Bucatarie de sezonSupa cu legume si fasole alba
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 cepe mijlocii, 1 catel de usturoi, 3-4 morcovi, 500 g cartofi, 300 g telina, 2 linguri ulei, 2 linguri zeama concentrata de zarzavat (Knorr+apa), 1-2 foi de dafin, 1 varza mica (circa 800 g), 1 ardei gras rosu (gogosar), 1 cutie rosii decojite (425 ml), 500 g boabe de fasole (fierte), sare, piper alb.
Mod de preparare: - Se curata ceapa si usturoiul si se toaca marunt. Morcovii, cartofii si telina, spalate si curatate, se taie rondele si bucati. Se-ncinge uleiul si se calesc mai intai ceapa si usturoiul, dupa care se adauga morcovii, telina si cartofii. Se sting cu apa (circa 1 l), se dau in clocot, se adauga zeama de zarzavat, foile de dafin si se lasa sa fiarba incet cam 10-15 minute. - Se curata varza si ardeiul si se taie fasii si cubulete. Se introduc in supa impreuna cu rosiile (cu zeama cu tot) si se mai lasa pe foc inca 10 minute. Se scurge fasolea fiarta separat si se incorporeaza in supa cand aceasta este aproape gata. Se gusta de sare si piper si se serveste calda, cu putin cascaval ras presarat deasupra (eventual).
Budinca de macaroane cu spanac si carne tocata
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 cepe, 1 catel de usturoi, 2 linguri ulei, 500 g spanac, sare, piper, nucsoara rasa, 500 g suc de rosii, 125 g smantana, 1 lingurita maghiran uscat, 400 g carne tocata (porc + vita), 1-2 linguri pesmet, 50 g branza de vaci, 16 Cannelloni (paste fainoase pentru umplut), grasime pentru forma, 30-35 g cascaval ras, 1 ou.
Mod de preparare: Se curata ceapa si usturoiul, se taie marunt si se calesc - o treime din fiecare - intr-o lingura de ulei incins. Se adauga spanacul (dat in cateva clocote si scurs) si putina apa (cam 100 ml) si se lasa sa fiarba incet 5-6 minute. Se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara. - Se incinge inca o lingura de ulei si se caleste in el a doua treime de ceapa. Se stinge cu suc de rosii si cu smantana, se adauga maghiranul si se lasa sa fiarba la foc mic circa 5 minute. Se amesteca bine carnea tocata cu restul de ceapa si de usturoi, branza de vaci, pesmetul si oul, se sareaza, se pipereaza si cu amestecul astfel obtinut se umple cannelloni. - Se unge forma cu grasime, se pune in ea spanacul, peste spanac se asaza unul langa altul cannelloni umpluti cu carne. Se toarna peste ei sosul de rosii si smantana si se presara cu cascavalul ras. Se baga la cuptorul incins la 200¡C si se lasa 40-50 de minute.
Risotto cu dovleac si parmezan (cascaval)
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 dovleac mijlociu (circa 1 kg), 3 linguri ulei de masline, sare, piper, 1 ceapa, 200 g orez cu bobul lung, 100 ml vin alb, 1/2 l zeama de carne de pasare (Knorr+ apa), 2 crengute rozmarin, 75 g parmezan (cascaval).
Mod de preparare: Se taie dovleacul mai intai in patru, se curata de coaja si de seminte, dupa care se taie felii si in final cubulete. Se pune orezul intr-o cratita, se toarna peste el vinul si jumatate din zeama de carne si se fierbe incet, circa 18 minute, amestecand intruna. Se toarna apoi putin cate putin si restul de zeama de carne, se adauga rozmarinul (acele) si se lasa pe foc pana ce scade. - Se pun cubuletele de dovleac intr-o tava, se stropesc cu ulei, se sareaza, se baga in cuptorul incins la 200¡C si se lasa sa se patrunda 20 de minute. - Se incinge o lingura de ulei, se caleste ceapa curatata si tocata marunt, dupa care se adauga orezul fiert si se lasa si el sa se prajeasca putin. Din bucata de parmezan (cascaval) se rad circa doua linguri, care se amesteca cu risotto-ul, restul se taie fasii subtiri. Se incorporeaza in orez cubuletele de dovleac, se sareaza, se pipereaza, se pun deasupra fasiile de parmezan (cascaval) si se serveste imediat.
Ingrediente (pentru 4 persoane): 800 g peste, 1 kg de rosii, 6 cepe, 150 g ulei, cimbru, 1/2 pahar de vin rosu, sare, piper, 1/2 lingurita zahar, 1 lingura faina.
Mod de preparare: Se curata pestele, se spala, se zvanta intr-un stergar si se taie felii de 1,5 cm grosime. Feliile se dau prin faina si se prajesc in uleiul incins, pana ce se rumenesc frumos. - Ceapa curatata, se taie pestisori si se inabusa in uleiul in care s-a rumenit pestele. Cand devine sticloasa, se adauga feliile de peste prajit, o crenguta de cimbru, sare, piper, zahar si rosiile curatate de pielita si taiate bucatele. Se acopera cratita cu un capac si se lasa mancarica sa fiarba incet, pana ce scad rosiile. Se incorporeaza vinul si se mai da in 2-3 clocote. Mancarica de peste se poate servi atat calda, cat si rece.
DulciuriDeliciu cu mere, miere si nuci
Ingrediente (pentru 6 persoane): 4 mere mari, 125 g miez de nuca, 100 g zahar, 2 linguri de miere, 120 g unt inmuiat + 20 g normal, 4 oua, 170 g faina, 1 lamaie.
Mod de preparare: 1. Porniti cuptorul. 2. Curatati merele si taiati-le in patru, pentru a le scoate samburii si casuta. Mai taiati-le o data in doua. Stropiti-le cu suc de lamaie, ca sa nu se innegreasca. Pastrati 10 miezuri de nuca pentru decor, iar restul bagati-l in mixer, impreuna cu o lingura de zahar. Nuca trebuie sa fie tocata uniform, dar nu prea fin. 3. Amestecati puternic untul topit cu restul de zahar, pana obtineti o crema aproape alba si omogena. Adaugati mierea si amestecati din nou. Incorporati ouale, unul cate unul, amestecand intruna, apoi faina cernuta si nucile mixate. 4. Ungeti cu unt o forma de prajituri rotunda, care se poate desface, si asezati pe fund bucatile de mar in forma de rozeta. Turnati deasupra compozitia de faina si nuci. Bagati forma la cuptor si lasati prajitura sa se coaca o ora. 5. Verificati prajitura varand in mijlocul ei varful unui cutit, care trebuie sa ramana uscat. Scoateti forma afara, lasati-o sa se raceasca, desfaceti-o si rasturnati prajitura cu fundul in sus, pe un platou. Decorati-o cu nuca ramasa.