Traseele sanatatiiVindecati-va inima la Covasna!
Cine ajunge in statiunea Covasna, aflata la cca. 60 de kilometri de Brasov, va intalni un cadru natural cu totul extraordinar: munti vulcanici cu culmi domoale si pline de verdeata, dar care ascund in maruntaiele lor lava incandescenta, sute de izvoare cu ape minerale de toate tipurile, vulcani noroiosi, mofete cu gaze vindecatoare. Intreaga asezare este un adevarat miracol al naturii in care sanatatea vine concomitent din adancurile pamantului si din... cer. Din cer, pentru ca aerul Covasnei este unul dintre cele mai bune din lume. E suficient sa inspiri adanc, o singura data, si puterile iti revin. Greu de crezut, dar adevarat: in aceste locuri, sursele de sanatate tasnesc la tot pasul. Sa le cunoastem pe rand.
Un carburant cardiac: apele minerale
In statiune au fost descoperite 12 tipuri de ape minerale: carbogazoase, arsenicale, feruginoase, iodurate, sulfuroase, oligominerale, radioactive etc., aceasta in conditiile in care cele mai vestite statiuni balneoclimaterice din lume au maximum 4-5 tipuri de izvoare minerale. Aceasta bogatie coplesitoare a statiunii face ca aici sa poata fi vindecata aproape orice afectiune, de la cele cardiace la cele endocrine, de la cele reumatice sau gastrice la cele psihice. Doar descrierea indicatiilor si efectelor acestor izvoare ar ocupa, fara exagerare, cuprinsul unei carti de cateva sute de pagini. Cert este ca, deocamdata, din motive care nu fac obiectul acestui articol, nu au fost puse in valoare sistematic decat foarte putine izvoare, a caror principala actiune este tratarea bolilor cardiovasculare.
Cantitatea uriasa de ape carbogazoase care tasneste din pamant face posibila practicarea pe scara larga a bailor de ape minerale, care maresc lumenul vaselor de sange cu peste 40%, repun in functiune circulatia, stimuleaza si armonizeaza activitatea sistemului nervos central. In cura interna sunt folosite relativ putine izvoare, deoarece, continutul de minerale al apei fiind variabil, exploatarea acestora ar necesita un control extrem de riguros al continutului lor, control pe care deocamdata nu are cine sa il faca. Izvoarele din Covasna mai sunt folosite in prezent pentru tratarea obezitatii si a afectiunilor endocrine, pentru ameliorarea gastritelor hiper- si hipoacide, pentru tratarea afectiunilor neurologice si psihice.
Mofetele
Multe dintre lucrarile de sapaturi efectuate la Covasna s-au dovedit fatale pentru lucratori. Motivul? Gazele care vin din adancul pamantului ii asfixiaza in cateva minute pe cei care le respira. Aceste amestecuri de gaze vulcanice, formate in principal din dioxid de carbon, completat de heliu si cantitati mici de radon radioactiv, sunt ucigatoare pentru cei care le respira, dar vindecatoare pentru cei care doar se imbaiaza in ele. O mofeta terapeutica este un fel de amfiteatru captusit cu lemn, in care pacientii intra si coboara pana la un anumit nivel, la care se termina stratul de aer si incepe cel cu gaz de mofeta care, fiind mai greu, ramane aproape de podea. Pacientii nici nu trebuie sa se dezbrace, intrucat gazul de mofeta se strecoara prin toate ungherele corpului, producand efecte terapeutice uluitoare: pacientii simt o incalzire extrem de placuta, vasele sanguine se dilata extraordinar; tensiunea arteriala scade in zece minute; tesuturile "amortite" revin la viata. De obicei, dupa 14 zile de mers regulat la mofeta, dupa prescriptie medicala si sub supraveghere medicala, afectiunile cardiovasculare declarate nevindecabile de medicina moderna dau inapoi.
Centrele de vindecare din Covasna
- intre dinamism si indiferenta -
Punerea in valoare a fabuloaselor resurse de vindecare din acest loc este una dintre partile cele mai spinoase ale acestei povesti. Pana a ajunge in aceasta statiune, rareori mi-a fost dat sa vad un asemenea amestec de dinamism - din partea companiilor de turism din localitate - si indiferenta - din partea autoritatilor locale, care sunt parca sedate complet de aerul foarte bogat in ioni negativi din statiune. Indiferenta autoritatilor se vede mai ales din drumurile jalnice, pe care nu a fost pus nici un petec de asfalt, si din izvoarele cu ape minerale, adevarate comori, care in ultimii 11-12 ani au fost paraginite si distruse in proportie de peste 50%. Desi a fost obtinuta mult dorita autonomie locala, care in judetele Harghita si Covasna a dat in unele localitati roade, aici nu se vede nici un rezultat palpabil. Din fericire, aceste deficiente sunt mult compensate de dinamismul companiilor de turism, care sunt mult mai constiente de potentialul extraordinar al statiunii. Societatea "Turism Covasna" S.A., care e si cea mai mare din localitate, este unul din semnele imbucuratoare, care arata ca macar turismul romanesc se apropie de mult doritul capat al tranzitiei. Planul de investitii pentru acest an este dintre cele mai ambitioase - un milion si jumatate de dolari, investiti integral pentru baza de tratament, care este in plin proces de modernizare. Aici se afla aparatura pentru diagnosticare si analize de laborator complete, zeci de cabinete cu proceduri din cele mai diverse: de la masaj la impachetari cu parafina, dus subacvatic sau jacuzzi, curenti magnetici sau aerosoli. Elementele fundamentale ale tratamentului raman insa mijloacele terapeutice naturale: baile in ape minerale, mofetele si cura interna cu apa minerala (chiar in interiorul bazei de tratament sunt captate doua izvoare: unul cu apa feruginoasa si unul cu apa sulfuroasa). De asemenea, in apropierea Covasnei s-a descoperit un namol de turba cu efecte spectaculoase in vindecarea bolilor de piele si, in plus, se are in vedere "importarea" de namol terapeutic de la unul din lacurile sarate din tara. In aceasta baza de tratament se urmareste si implementarea unei dietoterapii mai apropiate de cea naturista, care din pacate adesea este ignorata tocmai in asemenea asezaminte, unde este atata nevoie de ea. Meniurile pacientilor vor contine in curand si sucuri de fructe si legume, salate de cruditati, lactate de foarte buna calitate. In sfarsit, se are in vedere introducerea in cel mai scurt timp a unei medicatii adjuvante pe baza de plante, fiind initiata o colaborare cu celebrele laboratoare Medica din Bucuresti, care sunt profilate pe productia de medicamente naturiste. Poate pentru prima oara in tara, in aceasta baza de tratament s-a pornit la corelarea unui asemenea "arsenal" terapeutic, care vom vedea ca da rezultate din cele mai spectaculoase.
Principala tinta a acestor tratamente sunt deocamdata: - bolile cardiovasculare, care raspund extraordinar de repede la terapiile care folosesc factorii naturali de aici. Sunt tratate in special bolile cardiace, cu conditia sa fie in faza cronica, si nu acuta. Rezultatele cele mai bune s-au obtinut in: ischemia cardiaca, sechelele post-infarct, angor de efort si stabil, hipertensiunea arteriala, bolile arterelor (ateroscleroza obliteranta, trombangeita, sindrom Raynaud), bolile venelor (varicele, sechelele tromboflebitei, ulcerul cronic de gamba), bolile vaselor limfatice periferice, sechelele accidentului vascular cerebral; - bolile de metabolism (diabet, guta si obezitate); - bolile psihice si nervoase (nevrozele cronicizate, depresiile si anxietatea, surmenajul produs de stres sau supraefort intelectual, insomniile); - bolile reumatice; - bolile respiratorii cronice; - bolile aparatului genital (infectiile trenante, impotenta vasculara); - bolile produse de imbatranire.
Durata tratamentelor este un element important, la fel ca si periodicitatea. Durata optima a unui tratament este de 18 zile. Desi efectele favorabile apar dupa doar o saptamana, stabilizarea rezultatelor necesita macar inca zece zile. In bolile cardiovasculare, tratamentul trebuie repetat cu o periodicitate de 6 luni, acesta fiind ritmul optim pentru ca organismul sa fie mentinut in echilibru.
Costul tratamentelor
Adresandu-se bolnavilor cardio-vasculari, la care exista un risc de mortalitate extrem de ridicat, statiunea Covasna are niste costuri care sa permita venirea la tratament a tuturor celor care au nevoie. Pentru pensionari, exista facilitati cu totul exceptionale, cea mai mare parte din costul tratamentului si cazarii fiind suportate de catre Casa Pensiilor. De asemenea, bilete de tratament pot fi obtinute si prin Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, care aduce reduceri substantiale. In cazul in care se vine cu bilet asigurat prin Casa Pensiilor sau prin Ministerul Muncii, costul unei zile de tratament este sub 100.000 de lei, in cazul pensionarilor, acestia trebuind sa dea pentru 18 zile de tratament, cazare si masa 70% din pensie, restul fiind asigurat de Casa Pensiilor.
Pentru cei care vin pe cont propriu la tratament, societatea "Turism Covasna" S.A. asigura cazare la hotel de doua stele, masa si tratament pentru aproximativ 400.000 de lei pe zi. Pentru cei care se cazeaza la hotelul de trei stele din incinta complexului, pretul este usor mai ridicat, fiind direct proportional cu conditiile oferite.
Pentru a afla date suplimentare despre Baza de Tratament de la Covasna, puteti suna la telefoanele 067/34.08.25, 34.04.01, 34.23.33 sau puteti scrie pe adresa: str. 1 Decembrie 1918 nr. 1, "Turism Covasna" S.A., Covasna, jud. Covasna, cod 4055.
Pagina web este: www.rotravel.com/hotels/tcovasna.
Pacientii au cuvantul
(doua cazuri concludente)Marcu Maria, 62 de ani, Bucuresti
La varsta de 58 de ani, am avut un accident vascular cerebral, in urma caruia mi-a paralizat partea stanga a corpului. Pentru mine, care am fost toata viata activa, aceasta boala naprasnica a fost un adevarat infern: abia puteam sa merg cu bastonul, mana stanga imi atarna cu degetele stranse ca o gheara de gaina, pe chip aveam mereu o grimasa care efectiv ii speria pe cei din jur. Am inceput imediat fel si fel de tratamente. Familia imi aducea cu bani grei cele mai sofisticate medicamente din Germania, dar situatia mea era din ce in ce mai grava. Dupa un an de tratament, doctorul a chemat-o pe fiica mea si i-a spus ca, daca nu am putut fi recuperata in nici un fel vreme de un an, din acel moment nu mai existau practic sanse. Credeam si eu, si aproape toti cei din jur, ca viata mea se sfarsise si ma astepta o moarte lenta si chinuitoare. Fiica mea lucra insa in turism si o prietena o tot imboldea sa ma trimita la Covasna, la tratament. Asa ca familia s-a dus la doctori, sa intrebe daca-i bine sa incerce aceasta ultima sansa. Doctorul a spus sec: "Daca vreti sa va pierdeti timpul si banii, mergeti. Dar nu veti obtine nici un rezultat!". Era ultima solutie, asa ca fiica mea mi-a facut rost de un bilet de tratament si am plecat la bai, impreuna cu sotul meu. Am stat pret de mai multe saptamani si fiica mea venea la mine la fiecare sfarsit de saptamana. Eu nu simteam foarte clar efectele, dar ea era tot mai uimita si fericita: "Mama, iti revii!". Intr-adevar, incepusem sa merg din nou fara baston, puteam avea cat de cat control asupra mainii, grimasa de pe chip disparuse, vorbeam tot mai coerent. Parca tot nu era ca inainte, insa era mult mai bine. Cand am ajuns din nou acasa, vecinii de bloc au fost uimiti - cu mine se petrecuse un miracol, in care nimeni nu mai credea. Toti i-au intrebat pe cei din familie ce tratament misterios mi-au facut de m-au readus la viata. Au trecut anii, eu am revenit la fiecare sase luni aici. Acum cateva saptamani, am fost la o nunta si i-am spus entuziasmata fiicei mele ca am dansat. Ea a exclamat, fara sa vrea: "Tu, mama, ai dansat?!". Atunci am realizat in sfarsit ca aici, la Covasna, cu ajutorul lui Dumnezeu, am redevenit om.
Puiu Negru, 55 ani, Brasov
Boala mea apare tot mai frecvent, chiar si la oamenii tineri. Numele ei spune mult celor care au intalnit-o: arterita obliteranta, o boala cumplita. A inceput ca o amorteala a piciorului stang, pe care nici nu am luat-o in seama, mai ales ca aparea doar atunci cand faceam eforturi foarte mari. Eram fumator de 30 de ani, dar am facut mereu sport, am mers in excursii si nu credeam ca mi se poate intampla tocmai mie o asemenea nenorocire, dar s-a intamplat. Intr-o primavara, au aparut dureri foarte mari de gamba, la cateva zeci de pasi deja nu-mi mai simteam picioarele. Speriat, m-am dus la spital si in doua zile am primit diagnosticul: arterita obliteranta. Aflasem deja de la colegii de salon ce inseamna aceasta afectiune: invaliditate, durere, in final gangrena si amputarea picioarelor - un cosmar. In afara de o interventie chirurgicala grea si cu rezultate incerte, mi s-a spus ca nu exista leac. Mi-am ascultat insa intuitia si am intrebat in stanga si in dreapta si pana la urma am gasit. Am ajuns la Covasna, convins ca aici am sa ma fac bine si asa a fost. De la primele sedinte de mofeta si balneoterapie, am simtit ca ceva evolueaza in bine, dar medicul m-a avertizat sa nu ma entuziasmez prea tare, pana nu fac cativa pasi in directia vindecarii. Cel mai greu mi-a fost sa renunt la fumat si la mancarurile mele favorite, pe baza de grasimi si carne. Dupa ce am vazut insa atata suferinta si atata speranta la pacientii din jurul meu, m-am hotarat sa fac un efort ca sa-mi salvez viata. Si a meritat! Acum, vin macar o data pe an la tratament si ma simt foarte bine. Colegii de spital, cu aceeasi boala ca mine, merg in baston, au suferinte groaznice, in timp ce eu sunt un om normal. Multumesc lui Dumnezeu ca a lasat pe lume acest loc miraculos si multumesc si medicilor de aici pentru sprijinul extraordinar pe care mi l-au acordat. As vrea ca tot mai multi oameni sa afle despre acest asezamant medical, care poate scuti bolnavii de suferinte grele.
Nota
Subiectul Covasna, o statiune cu adevarat unicat in Romania si in lume, nu poate fi epuizat intr-un singur articol. Aici, pamantul ascunde nenumarate comori ce ar putea fi puse in slujba oamenilor, dar care de doisprezece ani incoace sunt parasite si date uitarii de catre autoritati. Intr-un loc cu adevarat binecuvantat de Dumnezeu, se face inca prea putin pentru punerea in valoare a resurselor care pana acum un deceniu erau considerate o adevarata avere a tarii. Vom reveni si cu alte articole pe aceasta tema.Ilie Tudor