Industria de tapi ispasitori
Nici o zi fara un accident de munca pare a fi cuvantul de ordine in intreprinderile de stat. O scanteie electrica aprinde gazele acumulate in subteran si peretii minelor se prabusesc. Echipele de ancheta decid ca este vorba despre eroare umana si insinueaza ca minerii au baut mai mult ca de obicei. Altfel, bautul e firesc, doar exagerarea a dus la catastrofa. Un carlig de macara se desprinde din cablul uzat si striveste un muncitor. Vina este a tanarului care nu avea casca de protectie.
Nici o luna fara o catastrofa naturala, pare a fi cuvantul de ordine la ministerul mediului. Zeci de case din Ocnele Mari au fost inghitite de pamant, dupa ce rezervele de sare din subteran au fost exploatate fara noima, timp de zeci de ani de zile. Catastrofa era previzibila. Localnicii avertizasera autoritatile ca pamantul se scufunda si ca relieful din zona e pe punctul de a se modifica dramatic. Inutil. Peste noapte, oamenii au fost siliti sa plece pe capete, stabilindu-se la rude sau in colibe improvizate. Au parasit case, acareturi, animale si culturi, s-au bejenit de teama catastrofei iminente care a macinat vatra satului. S-a stabilit, ulterior, ca in subsolul comunei se acumulase o perna de gaz care a explodat si a produs surparile de pamant. Ca in multe alte situatii, natura a furnizat alibiul unei crime perfecte. Intreprinderea care a exploatat prosteste subteranele din apropierea comunei, sonda de petrol care si-a dejectat acolo surplusul au fost absolvite de responsabilitate.
Sute de oameni s-au intoxicat in primavara acestui an, mancand peste din Siret. Raul fusese contaminat de intreprinderile din amonte, otravind apa si pestii. De foame, oamenii au prins cu mana pestii morti dusi de ape si, in ciuda avertismentelor, i-au mancat. S-a stabilit ulterior ca de vina este tot natura, dar si neglijenta omului. Zecile de internari au mai facut o gaura in bugetul local, insa te pui cu natura?!
Sase bebelusi dintr-o clinica ieseana au murit in interval de cateva zile. Medicii au facut propria lor ancheta si au stabilit ca nu sunt vinovati. Directorul sanitar al judetului a temperat vocile infierbantate care acuzau conducerea spitalului, spunand ca presa, mare amatoare de scandal, a ingrosat dimensiunile dezastrului si ca mortalitatea infantila se inscrie in limitele normale, adica - la noi de trei ori mai mare ca in celelalte tari europene. Si apoi copiii nu au murit din pricina tratamentului sau a medicatiei, ci pentru ca apa de la robinet era contaminata. Aceiasi specialisti au stabilit ca numarul tot mai mare de copii handicapati nascuti in ultimul deceniu in Baia Mare este, si el, opera naturii, nu a intreprinderilor care arunca zilnic in aer tone de otravuri.
Greu de prins un vinovat, mai ales cand tocmai cei care ar trebui sa-i miroasa urmele au o mare parte de vinovatie. In aceste cazuri si in multe asemenea, responsabilii sunt fie absenti, fie neputinciosi. Catastrofa naturala sau eroare umana, acestea sunt, de regula, explicatiile pe care le dau expertii guvernamentali. Natura nu poate plati daune. Si nici victima. Realitatea este plina de crime perfecte. Natura este vinovata ca inundatiile au efecte nimicitoare, ca seceta a batut sistemul de irigatii, ca sute de scoli sunt degradate si ameninta sa cada peste copii.
Uneori, cand le-o cere electoratul sau vor sa-si creasca procentul de popularitate, autoritatile gasesc si alti vinovati. Daca e sa caute vinovatii pentru prabusirea Fni, falimentul Bancorex sau degradarea din regiile autonome, guvernul vorbeste despre dezastruoasa mostenire. Vinovata nu mai e natura, ci timpul.
Intr-o tara in care mai toate merg prost, sa recunoastem, avem cea mai infloritoare industrie de tapi ispasitori. Si cea mai productiva pe cap de locuitor, vai de capul lui!N.C. Munteanu
In atentia cititorilor care ne scriu!
Va rugam sa mentionati pe plic titlul rubricii careia va adresati. Trierea scrisorilor se va face mult mai rapid.