorbtie, dupa tratarea cu extract de ashwaganda. Daca prima planta indiana prezentata era un remediu imunostimulent universal, cea de a doua se adresa organismelor intoxicate, victime ale alimentatiei si ale poluarii, ashwaganda se adreseaza persoanelor obosite, devitalizate. Persoanele care momentan nu pot suporta rigorile unui remediu detoxifiant ori asupra carora nu are efect stimularea imunitara directa vor beneficia din plin de pe urma acestui remediu revigorant. O alta categorie de pacienti carora li se adreseaza ashwaganda cuprinde persoanele care nu se pot odihni, care sufera de insomnie ori care dorm si se trezesc mai obosite ca la culcare, insasi denumirea stiintifica de Whitania somnifera sugerand clar actiunea sa. Studii de ultima ora au pus in evidenta actiunea extrem de benefica a ginsengului indian asupra psihicului, el fiind una din cele mai puternice plante adaptogene. Plantele adaptogene sunt un concept recent, care defineste acele specii care ajuta organismul sa se adapteze in conditii de stres fizic ori emotional intens. Poate mai mult ca la poluare sau la alti factori fizici, la stresul psihic organismul are reactii negative foarte puternice, primele care sufera fiind sistemul imunitar si cel endocrin. Administrarea de ashwaganda s-a demonstrat ca echilibreaza spectaculos anumite procese care in mod natural sunt perturbate de stres, cum ar fi cel al productiei de leucocite, de corticoizi s.a.m.d. De asemenea, el diminueaza reactiile inflamatorii (are un efect asemanator celui al prednisonului), procesele inflamatorii fiind mult agravate in conditii de nervozitate, anxietate.
Aceasta planta se gaseste la noi in plafaruri si farmacii, in remediul cu acelasi nume: Ashwaganda, produs in India, la Sharanpur, de catre Gfe Pharmaceuticals Ltd si distribuit de Star International Med Srl, tel. 01/313.94.81, 092/75.01.11.Ilie Tudor
In actualitate
Antraxul
(Buba neagra, carbune, dalac)Opinia unui medic uman
Dr. Ion Nica"De la primele semne ale bolii consultati doctorul"
In Romania numele popular al antraxului este buba neagra, carbune, dalac: o boala infectioasa acuta, datorita transmiterii la om a bacilului carbunos (bacilus anthracis) pe cale externa, cutanata si, mai rar pe cale interna, pulmonara sau digestiva. Aceste localizari pot sa fie insotite de raspandirea infectiei in organismul intreg, cand se instaleaza o stare mult mai grava: septicemia carbunoasa. De fapt, antraxul este o boala a oilor si vitelor cornute, a cailor, caprelor si magarilor. Omul se poate contamina, in conditii normale, prin contactul cu animalele bolnave, "carbunele" fiind considerat o boala profesionala. Anul trecut, au fost cateva cazuri de pustula maligna (antrax localizat cutanat) in unele zone din Dobrogea, fara a se inregistra totusi vreun deces din aceasta cauza. De retinut: desi aceasta maladie este contagioasa, prin respectarea regulilor de igiena si a legilor sanitar-veterinare, ea este foarte rara in Romania, iar daca mai apar unele cazuri, sunt cu localizare cutanata, forma cea mai usoara de boala.
Cum se manifesta antraxul cutanat? La inceput apare o mica roseata pe piele, care la palpare face sa se perceapa o mica ridicatura, o papula, ce se umple cu lichid, devenind vezicula. Caracteristic este faptul ca centrul veziculei devine dur si de culoare neagra, mult temuta in popor "buba neagra", "carbune", "dalac" sau antrax. O data cu instalarea bolii, ganglionii limfatici se maresc, apar febra, durerile de cap, uneori greata si varsaturi. Infectia poate disemina, aparand starea septicemica sau se poate localiza la plamani ori in alte organe, cazuri din fericire mult mai rare, dar de gravitate sporita.
Masuri profilactice - de la primele semne de aparitie a bolii, la oameni si la animale, este necesar sa fie consultat medicul, singurul in masura sa rezolve cazul. Fiind vorba de o boala contagioasa, bolnavii trebuie internati in mod obligatoriu in sectiile de boli infectioase ale spitalelor. In situatii epidemiologice cu totul speciale, cum este cazul raspandirii antraxului prin arme biologice, se apeleaza preventiv la vaccinare specifica si la imunizari generale.
Din nefericire, bioterorismul a ajuns o problema ce nu se opreste la granitele tarilor, a capatat caracter transnational, ceea ce face ca in prezent, la lupta contra sa, sa participe toate statele civilizate. In situatii deosebite se impun masuri deosebite! In Statele Unite, cu o populatie de sute de milioane, fenomenul plicurilor de corespondenta ce contin spori de antrax este foarte raspandit. S-au inregistrat trei decese, iar spitalele au fost luate cu asalt pentru testari. In Romania, din fericire, pana in prezent nu s-a semnalat nici un caz. In urma cu multi ani, cand abia daca exista aspirina, dalacul (buba neagra) a facut multe victime, dar astazi exista si la noi antibiotice puternice, seruri si vaccinuri ce pot trata sau preveni eficient boala.
Opinia unui medic veterinar
dr. Ruxandra Nicolescu"Paza buna trece primejdia rea!"
- Sunteti medic veterinar cu o mare experienta. De ce credeti ca au ales teroristii tocmai bacteria antraxului pentru razboiul lor?
- Alegerea se pare c-a fost foarte "buna", deoarece aceasta bacterie - Bacillus anthracis - ca un bastonas, are o forma de rezistenta in mediul exterior, numita spor. Acest spor este foarte rezistent la uscaciune, ca si la dezinfectantele uzuale. Astfel se explica existenta asa-numitelor campii blestemate, unde au murit de antrax animale si unde sporii au rezistat in pamant pana la 100 de ani. In vremea asta, animalele care pasteau pe aceste campii inghiteau odata cu iarba si sporii, care ajunsi in organism se transformau in forma vegetativa, se inmulteau si produceau, la randul lor, boala. Dar teroristii au ales aceasta bacterie rezistenta sub forma de spori si pentru un alt motiv: este foarte putin "pretentioasa" (creste rapid pe medii de cultura uzuale), deci se obtine foarte ieftin...
- Ce masuri de prevenire a antraxului exista la noi in tara?
- Prezumtia razboiului biologic a instalat panica in toata lumea civilizata. Legea sanitar-veterinara prevede vaccinarea anticarbunoasa preventiva - la toate speciile de animale receptive. Dupa Revolutie insa, n-a mai fost obligatorie mai nici o prevedere din Legile de protectie a omului si animalelor. Este deci interzisa deschiderea cadavrelor de la animalele care au avut simptome ce au trezit suspiciunea de antrax, caci - o data deschis cadavrul - bacilii se transforma in spori, deosebit de periculosi prin rezistenta lor. Daca apare cea mai mica suspiciune de antrax la animalele de macelarie (sangele are culoarea neagra, nu se coaguleaza, splina e marita enorm si rigiditatea cadaverica nu se instaleaza), carnea si subprodusele se blocheaza in conditii de maxima securitate. Evident, aceste masuri nu au nici o legatura cu situatia actuala, cand o boala specifica animalelor tinde sa ajunga predominant umana. La animale, cazurile - desi izolate - au fost constante in timp. Consider ca trebuie sa fim circumspecti cu tot ce este iesit din comun, dar pana la panica ce a cuprins populatia de la noi mai este mult. Antraxul este o boala curabila cu antibiotice, cu exceptia formelor supraacute, cand medicul aproape ca nu mai are timp sa intervina. Este bine ca orice plaga infectata sa fie prezentata medicului, iar orice stare generala profund alterata sa constituie alarma de "gradul 0". Antraxul este o boala declarabila, medicii fiind obligati sa o anunte imediat ce a aparut si sa instituie masuri de carantina de "gradul 2" (se opreste circulatia animalelor, a furajelor, se interzice accesul persoanelor straine in spatiile in care a aparut boala etc.). Prin urmare, paza buna trece primejdia rea!
Ruxandra Constantinescu