Cel ce scoate sabia...
"Martea neagra" a dezvaluit lumii, prin atacul criminal impotriva Americii, cea mai cumplita plaga a secolului Xx, terorismul organizat si orb, fundamentat intr-o ideologie politica sau religioasa. Religiile in genere presupun ca lege morala pretuirea vietii, respectul fiintei umane, a individualitatii ei. Nici una din religiile moderne, de la crestinism la mozaism sau islamism, nu presupune convertirea cu forta sau eliminarea celor de alta credinta. Secolul Xx a dus insa la reintoarcerea in vremurile barbariei prin fanatizarea ideologica a membrilor unor miscari politice sau religioase. Toleranta, deschiderea democratica au fost inlocuite de exclusivism, de dorinta de exterminare a adversarilor. Locul controverselor civilizate a fost luat de legea pumnului, dialogul culturilor - de refuzul fundamentalist.
Analizand tragicele evenimente din Sua, politologii au incercat sa explice cauza de principiu a carnagiului nediferentiat, a atacurilor sinucigase cu mii de victime. A sustine ca islamistii fanatici au actionat in virtutea educatiei lor religioase, care le promitea raiul lui Mohamed in schimbul uciderii a cat mai multi oameni care nu au decat "vina" ca fac parte dintr-o natiune adversa, e o explicatie derizorie. De fapt, ei au fost manipulati printr-un complex de valori ciuntite ce implica si religia, dar si patriotismul, traditiile istorice si jocul politic. Cinismul apartine celor care se ascund in spatele acestor fanatici usor de manevrat. Adevaratii autori ai actelor teroriste, fara precedent ca amploare si cruzime, cauta in fapt puterea concreta aici, pe pamant, si nu in Raiul promis.
Sua au fost surprinse pentru ca actiunile teroriste nu au nici o rationalitate, nu se desfasoara dupa nici un fel de reguli. Armata americana ar fi putut dobori cu usurinta "bombele" umane, dar nu a reactionat, pentru ca in avioane erau civili, cetateni nevinovati, fara nici o legatura cu politica. S-au demonstrat astfel, inca o data, limitele democratiei. Democratia a fost atacata, in sangerosul secol Xx, de diversele fanatisme ideologice, de la comunism si fascism pana la fundamentalism. Toate aceste "miscari" au utilizat ca arma terorismul - politic, militar, economic. Fundamentalismul - in special cel islamic - foloseste terorismul orb, absurd, lipsit de orice urma de constiinta umana. Ucigasii nu s-au gandit nici o clipa ca miile de victime pe care si-au propus sa le distruga sunt fiinte umane cu familii, cu sentimente, cu sperante si credinte. Sub asaltul terorismului nazist si comunist, democratia a rezistat, pentru ca, desi nu e cea mai perfecta organizare sociala, ea e, dupa cum spunea Winston Churchill, cea mai buna. Faptul este verificat in Sua, unde cumplitele atacuri teroriste au generat o solidarizare fara precedent a tuturor americanilor.
In 1941, dupa atacul terorist al japonezilor la Pearl Harbor, un senator american, cunoscut pentru vederile sale izolationiste, a declarat: "Trebuie sa ucidem acest caine turbat". Dupa atentatele din 11 septembrie, alaturi de Sua s-au asezat toate tarile civilizate (in special cele din Nato), hotarand sa declare un razboi necrutator terorismului international si sustinatorilor lui politici. Barbaria trebuie oprita, si fanaticii - facuti sa inteleaga ca cine scoate sabia de sabie va pieri. Viata e un dar al lui Dumnezeu si nici o ratiune politica n-are dreptul sa o anihileze.Toma Roman