Om sarac, om bogat
Primaria Capitalei a vrut sa marcheze, macar o data pe an, ziua oamenilor fara adapost. A adus, in fata Teatrului National, cateva cazane cu ciorba, doua plutoane de gardieni publici si si-a asteptat musteriii. Si nu sunt putini. Statistici neoficiale au numarat, doar in Bucuresti, peste 7000 de boschetari, pentru a nu-i mai pune la socoteala si pe cei care locuiesc claie peste gramada in blocurile confort patru din Ferentari. Ironia sortii sau aluzie grosiera, cazanul cu ciorba saracului a fost pus in fata Teatrului National, acolo unde, cateva zile mai inainte, se desfasurase festivalul "La Cucutence". In timpul festivalului, presupusi oameni primitivi din neoliticul carpatic, in fapt studenti la arte plastice, si-au construit singuri cuptoare in care au ars vase de argila. Cu toate ca mancarea a fost calda si consistenta, iar muzica a evocat, cu exces de tobe si efecte electronice, viata de zi cu zi a metropolei, putini au fost cei care au venit sa se infrupte din ciorba saracului. Primaria a trebuit sa ia inapoi cea mai mare parte din ciorba. S-ar zice ca am scapat de saracie. O lege economica spune ca singura tendinta crescatoare intr-o economie in regres este cea a cozilor la ciorba saracilor. In vreme ce cantitatea de ciorba ramane aceeasi. Problema este insa actuala.
Guvernul a hotarat sa sara in masini pentru a veni in ajutorul saracilor. Descinzand dintr-o masina de lux, imbracat la patru ace, flancat de Spp-isti si de consilieri, premierul Adrian Nastase a inaugurat rafturile cu alimente ieftine pentru pensionarii sectorului 4 din Capitala. Ei vor putea cumpara zahar, ulei si orez la pret redus, cu circa 30% mai mic decat in magazinele obisnuite. Beneficiarii caritatii de partid si de stat vor fi circa 80 de mii de pensionari bucuresteni. Dupa luni bune de experimentare, se zice ca de gratitudinea social-democrata vor beneficia toate cele sase milioane de batrani ai tarii.
Premierul, care este, cum se stie, si om politic, nu a ezitat sa vorbeasca si in aceasta calitate, printre rafturile de alimente, despre indeplinirea unui punct important din programul electoral al Psd, generalizarea sistemului. El le-a spus primilor cumparatori ca, in viitor, experimentul din sectorul 4 va fi generalizat. In contextul saraciei generale, vorbele premierului au nuante profetice. Avand in vedere egalitatea in drepturi prevazuta de Constitutie, de darnicia Guvernului si de magazinele saraciei, cu alimente la pret de chilipir, sunt indreptatite sa beneficieze si alte categorii de defavorizati, someri, cei care au epuizat ajutorul de somaj inainte de a fi gasit o slujba, boschetari, copiii strazii si, in curand, scriitori, artisti plastici, cadre didactice. Saracia este o boala cronica in Romania postrevolutionara. Mai bine de 80% dintre romani traiesc la granita dintre saracie si mizerie. Doar 10% pot pretinde ca traiesc decent, in vreme ce doar cateva procente din populatie au intrat in civilizatia de consum.
Insa si bogatii au probleme, si bogatia presupune sacrificii. Noua nomenclatura, adunatura de politicieni, ministri, directori de regii, manelisti, fotbalisti, aventurieri, traficanti de toate felurile, capitalisti de mucava si bancheri de partid, pana si ei trebuie, din cand in cand, sa-si cumpere la pret de chilipir cele necesare traiului. E drept, este vorba de costume Armani, de bijuterii, de delicatese si de limuzine din care sondeaza, uneori, starea de spirit a populatiei. Noii bogati fac, astfel, economii serioase, pentru ca la producator marfurile de lux pot fi cumparate cu preturi ceva mai mici decat cele din magazine. Nu se stie de ce, pentru ei, Guvernul nostru social-democrat inca n-a deschis economate. E timpul sa ne gandim si la bietii nostri saraci bogati. Numai asa cei saraci vor invata de la cei bogati cum se economiseste banul.N.C. Munteanu