Frumusete
Sfaturi scurte pentru ani lungi- Amanati-va batranetea! -
Oare cate femei se gandesc la 20 sau la 30 de ani cum vor arata si cum se vor simti la 50 de ani, la 60 sau la 80 de ani? Foarte putine, si asta este o greseala enorma! Pentru ca la orice varsta putem sa facem ceva pentru a ne prelungi tineretea.
Imbatranirea incepe la 30 de ani
La 30 de ani, pielea noastra incepe deja sa-si piarda din elasticitate. Ea devine tot mai subtire, mai rigida, iar glandele sebacee produc treptat tot mai putina grasime. La aceasta varsta, masa musculara incepe si ea sa scada. Daca nu intreprindem nimic, intr-un deceniu dispar cam 3 kilograme de masa musculara, ea fiind inlocuita de tesuturi adipoase. Volumul plamanilor se reduce, de asemenea, de la 5 litri (la 30 de ani) la doar 3 litri (la 60). O data cu varsta, sistemul nostru imunitar produce un numar tot mai mic de anticorpi, noi fiind tot mai predispusi la imbolnaviri. Aceste procese naturale de imbatranire nu pot fi impiedicate complet, dar, cu siguranta, ele pot fi incetinite in mod eficient.
Numarul optim de calorii: 1500
Daca reduceti consumul de calorii cu circa 25%, respectand insa o cantitate suficienta de vitamine si substante minerale, organismul dvs. va avea mai multa energie pentru a forma si regenera celule. Urmarea: nu veti imbatrani asa de repede. Nutritionistii americani au studiat acest efect mai intai pe soareci. Ei au observat ca, la o cantitate redusa de hrana, acestia aveau in mod evident reactii mai rapide si traiau de doua ori mai mult decat soarecii hraniti normal. Regimul cu 1500 de calorii este optim pentru organismul nostru.
Consumati mai putina carne
Un studiu efectuat recent a demonstrat ca cei care renunta la carne sau care reduc serios consumul acesteia sunt mai putin amenintati de cancer, boli de inima sau de circulatie. Acest fapt se datoreaza probabil numarului mare de vitamine si microelemente care se gasesc in legume si fructe. Fibrele, in cantitate sporita, provoaca absorbtia si eliminarea substantelor nocive (asemeni unui burete), inainte ca ele sa patrunda in organism.
Aveti nevoie de antioxidanti
O bara de fier expusa vreme mai indelungata la ploaie si frig incepe curand sa "imbatraneasca", adica rugineste. Bananele cojite isi modifica rapid culoarea, de indata ce intra in contact cu oxigenul. Ce legatura exista oare intre metale sau fructe si imbatranirea noastra? Rugina de pe metal si culoarea modificata a fructelor curatate de coaja sunt provocate de niste particule agresive, numite "radicali liberi". Acestia se formeaza zilnic cu miile in organismul nostru, ducand la imbatranirea timpurie. Un antidot eficient: agentii antioxidanti si in special vitaminele A, C si E, betacarotenul si microelementele magneziu, zinc si seleniu. Alimentele bogate in antioxidanti sunt: citricele si coacazele (vitamina C), caisele si morcovii (vitamina A, betacaroten), arahidele, migdalele si uleiurile comestibile presate la rece (vitamina E), pestele, carnea slaba si cerealele (seleniu si zinc).
Miscarea prelungeste viata
Orice fel de sport, dar cu precadere cel de rezistenta (alergare, ski fond, inot, mers pe bicicleta), poate prelungi in mod considerabil viata. Un studiu american dovedeste ca miscarea practicata regulat reduce cu 1/3 riscul unei morti timpurii. Cu cat incepe mai devreme, cu atat va fi mai bine. Efectul optim este obtinut prin arderea saptamanala a 1500-2000 de calorii (de exemplu, 4-5 ore de mers intins). Trebuie insa evitata suprasolicitarea. Pentru aceasta, pulsul nu are voie sa depaseasca "180 minus varsta pe care o avem".
Prin temperaturi scazute - mai multa energie
Cercetatorii de la germani au ajuns la urmatoarea concluzie: mustele obisnuite, care traiesc la o temperatura de 18¡C, ating respectabila varsta de 180 de ani (calculati in anii nostri, 150). Suratele lor, tinute la o temperatura de 28¡C, au murit dupa "doar" 70 de ani. Cauza: procesele de metabolism sunt mai rapide la temperaturi ridicate, fapt ce atrage dupa sine consumarea accelerata de "energie vitala". Pentru a va prelungi tineretea, temperatura din dormitorul dvs. nu trebuie sa depaseasca 17¡C.
Miscarea degetelor - un tratament pentru creier
Cateva exercitii simple de miscare a degetelor de la maini, efectuate zilnic, vreme de cateva secunde, pot activa si intari memoria, care odata cu varsta incepe sa slabeasca. Exercitiile zilnice de miscare a degetelor fortifica prelungirile nervoase ale celulelor din creier si impiedica degradarea lor, chiar daca varsta este inaintata.
Miscand degetele ca si cand am canta la pian sau am bate la masina, irigarea creierului cu sange se imbunatateste cu 25%.
Clubul dietelor de slabit
Lapte degresat si cartofi
Va trimit o reteta de slabit foarte adaptata la viata noastra de zi cu zi, din ce in ce mai saraca pentru unii dintre noi.
Se slabesc circa 500 de g pe zi si se bazeaza pe cartofi si lapte degresat, alimente la indemana tuturor, oarecum mai ieftine si foarte sanatoase.
Micul dejun: 200 ml lapte degresat.
Pranzul: 300 g piure de cartofi.
Gustare (orele 16): 200 ml lapte degresat.
Cina: 300 g cartofi fierti in salata (1 ou fiert tare, cartofi, 1 lingura untdelemn, mult patrunjel tocat).
Este un regim sanatos, care nu prejudiciaza sanatatea si in timpul caruia nu se sufera de foame, intrucat si laptele, si cartofii sunt alimente complete.
Se tine o saptamana pe luna.Ionescu Angela Rodica - Aleea Badeni nr. 6, bl. M9, sc. F, et. 4, ap. 60, sector 3, Bucuresti